שתף קטע נבחר

ארה"ב מתרגשת: ליקוי חמה מלא ביום שני

ביום שני יסתיר הירח את אור השמש ובאזורים מסויימים בארצות-הברית הוא יסתיר אותה לחלוטין. הליקוי יהיה חלקי בכמה מדינות נוספות בצפון ובמרכז אמריקה. ומה איתנו? בישראל נאלץ להמתין לליקוי חלקי ביוני 2020

 

 

 

דומה שכל התקשורת האמריקנית תהיה כמרקחה ביום שני הקרוב. זה לא יהיה בגלל עוד אמירה של הנשיא דונלד טראמפ או מתיחות עם צפון קוריאה, כל אלה יידחקו הצידה לטובת אחת מתופעות הטבע המרהיבות ביותר, ליקוי חמה מלא, שייראה בארה"ב ב-21 באוגוסט. ואם לא מספיק, אזי הליקוי ייראה בארה"ב מחוף לחוף. אגב, הפעם האחרונה שאירעה תופעה כזו של ליקוי מחוף לחוף הייתה בשנת 1918. בעת הליקוי, הירח יחלוף בין כדור הארץ לשמש ויסתיר אותה למשך כשתי דקות ומחצה.

 

אחוז הליקוי בצפון אמריקה (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
אחוז הליקוי בצפון אמריקה(צילום: נאס"א)

מאורגון עד דרום קרולינה. מסלול הליקוי המלא (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מאורגון עד דרום קרולינה. מסלול הליקוי המלא(צילום: נאס"א)

 

ליקוי חמה חל בעת מולד הירח, כאשר הירח מצוי בין כדור הארץ לשמש. לכאורה, משתמע שאנו זכאים לראות ליקוי מדי חודש בחודשו, אולם לא כך הדבר; כדי שיתרחש ליקוי, לא מספיק שהירח יהיה במולדו, כדי שיהיה ליקוי, הירח צריך להיות גם על או מאוד סמוך למישור הקפת הארץ את השמש. מישור זה קרוי - מישור המילקה, ואפשר ממש לנחש מדוע הוא קרוי כך - מהמילה ליקויים.

 

בעת ליקוי חמה מלא, ניצב הירח בין כדור הארץ לבין השמש והוא פשוט מסתיר את השמש מחלקים מסוימים בכדור הארץ. למעשה, הירח מטיל צל על כדור הארץ, כאשר אלה המצויים בצל, ייראו ליקוי חמה. ברי המזל המצויים ממש במרכז הצל, יראו ליקוי מלא - הירח יכסה את השמש במלואה. ככל שנתרחק ממרכז הצל, נראה רק חלק מדיסקת השמש מוסתר בירח - וזהו ליקוי חלקי. מעבר לשולי הצל לא ייראה ליקוי כלל. בעת ליקוי החמה המלא השמיים יוחשכו עד כדי שאפשר יהיה לראות כוכבים ליד השמש וגם את עטרת השמש, הקורונה, שנראית רק בזמן ליקוי. היא תיראה עוטרת את דיסקת הירח הכהה.

הליקוי המלא לפי מדינות (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הליקוי המלא לפי מדינות(צילום: נאס"א)

  

בשל סיבוב כדור הארץ סביב צירו וכן תנועת הירח סביבנו, צל הירח נע ממערב למזרח ומאפשר לכל אלה שימצאו תחת הצל לראות את הליקוי. הליקוי ייראה מחלקה הצפוני של יבשת אמריקה, קנדה, ארה"ב גרינלנד עד מרכז יבשת אמריקה. בעת הליקוי, ששיאו יחול בשעה 23:25 שעון ישראל, אצלנו תהיה שעת לילה, כמו גם באירופה, רק תושבי אנגליה ומערב נורבגיה יזכו לראות את סוף הלקוי לקראת שקיעת החמה.

 

בעת הליקוי, שייראה בארה"ב, יחלוף מרכז צל הירח מצפון האוקיינוס השקט, מצפון מערב ארה"ב אל דרום מערבה. הליקוי המלא ייראה רק לאורך רצועה שרוחבה 115 ק"מ בלבד וככל שנתרחק ממנה, הליקוי יהי חלקי יותר עד שולי הצל. הליקוי יהיה מלא ובשיאו יימשך שעתיים וארבעים דקות. פרק הזמן הקצר נובע מהסיבה שהגודל הזוויתי (הגודל של הירח הנראה בשמים) כמעט וזהה לזה של השמש - הירח קטן מהשמש פי 400, אך גם קרוב ממנה פי 400 - צירוף מקרים המאפשר לנו לראות את הירח באותו הגודל שבה נראית השמש. לכן, ליקויי חמה מלאים נמשכים לא יותר מכמה דקות.

 

מי שמתחרט למקרא ידיעה זו שלא הספיק לטוס לארה"ב – אל דאגה. הכיסוי הנרחב שזוכה לו הליקוי הנוכחי הוא בזכות היותו חולף מעל כל ארה"ב, אירוע נדיר לכשעצמו, מה גם שמדובר במעצמה מספר 1 בעולם. לכן, מי שחשקה נפשו לצפות בליקוי חמה - מדי שנה יש לנו לפחות שני ליקויי חמה, אם כי לא תמיד הם מלאים. ליקוי החמה המלא הבא ייראה בדרום אמריקה ב-2 ביולי 2019 ובאותה שנה, בדצמבר 2019, ייראה ליקוי חמה מלא שינוע ממזרח סעודיה, דרום הודו והודו סין. שני אלה לא ייראו מישראל אולם בשנת 2020, ב-21 ביוני, ייראה ליקוי חמה מלא שינוע מאפריקה ואסיה, ואנו נזכה לראות ליקוי חמה חלקי של 50%.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים ואוניברסיטת בר-אילן. למידע נוסף על אירועים אסטרונומיים בשמי ישראל לשנת 2017, בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל

 

הסברים באתר נאס"א על ליקוי החמה המלא: https://www.nasa.gov/eclipselive

 https://eclipse2017.nasa.gov/

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים