שתף קטע נבחר

אין קרדיט? מלחין הסדרה "טוטיטו" יקבל 800 אלף שקל

יוצר המוזיקה של סדרת האנימציה לילדים טען שהסרת שמו בכמה מקרים היוותה הפרה מהותית של ההסכם מולו. המפיקים של טוטיטו יאלצו לפצות אותו על כך

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה שמלחין סדרת הפעוטות האינטרנטית "טוטיטו" יפוצה על ידי מפיקיה ב-800 אלף שקל בשל הפרת זכויות יוצרים. השופט רחמים כהן פסק שאי מתן קרדיט בולט בכמה מקרים הייתה הפרה מהותית של ההתקשרות.

 

"טוטיטו" היא סדרת אנימציה שנוצרה ב-2010 ומיועדת לילדים בני שנתיים עד שלוש. הסדרה, המשודרת ב"יוטיוב" במגוון שפות, זוכה בשנים האחרונות להצלחה מסחררת וגרפה מעל שלושה מיליארד צפיות. ב-2013 הגיש היוצר המוזיקלי של הסדרה תביעה נגד מפיקיה, חברת "טוויסט אנימציה" ושני השותפים העומדים מאחוריה. הוא סיפר שב-2010 הלחין לבקשתם את שיר הנושא של הסדרה וכן שלושה עיבודים לשלושה פרקים מיוחדים.

לדבריו, בהתאם לסיכום ניתן לו קרדיט בולט על גבי שקופית חלקה בצבע כחול בסיום כל פרק. הוא הוסיף שבחודשים מרס-אפריל 2012 חתם על הסכמים שבהם העביר את זכויות הקניין הרוחני שלו ביצירות לנתבעים תמורת 2,800 שקל והתחייבות לכלול קרדיט בכל שידור. הוא ציין שהחל מדצמבר 2012, ועם עליית העונה הרביעית לאוויר, לא ניתן לו קרדיט בכמה פרקים המשודרים בשפה האנגלית ובכל הפרקים המשודרים בשפות אחרות.

 

בעקבות זאת הוא שלח לנתבעים הודעה על ביטול ההסכמים ביוני 2013. בתגובה הם השיבו את הקרדיט אך לא במתכונתו המקורית אלא באופן הרבה פחות בולט, על גבי שקופית צבעונית ויחד עם "שלטים" אחרים הקוראים לצופה להירשם לערוץ ולעבור לסרטון הבא.

 

לטענתו, השמטת הקרדיט נעשתה באופן מודע ומכוון מתוך אינטרס שלא "לבזבז" זמן מסך. הוא הדגיש שהשמטת הקרדיט ב-260 פרקים של הסדרה גרמה לו פגיעה עצומה, שכן כתוצאה מכך יותר מ-51 מיליון צופים לא נחשפו לשמו כיוצר ומלחין. הוא דרש פיצוי על פגיעה בזכותו המוסרית ביצירות ועל הפרת זכויות היוצרים שלו לאחר ביטול ההסכמים.

 

הנתבעים טענו מנגד שתמורת הזכויות הם שילמו לתובע 12,800 שקל, ואי מתן הקרדיט היווה רק תירוץ עבורו להשתחרר מההסכמים לאחר שנוכח שעשה עסקה לא כדאית. לדבריהם, הם התחייבו בהסכמים לתת לו קרדיט "בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין" ועמדו בהתחייבותם. הנתבעים הוסיפו שהשמטת הקרדיט נעשתה בעקבות תקלה זמנית שנפתרה למחרת הודעת הביטול, וממילא מדובר בפגיעה זניחה שכן אי מתן קרדיט בא לידי ביטוי במספר זעום של צפיות.

 

אבל השופט רחמים כהן דחה אותם וציין שבין אם השמטת הקרדיט נעשתה במכוון או שלא, מרגע שנודע לנתבעים על ההשמטה לא ברור מדוע הם לא החזירו את הקרדיט במתכונתו המקורית. "אין בקרדיט המתוקן כדי לרפא את ההפרות שכבר נעשו, בפרט כשבנסיבות העניין לא נראה שהקרדיט המתוקן היה בהיקף ובמידה הראויים", כתב.

 

השופט הבהיר שזכות היוצר לקבל קרדיט היא זכות מוסרית המוגנת בחוק זכויות יוצרים ומהווה ביטוי להכרה בקשר האישי-תרבותי-רוחני שבינו לבין יצירתו.

 

כמו כן לדבריו, התובע שלח את הודעת ביטול ההסכמים כדין ומרגע זה הזכות ביצירות המוזיקליות חזרו אליו כך שהשימוש שעשו הנתבעים ביצירות לאחר מכן הפר את זכות היוצרים שלו. השופט פסק לטובת התובע פיצוי של 100 אלף שקל עבור כל הפרה ובסך הכל 800 אלף שקל. עוד חויבו הנתבעים בשכר טרחת עו"ד של 93,600 שקל ובהוצאות של 40 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד נרדה בן צבי, עו"ד לנה מור
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד עמית דולב, עו"ד אורי שנהר
  • עו"ד יעקב מנור עוסק בקניין רוחני
  • הכותב לא ייצג בתיק

פורסם לראשונה 19/08/2017 08:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
אתי לירז אבוטבול
עו"ד יעקב מנור
אתי לירז אבוטבול
מומלצים