שתף קטע נבחר

מחסור במנהלים בבתי הספר: "למה שמישהו מוכשר יבוא לתפקיד עם אפס סמכויות?"

שכר לא מתגמל, פרישה מואצת לפנסיה וטענות לירידה באיכות המקצועית: מנתונים שהגיעו ל-ynet עולה כי פחות ופחות מועמדויות מוגשות למכרזים לניהול בתי ספר ברחבי הארץ, בחינוך היסודי והעל-יסודי. גורם במערכת מסביר: "צריך להיות לא נורמלי כדי לרצות להיות מנהל". שר החינוך בנט: "מודעים לבעיה, התחלנו לשבת על מתווה לפתרון"

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מדי שנה מופנה זרקור למחסור במורות ומורים שממנו סובלת מערכת החינוך בישראל, וכעת נותנת את אותותיה בעיה נוספת: מחסור במנהלות ומנהלים - בחינוך היסודי והעל-יסודי. גורמים במערכת החינוך ששוחחו בימים האחרונים עם ynet סיפרו שבשנה האחרונה נרשמה ירידה במספר המתמודדים במכרזים לניהול מוסדות חינוך. פחות משבוע לפני פתיחת שנת הלימודים - וישנם בתי ספר שבהם עדיין לא אויש תפקיד המנהל. שר החינוך נפתלי בנט התייחס לכך ואמר: "אנחנו מודעים למחסור במנהלים מקצועיים, התחלנו לשבת על מתווה בנושא".

 

כל מועמד לניהול במערכת החינוך עובר תהליך של שבעה מיונים במכון הישראלי למנהיגות בית ספרית, "אבני ראשה". מדובר בתנאי סף, ורק לאחר שהושלם אפשר להתמודד במכרז על ניהול בית ספר.

 

מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי בשנת הלימודים תשע"ו עמד מספר המנהלים שמונו במכרז על 358. בשנת הלימודים תשע"ז ירד מספר זה ועמד על 341. מנגד, מספר המנהלים שמונו בפועל, כלומר איישו את התפקיד באופן זמני כי לא נמצא מנהל מתאים, נמצא בעלייה: בשנת הלימודים תשע"ו עמד מספר זה על 164 ואילו בשנת הלימודים תשע"ז כבר עלה ל-192.

 

גורמים במערכת מסבירים שאם בעבר היו מתמודדים במכרז לניהול בתי ספר עשרה מנהלים ומנהלות מדי שנה, היום מתמודדים יחידים בלבד, אם בכלל.

 

 

והנה כמה דוגמאות: לפני כשבועיים היה אמור להתקיים מכרז לחטיבת ביניים בחינוך הממלכתי דתי בפתח תקווה, אך הוא בוטל ברגע האחרון כי לא היו מועמדים. במקרה אחר, בתיכון בחולון, לא נרשם מועמד עד לרגע זה.

 

ביוני התקיימו מכרזים לשלושה בתי ספר בתל אביב, ולכל השלושה הגיעו חמישה מועמדים בלבד. מי שכבר נבחר לניהול אחד מאותם בתי הספר הודיע על פרישתו. למכרז אחר לבית ספר ברחובות הגיעו שלושה מועמדים, ואיש מהם לא נבחר. במכרז אחר, שהתקיים עבור חטיבת ביניים בחולון, לא הגיעו מועמדים כלל.

 

גורם העוסק במכרזים במשרד החינוך סיפר ל-ynet: "בלא מעט מהמכרזים שהייתי לאחרונה ביטלו מועמדות או שהגיעו מועמדים שלא מתאימים כלל. למשל, מגיע מועמד לניהול תיכון וכשאנחנו שואלים אותו שאלות לגבי רפורמת הבגרויות שהנהיג שר החינוך לשעבר שי פירון - אין לו מושג על מה אנחנו מדברים. איך אדם כזה יכול לנהל תיכון שתלמידיו ניגשים לבגרויות?".

 

אותו גורם הוסיף: "על פניו האנשים הכי חשובים במערכת הם המנהלים, אלא שהיום יש להם רק אחריות ואפס סמכויות. הם צריכים לתת דין וחשבון למשרד החינוך, לארגונים, להורים, לבעלויות, לרשות המקומית. אז למה שאדם מוכשר יהיה מנהל? היום צריך להיות לא נורמלי בשביל לרצות זאת".

 

יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל-יסודיים, מנשה לוי, ניסה להסביר את הבעיה: "המחסור במנהלים נובע מכמה סיבות: פרישה מואצת של מנהלים לפנסיה מוקדמת, סגני מנהלים שברובם לא מעוניינים להתקדם לניהול ומיעוט זעום של פרחי ניהול חדשים שמגיעים ומגישים מועמדות למכרזים".

 

 

לדבריו שלוש הסיבות הללו נובעות מהרפורמות "אופק חדש" ו"עוז לתמורה", שהטילו עומס כבד מאוד על המנהלים, אך לא העלו את שכרם באופן ניכר: "בעוד שכרם של המנהלים ב'עוז לתמורה' עלה ב-25%, סגני המנהלים קיבלו תוספת של 42%. המשמעות היא שהיום סגן או סגנית מנהל מרוויחים קצת פחות ממנהל או מנהלת ולא נאלצים להתמודד עם האחריות והעומס של הניהול".
 

לוי מוסיף: "בעבר היו מתמודדים במכרז עשרה מנהלים ומנהלות. היום ניגשים בודדים, וגם אז היה עדיף שלא ייגשו. בסוף לכל מוסד יהיה מנהל או מנהלת, כמו שבכל כיתה יש מורה, אבל איכות המנהלים החדשים היא מתחת לכל ביקורת, ומי שנפגע אלה התלמידים".

 

בדו"ח שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנובמבר האחרון צוין כי השכר החודשי הממוצע בקרב מנהלי בתי ספר בחינוך היסודי עמד על 21,700 שקל בשנת 2014. שכרם של מנהלי בתי הספר העל-יסודיים עמד באותה שנה על 24 אלף שקל בממוצע.

 

שר החינוך נפתלי בנט התייחס לבעיה ואמר: "מנהלי בתי הספר מהווים את עמוד השדרה של מערכת החינוך ביכולתם לעצב, לשנות לקדם, להשפיע – ומכאן חשיבותם הרבה. אנחנו מודעים למחסור במנהלים מקצועיים, ולכן נושא זה מצוי בראש סדרי העדיפויות של המשרד. בכוונתי להסיר את החסמים הקיימים כיום, ליצור יותר גמישות ולהביא אל תוך המערכת כוחות חזקים ואיכותיים. התחלנו כבר לשבת על מתווה בנושא. בתום גיבושו נפרסם אותו באופן מסודר לציבור".

 

מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, אמרה: "אני קוראת לשר החינוך ולמנכ"ל משרד החינוך לפעול יחד איתנו להפחית עת העומסים ולפתוח את הסכמי השכר של המנהלים והסגנים באופן מיידי, כדי לתגמל אותם בהתאם לעבודתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים