שתף קטע נבחר

מחקר: עדויות לצונאמי עתיק מול ג'סר א-זרקא

בחופי ג'סר א-זרקא, בסמוך לקיסריה, התגלתה העדות המוקדמת ביותר לצונאמי בחופי ישראל, שהתרחש לפני 6,000-5,500 שנה. עדויות נוספות לצונאמי התגלו באשקלון, אשדוד, אילת, יפו ועכו. החוקרים מאוניברסיטת חיפה השתמשו בשיטת קידוח מיוחדת היכולה לסייע למתכנני ערים להיערך לגלי ענק

מחקר חדש של בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה חושף עדויות לצונאמי שהתרחש מול חופי ג'סר א-זרקא שסמוכה לקיסריה לפני כ-6,000-5,500 שנה. זו היא העדות המוקדמת ביותר של צונאמי בהיסטוריה של אזור החוף הישראלי.

חוף ג'סר א-זרקא (צילום: יובל בן עמי) (צילום: יובל בן עמי)
חוף ג'סר א-זרקא(צילום: יובל בן עמי)
את המחקר ערכה ד"ר בוורלי גודמן-צ'רנוב, מומחית לגיאו-ארכיאולוגיה מאוניברסיטת חיפה. לדבריה, בחינת ראיות ועדויות להתרחשותו של צונאמי קריטיות לקביעת הסיכון הטמון בחוף במקרה של צונאמי עכשווי. "אין מחזוריות לאירועי הצונאמי, והאינדיקטור הטוב ביותר למה שיקרה בעתיד, הוא מה שקרה בעבר - ולאור אירועי הצונאמי שהתרחשו בישראל בעבר, האירוע הבא הוא רק עניין של זמן ויש להיות מודעים וערוכים לכך", טוענת גודמן-צ'רנוב.

 (צילום: יובל בן עמי) (צילום: יובל בן עמי)
(צילום: יובל בן עמי)
 

במסגרת המחקר התברר כי ישראל סבלה בעבר מגלי צונאמי גדולים, מה שאומר שהדבר בהחלט יכול לקרות גם בעתיד. גודמן-צ'רנוב וצוותה הגיעו לממצאים לאחר סדרת קידוחים בחופי ג'סר א-זרקא - שנעו בעומק שבין 7.5 ס"מ ל-3.5 מטר. תוצאות הבדיקות הגיאולוגיות של שכבות הקרקע השוו לממצאי צונאמי שנמצאו בעבר באזור קיסריה, והובילו את החוקרים לקביעה כי באזור ג'סר א-זרקא קיימת עדות לצונאמי הקדום ביותר באזור ישראל.

 (צילום: יובל בן עמי) (צילום: יובל בן עמי)
(צילום: יובל בן עמי)
 

תוצאות מחקר זה מצטרפות למחקרים קודמים שביצעה גודמן-צ'רנוב, במסגרתם נתגלו עדויות לגלי צונאמי באזור אשקלון, אשדוד, אילת, יפו ועכו. גלים אלו יכולים להגיע לגובה של חמישה מטרים ולחדור למרחק של כשני קילומטרים בתוך היבשה, ולהסב נזק רב לערי החוף.

 

ממצאי המחקר יכולים לסייע בקביעת האופן שבו יסומנו אזורי הסיכון באזור ג'סר א-זרקא, הנמצאת לקראת תוכנית להרחבת בניה גדולה. "חשוב שהמתכננים יהיו מודעים לכך", אומרת גודמן-צ'רנוב, "חשוב שתהיה דרך מילוט נגישה, שייקחו את הסכנות האלה בחשבון".

ד"ר בוורלי גודמן צ'רנוב (צילום: אוניברסיטת חיפה) (צילום: אוניברסיטת חיפה)
ד"ר בוורלי גודמן צ'רנוב(צילום: אוניברסיטת חיפה)
 

תוצאות המחקר יסייעו למנוע הישנות אסון כמו זה שאירע בעקבות סופת ההוריקן קתרינה בניו-אורלינס, שבו הוצפו גם אזורים שהוגדרו כבטוחים. שיטת המחקר יכולה לסייע בעתיד באזורים שצפויים לפתח ולאכלס על קו החוף.

 

"היום קובעים את הסיכונים לפי הכתוב בהיסטוריה, אבל תחשבו כמה מקומות בעולם אין לנו היסטוריה כתובה", אומרת גודמן-צ'רנוב, "השיטה אותה פיתחנו בארץ - ובה אנו עורכים קידוחים בים - היא שיטה שניתן ליישם בעוד מקומות בעולם, במיוחד במקומות בהם אין היסטוריה כתובה ובהם לא חיו אנשים בעבר".

ג'סר א-זרקא  (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
ג'סר א-זרקא (צילום: אסף קמר)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל בן עמי
חוף ג'סר א-זרקא
צילום: יובל בן עמי
מומלצים