שתף קטע נבחר

 

וילנה: מקוואות בית הכנסת הגדול נחשפו

70 שנה אחרי שנחרב בית הכנסת הגדול של וילנה בשואה, נחשפו מקוואותיו בחפירה משותפת לרשות העתיקות ולחוקרים ליטאים ואמריקנים. בית הכנסת בן ה-400 שימש את הקהילה היהודית, ובה הגאון מווילנה. בשיאה מנתה הקהילה מחצית מתושבי העיר - עד לשואה, ששמה קץ להתיישבות היהודית: "זה מקור להבנת המורשת היהודית האבודה"

 

תגלית מרגשת: 70 שנה אחרי שנחרבו בשואה - נחשפו מקוואות בית הכנסת הגדול בווילנה, בירת ליטא. את התגלית חושפת היום (ג') רשות העתיקות.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

משלחת משותפת של ארכיאולוגים ישראלים, ליטאים ואמריקנים חשפה בחודש יולי את שרידיהם של שני מקוואות ששימשו את הקהילה היהודית בווילנה, מתחת לבית הכנסת העתיק. המקוואות שנתגלו חשפו קירות ורצפות מרוצפים, מדרגות המובילות אל אגן המקווה ואוצר (בריכת עזר) המשמש לאיסוף מים עבור המקווה, כדי להפוך אותו כשר לטהרה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

החוקרים מסבירים כי במחקר שבוצע בשנה שעברה התגלו עדויות לקיומם של חללים תת-קרקעיים, והן שהובילו לחפירה במקום ולחשיפת המקוואות כעת. לצורך המחקר הם השתמשו בתוכניות האדריכליות של המבנה, שנוצרו בסוף המאה ה-19 והשתמרו בארכיון העירוני של הבירה הליטאית. בית המרחץ כלל שתי קומות עיקריות, חדרים רבים ואגף שירותים גדול. כמו כן אפשר לזהות בתוכנית שני מתקנים שהחוקרים זיהו כמקוואות – וכיוונו את החוקרים בחפירה הארכיאולוגית.

 

 (צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן) (צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן)
(צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן)

 

"רוב התיאורים ההיסטוריים של בית הכנסת הגדול בווילנה ובחצר הקהילה (השולהויף) עסקו בבית הכנסת הגדול ובבתי התפילה שמסביב", מסביר ד"ר יוחנן (ג'ון) זליגמן מרשות העתיקות, שהוביל את המחקר במקום. "עד כה היה בידינו מידע דל על המקווה ועל בית המרחץ של הקהילה היהודית, שמנתה כמעט מחצית מאוכלוסיית העיר".

 

בית ספר על חורבות בית הכנסת

בית הכנסת נבנה לפני כארבע מאות שנה, בראשית המאה ה-17, בסגנון רנסנס-בארוק, והיה למרכז חיי הרוח והקהילה של היהודים שהתיישבו בעיר כמה עשורים קודם לכן. המתחם כלל את בניין מועצת הקהילה, 12 בתי כנסת ובית מדרש, מקוואות, דוכני בשר כשר – וכן את בית המדרש של הגאון מווילנה, רבי אליהו בן שלמה זלמן, "הגר"א".

 

 (צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן) (צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן)
(צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן)

 

עם פלישת הנאצים לווילנה בשנות הארבעים של המאה הקודמת נחרבה קהילת וילנה כליל – ועימה גם בית הכנסת העתיק, שנבזז ונשרף. השלטונות הסובייטים הרסו כליל את שרידיו לאחר המלחמה – ועל חורבותיו נבנה בית ספר מודרני.

 

 (צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן) (צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן)
(צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן)

 

לצד הד"ר זליגמן הובילו את החקירה גם מנטס דאובאראס מארגון המורשת התרבותית הליטאית ופרופ' ריצ'רד פרוינד מאוניברסיטת הרטפורד האמריקנית. החוקרים מתארכים את המקוואות לראשית המאה העשרים ואומרים: "תגליות אלו מוסיפות ממד חדש להבנת חיי היום-יום של יהודי וילנה. הן בוודאי יספקו מוקד חדש להבנת המורשת התרבותית האבודה של הקהילה היהודית של וילנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן
חושפים את המקווה
צילום: יוחנן (ג'ון) זליגמן
מומלצים