שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: רופאי הדסה הצילו את ידו של "איש העץ"

מוחמד תאלולי סבל מתסמונת "איש העץ" בה גידולים רבים מילאו את ידו בגלל סיבוך של וירוס הפפילומה. ד"ר מיכאל צ'רנובסקי, אורתופד ומומחה כף יד שהיה בצוות שניתח את ידו: "מדובר במקרה נדיר ביותר. אנחנו אופטימיים"

לראשונה בישראל: מקרה רפואי נדיר ביותר נרשם בבית החולים הדסה בירושלים, אחרי שמוחמד תאולולי (42), שסבל מתסמונת "איש העץ" טופל בהצלחה בבית החולים.

 

ד"ר מיכאל צ'רנובסקי, אורתופד ומומחה כף יד ופלסטיקה מהדסה עין כרם, פגש את תאולולי, תושב עזה, לאחר שהגיע למרפאתו להיוועצות. לדבריו בכל מוסד בו ביקר קודם נאמר לו כי מצבו לא מאפשר כל טיפול ואין סיכוי להפטר מהבעיה בידו.

 

"מדובר במקרה נדיר ביותר, שאין לו כלל תיעוד בספרי הרפואה", מספר ד"ר צ'רנובסקי. "הופיע לפניי מטופל אשר על ידו גידולים רבים ומורכבים, שמילאו את היד כולה במשך למעלה מעשר שנים. מלבד הכאבים החזקים, הרי שהמחלה מסוכנת ביותר ויכולה להתפתח לסרטן ולא אפשרה לו כלל להשתמש ביד ולהניע אותה, הוא הפך למופנם ונחרד מכל צורך לחשוף אותה בפני אנשים. היד הייתה מכוסה כל הזמן וחייו היו מאוד קשים".

 

מחלה מסוכנת שעלולה להתפתח לסרטן (צילום: דוברות הדסה) (צילום: דוברות הדסה)
מחלה מסוכנת שעלולה להתפתח לסרטן(צילום: דוברות הדסה)

 

המערכת החיסונית לא יכולה להתמודד עם הגידול

המצב הרפואי ממנו סבל תאולולי מכונה ״איש העץ״. מדובר בסיבוך של וירוס הפפילומה, אשר הגוף אינו חזק דיו להתמודד עמו. "קיימים סוגים שונים של HPV, (וירוס הפפילומה) המביא לגידולים שונים בגוף", אומר ד"ר צ'רנובסקי, "לרוב בני האדם ישנה מערכת חיסונית שמסוגלת להתמודד עם אותו וירוס או שניתן לתמוך בה בתרופות. במקרה של תאולולי, מן המקרים הנדירים בעולם, המערכת החיסונית הלקויה לא מסוגלת לטפל בווירוס ומאפשרת לו להתפתח באופן מוגזם ובלתי נשלט".

 

ד"ר צ'רנוסבקי מודה שאפילו הוא לא הכיר מקרים דומים, למעט מקרה אחד מפורסם של תושב מדינת בנגלדש אשר פורסם בתקשורת, אשר בעזרת 16 ניתוחים הוסרו כל הגידולים מידיו. "יש לי נסיון רב עם מקרים קשים וסבוכים", הוא מדגיש, "אבל בהחלט לא כאלה. לכן, כשהגיע אלינו לטיפול ההחלטה על ביצוע הניתוח לא התקבלה בקלות".

 

תאולולי סיפר: "אני סובל מהמחלה הזו כבר כמעט 10 שנים. ניסינו למצוא טיפול במצרים, אבל לא היה מה לעשות שם, ניסיתי את מזלי גם בשכם ובבית החולים מוקאסד וגם שם לא נמצא טיפול יעיל. בסופו של דבר הרשות הפלסטינית עשו תאום ושלחו אותי להדסה".

 

הצוות המנתח נערך רבות לניתוח ולמהלכו המורכב. "למדנו רבות את הנושא עד כמה שניתן כדי להבין מהו הטיפול הכי יעיל עבורו", מספר ד"ר שי לוריא  אורתופד מומחה כף יד שהשתתף בניתוח. "הרעיון הוא ליצור תוכנית שתצמצם את האפשרות של הגידולים לחזור ולגדול בפראות שכזו.

 

"עוד היה חשוב להיערך עם צוות של רופאי העור וצוות חדרי הניתוח, להתארגן באופן מיוחד בחדר הניתוח כי מדובר במחלה מדבקת ביותר, לכן עבדנו עם מיגון כפול ומסיכות מיוחדות למניעת הדבקה בווירוס, כי במהלך הניתוח ייתכן שדרכי הנשימה של המטפלים ייחשפו לווירוס הקשה".

 

ד"ר צ'רנובסקי בוחן את היד לאחר הניתוח. עוקבים אחרי ההחלמה (צילום: דוברות הדסה) (צילום: דוברות הדסה)
ד"ר צ'רנובסקי בוחן את היד לאחר הניתוח. עוקבים אחרי ההחלמה(צילום: דוברות הדסה)

 

ד"ר צ'רנובסקי מוסיף כי במהלך הניתוח נצרבים הגידולים, מה שגורם לעשן המתפזר בחדר הניתוח, והוא המסכן את הצוות. "ניתחנו באופן שונה שלא כולל צריבה, עבדנו באופן מאוד מדוד וזהיר.

 

"במהלך הניתוח הוסרו הגידולים מכף היד, כאשר הביצוע היה עד לרמה המקסימלית מבחינתנו כמנתחים. במקומות בהם הורדת הגידולים לא השאירה עור על ידו, השתמשנו בעור שלו עצמו כדי לכסות בשתל", הוא מוסיף. "כעת אנו משלימים את הטיפול בתרופות המונעות מן הגידולים לחזור".

 

בנוסף מקבל תאולולי מד"ר ורד מולכו, מומחית ברפואת עור, חיסון מיוחד שתפקידו לתקוף את הווירוס מתוך הגוף, ובבית החולים צופים לו בהמשך עוד ניתוחים, אבל אגרסיביים פחות.

 

"כעת, מצבו כמה ימים לאחר הניתוח משביע רצון ונראה שבחרנו עבורו את הניתוח ואת הטיפול המשלים הנכונים ואנחנו אופטימיים", מסכמים הרופאים, "מיד שנראתה כל כך קשה, עכשיו ידו נראית פשוט כמו יד שעליה כווייה גדולה, אנו עוקבים אחר ההחלמה בהקפדה רבה והוא כבר התחיל ריפוי בעיסוק שיסייע לו לחזור ולהשתמש ביד שבה לא השתמש שנים רבות", הם מוסיפים.

 

תאולולי עצמו מודה לרופאים: "אני מאוד מקווה שהחיים הקודמים שלי נמצאים כבר מאחוריי ומחכה לראות את המשפחה, את אשתי ו-6 הילדים שלי".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הדסה
מקרה נדיר. גידולים רבים על היד
צילום: דוברות הדסה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים