שתף קטע נבחר

שורדת גם את הכביסה. עובדות מפתיעות על זיעה

גברים מזיעים יותר מנשים, כביסה לא מצליחה לנטרל את ריח הזיעה ואיך תבלינים עשויים לשנות את ריחה? הכתבה שהכי תחבר אתכם למזג האוויר בחוץ, גם מתוך הקרירות של המזגן

  

 

 

 

 ( )

 

אף אחד לא אוהב להזיע, אבל לזיעה שלנו יש תפקידים חשובים בשמירה על בריאות הגוף. כל כך חשובים עד כי הטבע דאג לצייד אותנו בהרבה מאוד בלוטות זיעה, בין 2 ל־4 מיליון(!), המפוזרות על העור שלנו בכל הגוף. הן מתחלקות לשני סוגים: בלוטות אקריניות ובלוטות אפוקריניות, והן מייצרות שני סוגי זיעה.

 

הבלוטות האקריניות הן הנפוצות ביותר

התבוננו בכפות הידיים שלכם: בשטח זעיר של חמישה סנטימטרים מרובעים של עור ממוקמות להן יותר מ־‭6,000‬ בלוטות זיעה. אלה הן הבלוטות האקריניות והן הנפוצות ביותר בגופנו. הן מפוזרות בכל שטח הגוף, בעיקר במצח, בצוואר, בגב ובכפות הידיים והרגליים, ומפרישות זיעה ישירות אל פני העור.

 

בתנאי חום קיצוניים הן מסוגלות להפריש כמה ליטרים של זיעה בשעה

לזיעה האקרינית יש תפקיד מפתח בהישרדות שלנו - ויסות טמפרטורת הגוף כדי להגן עליו מפני התחממות יתר. הבלוטות האקריניות נשלטות על ידי מערכת העצבים האוטונומית, שאחראית על ויסות פעולות שאינן מכוונות באופן מודע ונשלטת על ידי ההיפותלמוס במוח.

 

כשטמפרטורת הגוף עולה במזג אוויר חם או במאמץ גופני, ההיפותלמוס מאותת למערכת העצבים האוטונומית, וזו מגרה את הבלוטות האקריניות להפריש מים אל פני העור. כשהם מתאדים, הגוף מתחיל להתקרר. במצבי חום קיצוניים מסוגלות בלוטות אלה להפריש כמה ליטרים של זיעה בשעה.

 

ליטרים זה זיעה בשעה. מנגנון הישרדות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ליטרים זה זיעה בשעה. מנגנון הישרדות(צילום: shutterstock)

 

הזיעה האקרינית מכילה בעיקר מים

וגם כמויות מזעריות של נתרן כלורי (מלח), שתנן (אוריאה) וחומצה לקטית. מלבד הנתרן היא מכילה מינרלים נוספים, בהם אשלגן, סידן, מגנזיום וזרחן.

 

הבלוטות האפוקריניות אינן מפרישות את הזיעה החוצה

בשונה מהבלוטות האקריניות, הבלוטות האפוקריניות, הממוקמות בבית השחי ומסביב לאיברי המין (במפשעה וסביב הפטמות בצמוד לזקיקי השיער), לא מפרישות את הזיעה ישירות אל פני העור אלא אל תוך זקיקי השיער. הזיעה האפוקרינית מכילה אף היא מים ומינרלים, אבל גם חלבונים ושומנים - ולכן היא צמיגית ושומנית יותר מהזיעה האקרינית.

 

 ( )

בית השחי עצמו הוא סוג של איבר מין נוסף בגופנו. וזו עוד עובדה שמייחדת את בני האדם: אף בעל חיים אחר איננו מזיע מבית השחי. למה? מדענים משערים שלפני כמה מיליוני שנה, כשהאדם החל ללכת על שתיים, הריח המיני טיפס מאזור המפשעה גם לבית השחי.

 

זיעה היא מנגנון הקירור המפותח ביותר בטבע

אבל רק בני אדם וסוסים מייצרים כמויות גדולות ממנה כדי לקרר את עצמם. וזאת למרות שלמרבית היונקים יש בלוטות זיעה. לכלבים, למשל, יש בלוטות זיעה מועטות הממוקמות על כפות הרגליים.

 

מאחר שהן אינן מספיקות כדי לקרר אותם, הם נעזרים בהלחתה - הוצאת הלשון והגברת קצב הנשימה. כך הלחות שנמצאת על פני הלשון ובחלל הפה מתאדה באוויר וגורמת לאפקט קירור.

 

אם שתיתם אי פעם משקה ספורט, שתיתם "זיעה" אקרינית

נו טוב, לא בדיוק זיעה, אלא את המרכיבים שלה, בתוספת פחמימות. ב־1965 פיתחה קבוצת מדענים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת פלורידה פורמולה שנועדה לעזור לשחקני קבוצת הפוטבול פלורידה גייטור לשפר את ביצועיהם.

 

החוקרים ניתחו את הזיעה של הספורטאים לאחר האימונים והמשחקים והסיקו שיש צורך להחזיר לגוף לא רק את הנוזלים שאבדו במהלך הפעילות המאומצת אלא גם מרכיבים אחרים המופרשים בזיעה, בהם מינרלים שונים כמו נתרן, אשלגן וזרחן.

 

 ( )

החל באמבטיות הרומאיות וכלה בביתני ההזעה האבוריג'יניים. במחקרים שנערכו בעשורים האחרונים התברר שנוסף על ויסות טמפרטורת הגוף הבלוטות האקריניות פועלות גם כמנגנון חשוב לניקוי רעלים על ידי הפרשת רעלים שונים בזיעה.

 

כך לדוגמה, בניתוח הרכב הזיעה של אנשים שנחשפו לרמות גבוהות של מתכות כבדות ורעילות נמצאו עופרת, ארסן, קדמיום וכספית.

 

הזיעה האפוקרינית נחשבת לאנטנות של הריח המיני

המרכיב המעניין ביותר בזיעה האפוקרינית הוא תרכובות דמויות פרומונים - מולקולות שבעלי חיים מפרישים למטרות משיכה, הזדווגות ורבייה. הן מתחילות להתפתח ולהיות פעילות רק בגיל ההתבגרות המינית ונחלשות עם ההזדקנות.

 

תוסיפו לכך את העובדה שבלוטות אלה מופעלות בעיקר כשאנו מעוררים מינית ותבינו כיצד נולדה הסברה המקובלת כיום, שלפיה הריחות שהן מפרישות הם ריחות מיניים.

 

מומחים סבורים שלריח המיני הזה יש חשיבות ביולוגית

לפני אלפי שנים, כשבני האדם התהלכו עירומים, לכל אדם היה ריח אופייני משלו, והמיניות הייתה טבעית ומוחצנת כמו אצל יתר בעלי החיים. בשלב כלשהו בהתפתחות האנושית התחלנו להתרחץ, להתבשם ולעטות בגדים, ובשלב מאוחר יותר גם להשתמש בדאודורנטים, וההשערה היא שאולי דווקא העובדה שמדובר בריח מיני היא זו שגורמת לנו לרצות להסוותו בחברה המודרנית.

 

לסברה הזאת יש גם לא מעט ראיות היסטוריות. לדוגמה, בימי הביניים נשים נהגו לתחוב ממחטה לבית השחי שלהן ואחר כך היו מפילות אותה מול בחיר לבן כדי שירים אותה. במקומות אחרים היו נשים משתמשות בפלח של תפוח עץ, שאותו היו מעבירות בבית השחי ומגישות למחזר שלהן.

 

הפרומונים המופרשים בזיעה של נשים מספקים רמז המאפשר לגברים להבחין בתקופת הביוץ

למשל, במחקר שפורסם ב־‭2004‬ בכתב העת ‭Behavioral ‬‭Ecology‬ ביקשו מגברים להריח חולצות טי שנלבשו על ידי נשים ולאחר מכן לדרג את מידת המשיכה המינית שלהם אליהן.

 

התוצאות הראו שכשהגברים הריחו את החולצות שנלבשו על ידי נשים שלא השתמשו בגלולות למניעת היריון, הם דירגו את המשיכה שלהם אליהן כגבוהה יותר באמצע המחזור, כלומר במהלך הביוץ, לעומת חולצות של נשים שלא היו בתקופת הביוץ. ואולם כשהם הריחו את החולצות של נשים שנטלו גלולות, לא היה הבדל בדירוג המשיכה שהם ציינו.

 

הם גם אלה שעומדים מאחורי תופעת סנכרון המחזור החודשי

להפרשת הפרומונים בזיעה יש גם תפקידי איתות נוספים המשפיעים על פעילות המוח ועל ההתנהגות. לדוגמה, נמצא שהפרומונים המופרשים בזיעה מבית השחי הם האחראים לסנכרון המחזור המתרחש אצל נשים כשהן מתגוררות יחד או שוהות זמן רב יחד באותו המקום.

 

כשהפרומונים האלה מופרשים בזיעה בבית השחי של אחת הנשים, הם מאותתים לנשים האחרות השוהות עמה, איתות המשפיע על המאזן ההורמונלי ומוביל לסנכרון הביוץ והמחזור החודשי.

 

 ( )

זה נכון הן בזיעה האקרינית והן באפוקרינית. ואולם מאחר שהזיעה האפוקרינית מכילה כאמור שומן וחלבון, היא אטרקטיבית מאוד לחלק מהחיידקים בגופנו.

 

מכיוון שבית השחי הוא אזור סגור ולא מאוורר, השילוב בין הלחות שמספקת הזיעה האקרינית לשומן ולחלבון שמספקת הזיעה האפוקרינית מהווה קרקע נוחה לגידולם ולהתרבותם. החיידקים האלה מפרקים את החלבונים שנמצאים בזיעה וניזונים מהם, כשבתהליך הזה הם משחררים אמוניה וחומצות שומן בעלות ריח עז.

 

יש סברה שהבגדים אשמים בריח הרע

על פי דזמונד מוריס, זואולוג ומחבר הספרים "הקוף העירום" ו"גן החיות האנושי", הבגדים הם גורם משמעותי לריח הרע שנובע מהזיעה. לדבריו, הם מונעים ממנה להתאדות, יוצרים אינטראקציה עם החיידקים המתיישבים עליה ו"מקלקלים" אותה.

 

 

זה לא אתם. זה הבגדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה לא אתם. זה הבגדים(צילום: shutterstock)

 

זיעה יכולה לשרוד גם כביסה

יצא לכם ללבוש טי־שירט ולמרות שהיא עברה כביסה אתם עדיין בטוחים שאתם מריחים את ריח הזיעה? אתם לא טועים. החיידקים שמתיישבים על הזיעה שלנו ונדבקים לבגדים עמידים מאוד.

 

אם לא מכבסים את הבגדים בטמפרטורה של ‭75‬ מעלות צלזיוס, מה שכמובן אי אפשר לעשות עם חלק גדול מהבגדים, הם מצליחים לשרוד את הכביסה.

 

אפשר להריח את ההבדל בין הזעת סטרס להזעת פעילות גופנית

באופן מפתיע אנשים יכולים לעשות זאת ואפילו לשנות את התפיסה שלהם עליכם בשל כך. במחקר שפורסם בכתב העת ‭PLOS One‬ ב־‭,2013‬ גברים שהריחו את זיעת הסטרס של נשים דירגו אותן כבעלות פחות ביטחון, פחות ראויות לאמון ופחות מוכשרות.

 

לכל אחד מאיתנו יש ריח זיעה ייחודי

השוני נובע מהבדלים בין רכיבים שונים של הזיעה, סוגי החיידקים המתיישבים עליה, מאפיינים גנטיים, וכן גורמים הקשורים לאורח החיים כמו תזונה, צריכת אלכוהול ועישון.

 

הריח הייחודי והאישי הזה הוא הדרך שבאמצעותה מצליחים כלבים להבחין בבעליהם, תינוקות באמהות שלהם ואמהות בתינוקות שלהן. גם כמות הזיעה המופרשת על ידי בלוטות הזיעה שונה מאדם לאדם ומושפעת מגורמים רבים.

 

 ( )

במחקר שבו מדדו החוקרים את שיעור ההזעה ואת פעילות בלוטות הזיעה של ‭37‬ גברים ונשים, הם מצאו שלמרות שמספר בלוטות הזיעה הפעילות במהלך פעילות גופנית היה דומה בשני המינים, הרי שהגברים הפרישו יותר זיעה מכל אחת מהבלוטות, ואף התחילו להזיע כבר בטמפרטורת גוף נמוכה יותר.

 

אחד ההסברים לממצא הוא שההורמונים משפיעים על כמויות הפרשת הזיעה מבלוטות הזיעה. הסבר זה זכה לחיזוק בכמה מחקרים שהראו שבגיל הילדות כמות הזיעה של בנים ובנות זהה. כמו כן נמצא שכאשר גברים אתלטים קיבלו זריקת אסטרוגן לפני אימון גופני הם הזיעו פחות במהלכו.

 

אבל זה בעיקר בגלל הבדלים במשקל

למרות הסברה שהועלתה בסעיף הקודם, במחקר שפורסם השנה בכתב העת ‭Journal ‬‭Experimental Physiology‬ מצאו חוקרים שהמגדר אחראי רק ל-5%מההבדלים בין המינים בהזעה, ושמה שמסביר את ההבדלים בין הגברים לנשים הוא המשקל. לדברי החוקרים, מסת גוף גבוהה יותר מייצרת יותר חום בזמן פעילות גופנית, מה שגורם להזעה מרובה יותר.

 

סטרס וחרדה יכולים לגרום לכם להזיע יותר

הם משפיעים בעיקר על זיעה המופרשת מהבלוטות האפוקריניות. מכיוון שהן רגישות לאדרנלין, מצבי לחץ, מתח נפשי, מבוכה, חרדה וכאב מגבירים את פעילותן. זו הסיבה שכשאנו לחוצים או חרדים, למשל לקראת ראיון עבודה או פגישה חשובה, אנחנו מזיעים בבית השחי.

 

 ( )

בדרך לדייט? כדאי שתימנעו מצריכת קפאין. הוא ממריץ את מערכת העצבים וגורם להפרשה מוגברת של אדרנלין, המגרה את בלוטות הזיעה ומגביר את כמויות הזיעה. הימנעו גם מאכילת פלפל חריף, שמגביר הזעה, ומזונות חריפים המכילים אותו.

 

ואם אתם חושבים שאלכוהול ירגיע את ההתרגשות שלכם, כדאי שתדעו שגם הוא עלול לגרום להזעה מוגברת על ידי הרחבת כלי הדם בעור, שבתורה מובילה לעליית חום הגוף.

 

ותבלינים משפיעים על הריח שלה

לפני דייטים או פגישות חשובות כדאי להימנע גם ממזונות בעלי ריחות חזקים, כמו בצל, שום, עמבה, חילבה, קארי ותבלינים חריפים, וגם מירקות ממשפחת המצליבים, כמו ברוקולי, כרוב וכרוב ניצנים. הם אמנם אינם מגבירים הזעה, אבל משפיעים על ההרכב הכימי של הזיעה וכתוצאה מכך על ריחה.

 

הכושר מווסת את מנגנון ההזעה. בריא בכל מצב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכושר מווסת את מנגנון ההזעה. בריא בכל מצב(צילום: shutterstock)

 

כושר גופני מייעל את מנגנון ההזעה

במחקר מ־‭2010‬ שפורסם ב־‭Experimental Physiology‬ נמצא שהמשתתפים, גברים ונשים, שהיו בכושר טוב יותר, הזיעו בכמות רבה יותר משמעותית לעומת אלה שלא היו בכושר. מדוע? משום שעם השיפור בכושר הגופני הגוף נעשה יעיל יותר בוויסות הטמפרטורה.

 

במילים אחרות, ככל שהכושר שלכם יהיה טוב יותר, כך תזיעו בשלב מוקדם יותר באימון ובכמות גדולה יותר. עם זאת מעניין לציין שנמצא כי אצל גברים השיפור בכושר משפיע יותר על כמות ההזעה מאשר אצל נשים.

 

הכותבת היא בעלת דוקטורט (‭Phd.‬) בתקשורת בריאות וחוקרת באוניברסיטת חיפה

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' מל רוזנברג, מיקרוביולוג מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב החוקר את תחום ריחות הגוף והפה

 

 


 


פורסם לראשונה 18/08/2017 09:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אתם יודעים על הזיעה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים