שתף קטע נבחר

האישה פרנסה – הבעל קיבל פחות בגירושים

לאורך 32 שנים התמקד הבעל באמנות והשאיר לאשתו את עול הפרנסה וגידול הילדים. כשהתגרשו נדחתה בקשתו לקבל מחצית מזכויות הפנסיה שלה

בית הדין האזורי בחיפה קבע לאחרונה שגבר גרוש לא יקבל חלק שווה בזכויות הפנסיוניות של אשתו לשעבר, משום שלאורך השנים כמעט לא השתתף בפרנסת המשפחה וגידול הילדים, אלא התמקד באומנות שיצר. הדיינים קבעו שחלוקה שווה של הפנסיה תהווה גזל של "כבשת הרש".

 

בני הזוג נישאו ב-1983. במהלך השנים האישה עבדה וגידלה את הילדים והבעל לא עבד באופן מסודר אלא עסק בפיסול ברזל. לעתים רחוקות היה מוכר עבודות תמורת סכומים זעומים. ביוני 2015 הם התגרשו והאישה ביקשה מבית הדין הרבני שהזכויות הפנסיוניות שצברה במשך השנים לא ישותפו עם הבעל אלא יוותרו בידיה במלואן.

 

לדבריה, אין הצדקה לשתף אותו בזכויות הפנסיוניות שצברה בעמל רב. היא הוסיפה שהבעל הרוויח רבות מהנישואים, שכן את המגרש שעליו בנו את ביתם רכשו הוריה, והם גם מימנו חלק גדול מבניית הבית. הבית נמכר והבעל קיבל מחצית מהתמורה, יותר ממיליון שקל, מבלי שהשקיע דבר.

 

הבעל טען מנגד שהאישה עודדה אותו לעסוק באמנות והיו ימים שהוא דווקא הרוויח ו"עטף את האישה בשטרות מרשרשים שכיסו כשטיח את רצפת ביתם". הוא הוסיף שבנה יצירות רבות לבית ואשתו התגאתה בכך.

 

עוד לדבריו, האישה ידעה טרם נישואיהם שהוא אומן וקיבלה על עצמה להיות המפרנסת העיקרית. הוא ציין שכשהצליח למכור יצירות, בדרך כלל בסכומים נמוכים שכן "שמו עדיין לא הולך לפניו כאומן בעל שם", הוא העביר את כל הסכום לאשתו והיא השתמשה בכסף כראות עיניה תוך שהיא מקציבה לו "דמי כיס".

 

"כבשת הרש"

הדיינים - הרב יצחק אושינסקי, דוד גרוזמן ואברהם דב זרביב - ציינו שלדעתם זה המקרה שאליו כיוון המחוקק בחוק יחסי ממון כשאפשר לערוך איזון משאבים שאינו שוויוני. לדבריהם, הבעל לא נהג בתום לב כשהעמיס את עול הבית על האישה, ודרישתו לקבל מחצית מזכויותיה הכספיות העתידיות אינה הוגנת.

 

בהקשר זה הם הבהירו שעקרון איזון המשאבים שבחוק מתבסס על הציפייה הלגיטימית של בני זוג שכל אחד מהם יתרום את חלקו לכלכלת המשפחה כשותף מלא, כפי יכולתו. אך במצב שבו בן זוג אחד אינו תורם לתא המשפחתי ומאמץ לעצמו גישה של התנערות מאחריותו - רציונל החלוקה השווה שבחוק אינו חל.

 

"האישה עמלה קשה כל חייה בעבודתה כמורה וברור לחלוטין שבעשור האחרון היא כלכלה את הבית ממשכורתה כאשר הבעל ירד מדחי אל דחי מבחינה כלכלית. והיא זכאית לחיות בכבוד עם יציאתה לגמלאות", כתבו. "אין שום הצדקה שהבעל שלא דאג לעצמו לקרן פנסיה, גם כשלשיטתו היו שנים שהרוויח יפה, ייקח ממנה את כבשת הרש".

 

עם זאת החליטו הדיינים לפנים משורת הדין, וכדי לא להשאיר את הבעל "ערום וחסר כל לעת זקנתו", שהאישה תעביר לו 25% מהפנסיה כך שהיא תישאר עם סכום של כ-3,000 שקל למחייתה והוא יקבל כ-1,000 שקל מדי חודש.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד צהלה הלוי
  • ב"כ הנתבע: עו"ד יהונתן צברי
  • עו"ד גיא אופיר עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים