שתף קטע נבחר

ההורים סירבו לדילול עוברים ויפוצו ב-10 מיליון שקלים

אישה חרדית הרתה עם שלישייה לאחר שעברה טיפולי פוריות. הרופאים המליצו על דילול עוברים, אך זו סירבה לאחר שהתייעצה עם רב. אחד התינוקות נולד עם נכות קשה. ביהמ"ש הורה על פיצוי ב-10 מיליון שקלים משום שרופאיה לא הסבירו לה על הסיכון שכרוך בהיריון כזה

בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק בשבוע שעבר פיצויים בסכום של כ-10 מיליון שקלים להורים שעברו טיפולי הפריה בבית חולים "ביקור חולים" בירושלים. האישה הרתה בשנת 2007 ונשאה ברחמה שלישייה. רופאי בית החולים המליצו לזוג לבצע דילול עוברים. אולם ההורים, אשר נמנים עם העדה החרדית, התייעצו בנושא עם רב וסירבו לבצע את ההליך.

 

אחד מילדיהם נולד כשהוא סובל מנכות מוטורית ושכלית בשיעור של 100 אחוז. בתביעתם טענו ההורים כי רופאי "ביקור חולים" לא הסבירו להם על אודות הסיכון הכרוך בהיריון עם שלושה עוברים. הם טענו בתביעתם כי אם מידע זה היה נמסר להם בטרם החזרת העוברים לרחמה של התובעת - הם היו דורשים שיוחזרו לרחמה רק שני עוברים.

 

ההורים מוסיפים וטוענים כי בשל אמונתם הדתית ההליך של דילול עוברים לא היה אפשרות מבחינתם לאחר שהתגלה ההיריון המשולש. רשלנותו של בית החולים, כך הטיח הזוג בכתב התביעה, התבטאה בכך שצוות "ביקור חולים" לא נועץ בהם בטרם השיב שלוש ביציות מופרות לרחם של האישה ולא הסביר להם על אודות הסיכונים הכרוכים בהיריון עם שלושה עוברים.  

 

"רשלנות בלתי נסלחת". עובר בבדיקת אולטרסאונד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"רשלנות בלתי נסלחת". עובר בבדיקת אולטרסאונד(צילום: shutterstock)

 

בכתב ההגנה פירטו בבית החולים כי הסיכונים שבהיריון עם שלישייה הוסברו להורים. משלא התנגדו להחזרת שלושת העוברים, פירט בית החולים, לא ניתן לטעון כי אילו היו מודעים לסיכונים לא היו מסכימים להחזרת שלושת העוברים.

 

"התובעים העדיפו את המלצתו של הרב על פני ההמלצה הרפואית, ועל כן, לכאורה, אין להם להלין, אלא על עצמם בלבד", טען בית החולים.

 

שופטת בית המשפט המחוזי דליה גנות קובעת בפסק דינה כי התובעים לא קיבלו הסבר לגבי הסיכונים הצפויים מהליך ההפריה בטרם הוחזרו העוברים. עוד קבעה השופטת כי "ההחלטה להחזיר לתובעת שלושה עוברים הייתה שרירותית, בלתי מבוססת ברמה הרפואית ובלתי מוצדקת".

 

"החלטה בלתי מבוססת ברמה הרפואית". ביה"ח ביקור חולים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"החלטה בלתי מבוססת ברמה הרפואית". ביה"ח ביקור חולים(צילום: גיל יוחנן)

 

רק לאחר שהרתה הוסבר לתובעת הסיכונים שכרוכים בהיריון מרובה עוברים. בעדותה בבית המשפט אמרה האישה כי "על פי דרכי חיינו החרדיים ברור כי כל פגיעה בעוברים שבבטן אינה באה בחשבון כלל וכלל. אנחנו אנשים חרדים ואנו מאמינים כי מהרגע שהעובר נוצר אין לנו כל זכות להמיתו. לאור זאת, מבחינתי ומבחינת בעלי האפשרות לבצע דילול עוברים מעולם לא הייתה ריאלית".

 

התינוק, אשר נולד בשבוע ה-31 להיריון, סובל מפיגור קשה ומאוטיזם. "מדובר בזוג הורים צעירים, אשר יצא לבם להפוך להורים, ולמרבה הצער והיגון, כאשר התממש חלומם, הוברר שבגין רשלנותם הבלתי נסלחת של רופאי הנתבע, הפכו להורים לבן הלוקה בפיגור עמוק ובאוטיזם בתפקוד נמוך, מוגבל עד מאוד, אינו מתפקד וזקוק לעזרה בכל פעולה, ולו הבסיסית ביותר", כותבת השופטת גנות ומוסיפה: "אסון זה נחת על ראשם רק משום שרופאי הנתבע לא מצאו לנכון ליידעם בדבר התוצאה של היריון שלישייה והצורך בדילול עוברים".

 

בסך הכול פסק בית המשפט המחוזי פיצויים של 9.6 מיליון שקלים בתוספת שכר טרחה עורך הדין בשיעור של 20 אחוזים מהסכום.

 

היריון של שני עוברים ומעלה נחשב על ידי הרופאים להיריון בסיכון גבוה, וזאת בשל החשש מפני לידה מוקדמת וסיבוכים הקשורים לפגות קיצונית של העוברים. משך ההיריון הממוצע של שלישיה הוא 33 שבועות בלבד, לעומת 40 שבועות בהיריון רגיל. הסיכון של אחד היילודים ללקות בשיתוק מוחין גבוה פי 18 בהשוואה להיריון יחיד. 90% מהשלישיות יוולדו במשקל הנמוך מ-2,500 גרם. בשל גורמי סיכון אלו ממליצים רופאים רבים על ביצוע דילול עוברים בהיריונות עם שלושה עוברים ומעלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
"רשלנות בלתי נסלחת של ביה"ח"
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים