שתף קטע נבחר

"חופשת לידה היא אתגר ניהולי" - האבות ששברו את המוסכמות

הם מדברים על חיבור בלתי מוסבר לילד, אך גם על חיזוק הקשר למקום העבודה שמאפשר להם את החיבור. לא משנה אם מדובר ב"חופשת אבהות" או "תקופת לידה והורות", הזמן שמבלים אבות עם ילדיהם מיד לאחר הלידה עושה להם רק טוב, ויכול להתברר כמצוין גם לארגון בו הם עובדים

איזון בין עבודה ובית שמתחיל כבר בלידה. נושא המעורבות של אבות בגידול ילדיהם החל מהרגע שהם מגיעים לעולם מושפע רבות מעולם הקריירה והעבודה, והתפיסה המקובלת (שאמנם השתנתה מעט אך עדיין קיימת גם היום) היא שהאבות ממשיכים לעבוד כרגיל לאחר הלידה ומשאירים את כל נושא "חופשת הלידה" לאמהות. זאת למרות האפשרויות שניתנות כיום בחוק וגם בהטבות שחלק מהחברות נותנות על מנת לאפשר גם לאב לשהות עם הרך הנולד.

 

עוד בערוץ הקריירה

 

הסיבות לכך נעוצות בתפיסת הקריירה של גברים בחברה ובסביבה שברובה עדיין לא מקבלת לחלוטין את הנושא. אך דרך סיפורם של כמה אבות שכן בחרו לשהות בבית לאחר לידת ילדם, ניתן להבין שההשפעות על הקריירה ותחושת הסיפוק בעבודה נוטות הרבה יותר לצד החיובי מאשר לשלילי.

 

כיום החוק במדינת ישראל והמוסד לביטוח לאומי מכיר ב"חופשת הלידה" כ- "תקופת לידה והורות" בה האבות יכולים להחליף את האמהות אחרי 6 שבועות של חופשה ולמעשה לקחת בעצמם תקופת לידה והורות של עד תשעה שבועות, כאשר שבוע אחד מתוך תשעה שבועות אלה הם יכולים לנצל מיד לאחר הלידה ובמקביל לאם.

 

בנוסף, חוק שעבר לפני כשנה ביוזמת חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) קובע כי המעסיקים מחויבים לאפשר לאבות שבוע חופשה מיד לאחר הלידה גם אם הם לא משתמשים בזכותם להחליף את האם על חשבון תקופת הלידה וההורות, וזאת על חשבון 3 ימי חופשה שנתיים ועוד 3 ימי "מחלת בת הזוג".

 

 

ועם זאת, נראה כי הרוב המכריע של האבות בוחר שלא לנצל את זכאותו לחופשה לאחר הלידה. מסקר שנערך לאחרונה על ידי חברת פרוקטר אנד גמבל ישראל, באמצעות "מכון רושינק מחקרים אסטרטגיים", נמצא כי בקרב אבות שנולדו להם ילדים בשנה האחרונה, 23% בלבד מימשו את זכאותם לחופשת הלידה (כ-1 מתוך 4 אבות).

 

ד"ר נדב פרץ-וייסוידובסקי, חוקר מדיניות כלפי אבות ומשפחות מהמכללה האקדמית אשקלון, מסביר מהם היתרונות של "חופשת לידה" לאבות: "מחקרים מראים כי כאשר אבות יוצאים לחופשת לידה, יש לכך השפעות חיוביות רבות: הילדים הנהנים מתשומת לב ומטיפול משני הוריהם, אבות היוצאים לחופשת לידה מפתחים דפוסי טיפול ארוכי-טווח, וממשיכים לטפל בילדיהם יותר ממי שלא יצאו לחופשה, גם שנים לאחר הלידה, ולכך יש כמובן גם השפעה על האמהות - נשים שבני-זוגן יצאו לחופשת לידה פנויות יותר לקריירה שלהן, ולכך יש השפעה חיובית על שיעור התעסוקה של נשים ועל התקדמות הקריירה שלהן".

 

"עוד מראה המחקר כי לנכונות של חברות עסקיות להציע לעובדיהן אפשרות לאזן בין עבודה למשפחה - ובפרט תכניות מורחבות של חופשת לידה - יש השפעה משמעותית על היחס של העובדים לחברה, על המוטיבציה בעבודה, על המחויבות למקום העבודה ועל ההתמדה בו".

 

"הרפתקה משוגעת שבולעת לך את היום והלילה"

סנה כהן (32) מחיפה הוא מוביל צוות גיוס ותשתיות בחברת אינטל. כהן החליט יחד עם אשתו, סטודנטית לרפואה, שהוא יחליף אותה במהלך ארבעה שבועות מחופשת הלידה לאחר הולדת ביתם אופק: "אצלנו זה היה משהו שנוצר תוך כדי. תמיד רציתי להיות הורה פעיל ומעורב אז נוצר מצב שהתאפשר לנו שהיא תיקח 10 שבועות ואני אקח את הארבעה הנוספים בנוסף לשבוע הראשון מיד לאחר הלידה שאותו בילינו ביחד".

סנה כהן וביתו אופק. (צילום: אלבום פרטי) ()
סנה כהן וביתו אופק. (צילום: אלבום פרטי)
 

באינטל מאפשרים לאבות הטריים שעובדים בחברה חופשה בתשלום של 14 ימים נוספים למכסת החופשה השנתית, אותה הם יכולים לנצל במהלך כל השנה הראשונה לאחר הלידה. כהן סיפר על תגובות הסביבה: "אני נמצא בארגון שמאוד מחבק את החלק של ההורות, למרות שחופשה כזאת היא משהו שלא נפוץ גם אצלנו. מאוד פרגנו ותמכו בעבודה". לשאלה האם המשיך לעבוד מהבית במהלך החופשה כהן עונה בחיוך: "זו הרפתקה משוגעת ואינטנסיבית שבולעת לך את היום והלילה, והיה לי חשוב להיות כולי בתוכה, ממש התנתקתי מכל המסביב. לא תכננתי אבל זה שאב אותי".

 

כהן סיפר גם על החששות ממה שיפספס במקום העובדה שנעלמו מהר מאוד: "היה לי מאוד קשה בהתחלה, והיו לי הרבה חששות ממה שאפספס בעבודה אבל אחרי יום אחד, ראיתי דברים אחרת. זו חוויה של פרופורציות ופרספקטיבה אחרת. וזה מאוד מילא אותי באנרגיות חדשות כשחזרתי".

 

"מבחינתי זאת המהות של להיות הורה. הרבה פעמים זאת חוויה שהיא לא רלוונטית לגברים מבחינת החשיבה שהיא בכלל אפשרית, אבל זו חוויה יוצאת דופן. לא להיות חלק מהגידול בשלב הזה זה משהו שהוא חסר אחרי שאתה מבין מהו. יש פה רובד שלם של קשר שנמנעים ממנו בגלל החברה, בגלל המוסכמות. היו כאלה שלא הבינו אותי, כי זה נתפס כמשהו שלא אמור לקרות. לי מאוד חשוב היה להיות במקום שבו אני מאפשר לבת הזוג שלי לצמוח. ושיש איזון אמיתי. לא כאמירה". 

 

"זה עדיין לא צעד טבעי עבור רוב הגברים"

מנכ"ל חברת פרוקטר אנד גמבל ישראל, אופיר גוטמן (42), שהה גם הוא לצד בתו ליה מיד לאחר שנולדה ובמהלך רוב השנה הראשונה לחייה, מה שהוביל אותו לאפשר לעובדי החברה שיהפכו לאבות חופשה בת 30 יום בתשלום כדי שיוכלו גם הם להיות בבית מיד לאחר הלידה.

 

"זה עדיין לא צעד טבעי עבור רוב הגברים" אומר גוטמן ומספר על החוויה האישית: "אם אני מזקק את החוויה, אני חושב שקרו שני דברים – קודם כל החיבור הרגשי שלי עם בתי ליה הוא שונה ואני מרגיש את זה עד היום, והדבר השני הוא דפוס טיפול ארוך טווח. מכיוון שעשיתי הכל חוץ מלהניק, כל הביקורים בטיפת חלב וכו', הדפוס הזה נשאר לי עד היום. עד היום אני מעורב בכל מה שקשור לחיים של הבת שלי. אני מכיר את כל החברות ומכיר את כל החוגים".

 

גוטמן הסביר גם על המדיניות בחברה כלפי אבות והורים בכלל: "אנחנו חברה שמגדלת עובדים מבפנים, ולכן כל החשיבה של ניהול עובדים היא חשיבה ארוכת טווח. אם עובד רוצה להוציא את הילד שלו פעמיים בשבוע בארבע מבית הספר הוא לא צריך אישור. אנחנו בוחנים את העובדים לפי תוצאות ולא לפי שעות". 

 

עובד פרוקטר אנד גמבל, רפאל אוזן (26) אשר אשתו עומדת ללדת בנובמבר סיפר שהוא מתכוון לממש את האפשרות לצאת לחודש חופש מיד עם הלידה, ומסביר מה היו התחושות בחברה בנושא: "לא הציגו את זה כמענק אלא כצעד שעומד משהו מאחוריו, לא רק בשביל עוד חופש. כל העובדים התחילו לחשוב על זה, וזה נכנס לתודעה של כולם. אני לא חושב שהייתי יכול לקחת את החופש אם לא היו מאפשרים לנו את ההטבה. וגם לגבי הקריירה, אם אתה מרגיש שההנהלה לא מאחוריך בהחלטה כזאת, אז תחשוב פעמיים אם זה משהו שיסתכלו עליו בצורה טובה".

 

 

רפאל אוזן וביתו בת ה-3. (צילום: אלבום פרטי) ()
רפאל אוזן וביתו בת ה-3. (צילום: אלבום פרטי)

בחברת מיקרוסופט מאפשרים לעובדים המועסקים בהעסקה ישירה הטבה משמעותית מאוד של "חופשת הורות" בת שישה שבועות בתשלום מלא לבן או בת הזוג של היולדת במהלך השנה הראשונה לאחר הלידה.

 

עובד החברה, שי שחק (35) החליט לנצל את ההטבה ולקחת חופשת אבהות לצד אישתו. "התקופה הסמוכה ללידת התינוק היא זמן משמעותי וחשוב לכל משפחה. בשגרה אנו משקיעים בעבודה הרבה מעבר לשעות הפעילות המקובלות ולכן זוהי הדרך של המעסיק לאפשר לעובדיו לקחת פסק זמן מהעבודה ברגעים החשובים באמת בחיים ולהתפנות לזמן איכות המוקדש אך ורק למשפחה" מספר שחק.

 

 "הסביבה מאוד מאוד מפרגנת. מנהליי וחבריי לצוות מקפידים שלא להפריע לי במהלך החופשה וזה דבר לא מובן מאליו בכלל. כמובן שאישתי גם מאוד מרוצה וזה רק מחזק את התמיכה שאני מקבל ממנה לגבי מקום העבודה שלי".

שי שחק יחד עם שני ילדיו. (צילום: אלבום פרטי) ()
שי שחק יחד עם שני ילדיו. (צילום: אלבום פרטי)
 

"כשרוצים זה קורה"

אב נוסף אשר החליט להתחלף עם אישתו בחלק מחופשת הלידה הוא אבנר לבציון (43) שהיה עד לאחרונה מנהל השיווק והפיתוח העסקי בחברת תרמוקיר וכיום הוא יזם ויועץ לניהול סיכונים והזדמנויות. "נולדה לנו הבת הרביעית לפני שלוש שנים כאשר עבדתי בתרמוקיר, תמיד התחלקנו שווה בשווה בגידול הילדים - גם ברמת הלצאת מוקדם. אשתי עצמאית ולאפשר לה להמשיך את הפעילות שלה היה חלק מהשיקולים". מסביר לבציון.

 

לבציון מספר כי חופשת הלידה תוכננה מראש כדי להקל על כל המעורבים: "בתפקיד שלי הייתיי כפוף למנכ"ל החברה, אלי כהן, וניהלנו את זה מראש. באינסטינקט שלו לא היה לו קל עם העניין. הוא די ותיק, ומדובר בהנהלה שרובה גברית, אבל הייתה לו גישה פתוחה וחדשנית. וחלק מהעניין זה לעשות ולא רק לדבר. בעיקר בנינו תכנית היערכות – כשרוצים זה קורה".

 

אבנר לבציון עם ביתו הרביעית. (צילום: אלבום פרטי) ()
אבנר לבציון עם ביתו הרביעית. (צילום: אלבום פרטי)
 

לבציון מגדיר את חופשת הלידה בצורה מעניינת: "החופשה תרמה לי באופן אישי – זה ממש אתגר ניהולי. מה שאמהות עושות תמיד ואנחנו הגברים לא מנוסים בו. המבחן הוא להגדיר את המטרות ולעמוד בהן. לבנות תכנית עבודה ולהביא תוצאות".

 

ללבציון היה גם מה לומר על המחויבות שחופשה כזאת יוצרת בין העובד לארגון: "מה שזה משדר לעובדים אחרים הוא האחריות. שאפשר לאזן בין שני הדברים. לא שיתייחסו לזה כניצול הזדמנות להיות בחופש. זו מחויבות שלך לארגון שנותן לך את האפשרות. יש חשש של ניצול לרעה של נושא חופשת הלידה, וזו הזמנות מצוינת למעסיקים לתת את התחושה שהארגון סומך על העובדים. כי אם לא תסמוך עליהם בעניינים האלה אז יש לך בעיה במערכת היחסים עם העובד".

 

"הרבה מאוד ארגונים מדברים על זה, אך המפתח הוא לבצע. לעשות יום המשפחה, פעילויות לכיתה א' וכו' זה לא מספיק. פעילויות כאלה הן רק עניין של כסף ולא של גישה". 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 26/08/2017 13:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סנה כהן וביתו אופק. (צילום: אלבום פרטי)
אופיר גוטמן. (צילום: רמי זרנגר)
מומלצים