שתף קטע נבחר

המוניטור הזעיר שמסייע לאבחן האם שבץ מוחי נגרם מהפרעות בקצב הלב

Reveal LINQ הוא מוניטור לבבי זעיר מוזרק המנטר את קצב הלב ומשדר את הנתונים באמצעות מערכת ניטור מרחוק, המתריעה על הפרעות קצב לב שעלולות לגרום לשבץ מוחי. מתי חשוב להשתמש בו ולמי הוא יעיל?

בשיתוף מדטרוניק

 

שבץ מוחי (CVA) הוא גורם התמותה השלישי בעולם המערבי. הוא מתרחש כאשר ישנה הפרעה פתאומית באספקת הדם לרקמת המוח וכתוצאה מכך, נוצר חוסר תפקודי נוירולוגי בגוף כמו הפרעה בדיבור, חולשה או שיתוק של הגפיים וקשיים בהליכה. במקרי קיצון, שבץ מוחי עלול לגרום למוות.

 

היות שחלון ההזדמנויות לטיפול בשבץ הוא קטן, חשוב לזהות את הסימנים במהירות. אולם, במקרים רבים, שבץ מוחי הוא תוצאה של הפרעה בקצב הלב. אבל לא ניתן להגיע לאבחנה הזו, ללא ניטור רציף המאתר הפרעות בקצב הלב.

 

ה- Reveal LINQ הוא פרי פיתוחה של חברת מדטרוניק, הינו מוניטור לבבי מוזרק (אורכו כ-4 ס"מ, רוחבו כחצי ס"מ ועוביו כ-3 מ"מ) המאפשר ניטור רציף של פעילות הלב ואיתור הפרעות קצב המשודרות מההתקן לצוות הרפואי באמצעות מערכת ניטור מרחוק.

 

 

התקן זעיר ( ) ( )
התקן זעיר

 

ל-Reveal LINQ יש גם יכולת לזיהוי מוקדם של הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים, המשמעות - סיוע במניעת שבץ מוחי.

 

בנוסף Reveal LINQ מאפשר אבחון של עלפון (סינקופה) ללא סיבה מוסברת כאשר יש חשש כי הסיבה קשורה להפרעה בקצב הלב.

 

ד"ר אהרון מדינה, מנהל היחידה לאלקטרופיזיולוגיה, במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, מסביר כי מדובר בטכנולוגיית ניטור זעירה ונוחה לשימוש. "המכשיר מוזרק קרוב ללב במהירות רבה וללא כאבים.המכשיר הוא למעשה כמו א.ק.ג, רק הרבה יותר משוכלל. הוא מנטר במשך כל הזמן את פעילות הלב. חשוב להדגיש שהוא אמצעי אבחנתי ולא טיפולי".

 

המכשיר הוא כמו א.ק.ג. רק הרבה יותר משוכלל (צילום: shuttetrstock) (צילום: shuttetrstock)
המכשיר הוא כמו א.ק.ג. רק הרבה יותר משוכלל(צילום: shuttetrstock)

  

מתי המכשיר יעיל?

ד"ר מדינה מסביר כי הייחוד של מכשיר זה לעומת מכשירי ניטור לפרקי זמן קצרים יותר, הוא היכולת שלו לנטר את קצב הלב למשך 24 שעות במשך 3 שנים ברציפות. "לא רק זאת. המכשיר גם מקליט ושומר את הקריאות מה שיכול לסייע ולבדוק מה קרה בכל זמן", הוא אומר.

 

אם יש למטופל הפרעת קצב שהוא לא הרגיש אותה, נוכל לראות אותה בניטור והנתונים יעזרו לנו לאבחן את מצבו ולהציע לו טיפול מונע נכון יותר. כך למשל, אם החולה התעלף, הניטור הקבוע יראה למה זה קורה. אפשר ללכת אחורה לנתונים ולראות מה קרה".

 

הוא מסביר כי למוניטור יש שתי אינדיקציות עיקריות לשימוש: אבחון אוטומטי של פרפור פרוזדורים או עילפון של חולה מסיבה לא ברורה. "אם חולה מתעלף ולא יודעים למה, אחת הסיבות יכולה להיות פרפור פרוזדורים שעלול להוביל לאירוע מוחי. עבודות בעולם בנושא, מצאו כי אנשים שפיתחו אירוע מוחי, הייתה להם שכיחות גבוהה יותר של פרפור פרוזדורים, אבל לא הייתה דרך לאבחן ולמנוע".

 

ד"ר מדינה מסביר: "מחקר ה-Crystal AF שפורסם בחודש יוני 2014 במגזין New England Journal of Medicine, בדק 441 חולים שלקו בשבץ מוחי מגורם בלתי ידוע - שבץ קריפטוגני.

 

"מחציתם נוטרו באמצעות ה- Reveal LINQ ומחציתם נוטרו באמצעים הרגילים, לרבות מוניטור 24 שעות (הולטר). בתוך שנה התברר כי ב-12% מהחולים עם שבץ מוחי מגורם בלתי ידוע שנוטרו באמצעות Reveal LINQ אובחן פרפור פרוזדורים שלא ידעו אודותיו, לעומת 2% שהתגלו באמצעות תהליך הבדיקות הרגיל. יעילות הטכנולוגיה בזיהוי פרפור פרוזדורים נמצאה גבוהה פי 10 באבחון התופעה לאחר 3 שנים ביחס לקבוצת הביקורת".

 

לא רק לטפל בשבץ - לברר למה הוא קורה

ד"ר רוני אייכל, מנהל יחידת השבץ במרכז הרפואי, שערי צדק, מוסיף ואומר כי מטרת הניטור היא לא רק לטפל במי שמגיע לאחר שבץ חד פעמי, אלא לבדוק את הסיבות לכך.

 

"מדובר בעיקר בחולים מבוגרים הסובלים מפרפור פרוזדורים, מה שגורם להתכווצות לא תקינה של עליות הלב וגורם לדם לייצר קרישים בעלייה השמאלית של הלב. הפרפור יכול להיות מצב עקבי או כזה שבא והולך, ואז באמצעות הניטור ניתן לזהות את הדפוס ולתת טיפול תרופתי לדילול הדם שמקטין את הסיכוי לשבץ נוסף".

 

לדבריו, במחקרים חדשים התגלה שאפילו ניטור ממושך של א.ק.ג במשך חודש לא מגלה את רוב האירועים של פרפור פרוזדורים, אולם בניטור ממושך של עד שנה, ניתן לגלות אותם.

 

"זו הסיבה שבמקרים נבחרים, כאשר קיימת סבירות גבוהה שמקור האירוע המוחי הוא לבבי עם חשד גבוה להפרעת קצב הולכת ובאה, ובוצע גם ניסיון של ניטור של חודש, אנחנו ממליצים על השתלת המוניטור כדי לגלות את מקור ההפרעה".

 

 בשיתוף מדטרוניק

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים