שתף קטע נבחר

אלימות ומעצרים במחאת הנכים: "מפגין התכוון להצית את עצמו"

המשטרה עצרה 5 בני אדם בהפגנת הנכים באזור אשדוד. 15 מפגינים בלבד שיבשו את התנועה, עוררו את זעם הנהגים והתעמתו מילולית ופיזית עם השוטרים. המפגינים אף הביאו צמיגים וחומר דליק. המשטרה: "ההפגנה התקיימה ללא רישיון". תיעוד העימותים מלמד כי רף חדש נחצה

 

 

רף חדש של אלימות נחצה אתמול (א') במהלך הפגנת הנכים בכביש 4, מצד המפגינים עצמם, המשטרה, והנהגים העצבניים שנתקעו בפקק עצום למשך יותר משעתיים בשעות העומס באחד הצירים הגדושים במדינה. בתום שעות של עימותים, שעברו בין מוקדים שונים באזור אשדוד – חמישה נכים, כמה מהם מרותקים לכיסא גלגלים, נעצרו ונאזקו בכוח על ידי השוטרים שהותקפו מילולית ופיזית על ידי כמה מפגינים. מעט לפני כן, התפתחו עימותים שגלשו כמעט לאלימות פיזית בין עשרות מהנהגים לבין המפגינים שחסמו את הכביש בגופם ובכיסאות הגלגלים שלהם.

 

קצבת הנכות שמובילה למינוס של אלפי שקלים

 

מהמשטרה נמסר אמש כי "ההפגנה התקיימה ללא רישיון בכביש 4 לצפון ובהמשכה זלגה למחלף אשדוד. העצורים נקטו אלימות כלפי השוטרים תוך שימוש אף בחלקי כיסאות הנכים, ואיימו להצית עצמם וצמיגים אותם הביאו עמם. כאשר ניסו השוטרים למנוע את מעשיהם, החלו קומץ פורע חוק לנהוג באלימות של ממש תוך הכאת שוטרים. משטרת ישראל נהגה באיפוק רב כלפי מפגיני מחאת הנכים, אך לא תתיר אלימות פיזית כלפי אנשיה וסיכון חיי אדם במסווה של מחאה לגיטימית".

 

עוד נמסר מהמשטרה כי "אנו רואים חשיבות רבה במימוש הזכות להביע מחאה. קיים פער בין הבעת מחאה לניצול ציני של מהות המחאה תוך שימוש באלימות וסיכון חיי אדם. כל ניסיון ופגיעה באנשי החוק, יזכו לתגובה נחושה ומיצוי הדין".

 

מימין: נהג זועם על אחד המפגינים. במרכז ומשמאל: מפגינה ומפגין נעצרים (צילום: נעמי מורביה, אלחנן אהרון, מתן טורקיה) (צילום: נעמי מורביה, אלחנן אהרון, מתן טורקיה)
מימין: נהג זועם על אחד המפגינים. במרכז ומשמאל: מפגינה ומפגין נעצרים(צילום: נעמי מורביה, אלחנן אהרון, מתן טורקיה)
 

 

 

מפגין תוקף שוטר (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
מפגין תוקף שוטר(צילום: דוברות המשטרה)

צמיגים שהביאו המפגינים בכוונה להבעירם (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
צמיגים שהביאו המפגינים בכוונה להבעירם(צילום: דוברות המשטרה)

עוד נמסר כי "כוחות רבים של משטרת ישראל ולוחמי מג"ב עסקו במחאת הנכים. לא אחת נאלצו השוטרים להוות חוצץ בין משתתפי המחאה לבין אזרחים תמימים שנקלעו למקום. במספר מקרים אף נרשמו במקום מקרים שבהם טענו אזרחים כי משתתפי המחאה פגעו ברכבם. במהלך שלוש שעות המחאה שמרו השוטרים על איפוק ניכר והכילו את האירוע ואת התנהגותם האלימה של קומץ ממשתתפי המחאה שמשתתפיה כלל לא הגישו בקשה לקיומה.

 

"במהלך מחאה זאת התבטאו מובילי המחאה כי בכוונתם להגיע אל ראש הממשלה בכל מחיר כולל עלייה על דוקרנים. בהמשך למחאה זאת ולאחר שנעתרה המשטרה לבקשתם להמשיך בנסיעה, ירדו שיירת רכביהם של משתתפי המחאה אל כביש 41 לכיוון הכניסה הצפונית לעיר אשדוד שם המתינו כוחות משטרה נוספים שהיו ערוכים לקליטתם במקרה שכזה.

 

"במהלך הימצאות המשתתפים במחלף, ציין אחד המשתתפים כי בכוונת מוביל המחאה להצית עצמו במקום. צוות בלשי המשטרה שברשותו היו מטפי כיבוי הבחין בשניים מהמשתתפים המוציאים צמיגים אותם הביאו עימם וברשותם אף חומר דליק. ניסיונות להניא את אלו מכוונתם לא נענו בחיוב תוך שהחלו תוקפים את השוטרים שהחלו בביצוע מעצרם של החשודים מחשש להפרת הסדר וסיכון חיי אדם".

 

 

עו"ד עמית חלמיש מעמותת "נכה לא חצי בן אדם", מחה על המעצרים: "לאן הגענו? המעצרים האלה הם חוצפה. לא מדובר באנשים מסוכנים לציבור. אלו הפגנות שמקובלות במדינת ישראל, בהתאם לחוק ולדין. כל הפגנה גורמת להפרעה לסדר הציבורי, אבל לא הייתה שום הפרעה מיוחדת בהפגנה הזאת, למעט העובדה שראש הממשלה ושר האוצר היו אמורים לעבור באזור. 

 

"למה לעצור אנשים שמפגינים? ברגע שאתה מזיז אותם מהכביש, הם כבר לא מהווים סכנה לציבור. מדובר באנשים שהם כולם נכים 100%, רואים בתמונות שהם לא נוקטים שום אלימות או תקיפה. המטרה של משטרת ישראל היא לשבור את ההפגנות האלה בכוח, גם באמצעות אי קיום הוראות החוק. קיבלו הוראה מלמעלה. בנוסף נמנעה מהם הזכות לתרופות לנכים ולייעוץ משפטי".

 

במשטרה טוענים כי הנכים נקטו אלימות כלפי השוטרים שניסו להשיב על כנו את הסדר הציבורי, וכי העצורים ישוחררו בשעות הקרובות לביתם, בתום החקירה. במשטרה הדגישו כי "זכות המחאה הינה זכות דמוקרטית אך מנגד לא נאפשר פגיעה במרקם חיי השגרה וסיכון חיי אדם בנתיב תחבורה. עם כל הרגישות שבה נוקטים השוטרים בזירות מחאה אלו, נפעל בנחישות נגד כל מקרה אלימות שיופעל כלפי אנשי החוק".

 

הנכים תכננו לשבש את הגעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לטקס החתימה על הסכם הגג באשדוד, על ידי חסימת הכניסות לעיר מכביש 4, החל מהשעה 16:00 – יותר משעתיים לפני הגעתו הצפויה של נתניהו לטקס. אך המשטרה, שידעה על כוונותיהם, הקדימה לחסום בעצמה שלושה מתוך ארבעה נתיבים בכביש 4 באזור בני דרום, כמה ק"מ לפני אשדוד, כדי לסכל את תוכניתם להגיע לעיר, ואפשרה רק יציאה לכיוון יבנה.

  

 

בתגובה, 15 הנכים שהשתתפו בהפגנה חסמו את הנתיב היחיד שהמשטרה השאירה פתוח, וכך הכביש כולו נותר חסום החל מהשעה 16:30, ועד להגעתו של נתניהו לאשדוד בסביבות 18:45. בזמן שהפקק שנוצר הלך והתארך, רבים מהנהגים יצאו מכלי הרכב והחלו לצעוק על המפגינים, כמו גם על השוטרים שלא מנעו את החסימה.

 

כמה נהגים אף התקדמו עד כדי מגע עם גופם וכיסאותיהם של הנכים, בניסיון לגרום להם לזוז ממקומם. הנהגים התגודדו סביב הנכים וצעקו עליהם. חלק מהם אף קיללו את הנכים ואיימו עליהם, והמשטרה נאלצה לחצוץ בין הצדדים כדי למנוע התדרדרות לאלימות פיזית.

 

להיקף השיבושים הגדול הזה גרמו בסך הכל 15 נכים שהגיעו להפגנה. יו"ר מטה מאבק הנכים, נעמי מורביה, הסבירה כי הכמות מועטה במתכוון. "אנחנו כמו יחידה מובחרת שמתורגלת בפעולות האלה. אנחנו לא קוראים לציבור הנכים הרחב להשתתף, כי אם יגיעו 500 נכים הם יהיו בסיכון, ואנחנו נגרום יותר נזק גם לציבור הרחב וגם להם. הנהגים צריכים להבין שאין לנו מטרה לגרום נזק, אלא רק להעלות את המודעות לדרישה שלנו, שגובה קצבת הנכות תושווה לשכר המינימום".

הפגנת הנכים, אתמול (צילום: אלחנן אהרון) (צילום: אלחנן אהרון)
הפגנת הנכים, אתמול(צילום: אלחנן אהרון)



מחאת הנכים התחדשה בחודש שעבר, כיוון שהממשלה לא נענתה לדרישה להשוות את קצבאות הנכות לשכר המינימום. על פי משרד ראש הממשלה ויו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, בינואר 2018 תעלה הקצבה ל"נכים קשים" (נכים בשיעור של 90% נכות רפואית ויותר) ל-4,000 שקלים.

 

בד בבד תעלה הקצבה לנכים שאין להם אישור לעבודה ונמצאים מתחת לקו העוני לכ-3,200 שקלים. בנוסף, במסגרת תוספת של ארבעה מיליארד שקלים יתבצעו כמה פעימות בארבע השנים הקרובות כדי להעלות את קצבאות הנכות של יתר הנכים ל-4,000 שקלים בחודש, ואולם טרם נקבע אם לכולם.

 

לאחר פרסום המתווה הודיעה מארגנת המחאה נעמי מורביה כי היא ואנשיה דוחים את תוכניתו של נתניהו ומתכוונים להסלים את מאבקם. קצבת הנכות עומדת היום על 2,342 שקלים. הנכים דורשים להשוות את הקצבה שלהם לשכר המינימום (כ-5,000 שקלים בשנת 2018).


פורסם לראשונה 13/08/2017 23:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעמי מורביה
מעצר מפגין נכה, אתמול
צילום: נעמי מורביה
מומלצים