שתף קטע נבחר

החלטה היסטורית: ה-FDA הכיר בחומר הפעיל באקסטזי כטיפול לנפגעי פוסט־טראומה

לא רק סם מסיבות - מנהל התרופות האמריקאי אישר שהחומר הפעיל באקסטזי יעיל בטיפול בנפגעי פוסט טראומה. 68% מהנבדקים בניסוי, שבוצע בחלקו בישראל, דיווחו על ירידה בתסמינים. "ממצאי המחקר מאוד מבטיחים", מצהירים חוקרים

מטופלים ב-MDMA מעידים על החוויה:

 

 

בהודעה דרמטית הכריז היום (ה') מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) שהחומר הפעיל באקסטזי, הנקרא "MDMA" נמצא כטיפול "פורץ דרך" בטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית. ההודעה של מנהל התרופות והמזון עשויה לזרז את האישור הרשמי להכרה ב-MDMA, שעד היום ניתן היה למצוא אותו בעיקר על רחבות הריקודים כחומר הפעיל בסם המסיבות אקסטזי, כחלק מטיפול עבורם אותם חולים.

 

על פי הדיווח אתמול בסוכנויות הידיעות בארצות הברית, בשנה הקרובה יחלו ניסויים קליניים במספר נרחב של חולים (שלב 3), ואם ניסויים אלו יוגדרו כמוצלחים, ניתן יהיה לטפל בפוסט טראומתיים באמצעות MDMA.

 

חלק מהנבדקים החלימו לחלוטין

בניסוי האחרון שנערך בקרב כ-100 חולים במרכזים רפואיים בארצות הברית, קנדה ואפילו ישראל, החוקרים פגשו את הנבדקים במשך שנה בתדירות של אחת לחודש. בשני מפגשים נתנו הפסיכולוגים את החומר הפעיל בסם אקסטזי.

 

החוקרים גילו שלאחר 12 חודשים של טיפול ב-MDMA הסתבר ש-68% מהמשתתפים בניסוי דיווחו על ירידה בתסמינים של פוסט טראומה. חלקם אף דיווחו שהחלימו לחלוטין ואינם סובלים עוד מהבעיה.

 

תוכנית הטיפול ב-MDMA התפתחה על ידי האיגוד הרב-תחומי ללימודי פסיכדליזם (MAPS). "אנו שמחים שמנהל המזון והתרופות הסכים שלטיפול הזה עשוי להיות יתרון משמעותי ועמידות רבה יותר בהשוואה לטיפול הקיים כיום בהפרעות פוסט טראומטיות", אמרו באיגוד.

 

"הגענו להסכמה עם המנהל המזון והתרופות על תכנון השלב האחרון של הניסויים וסיכמנו לעבוד בשיתוף פעולה הדוק", אמרה איימי אמרסון, מנכ"לית MAPS, "ממצאי המחקרים שלנו עד כה היו מאוד מבטיחים ואפקטיביים. אנחנו מוכנים להתקדם לשלב האחרון".

 

1.2 טון אקסטזי שנתפסו באוסטרליה (צילום: youtube) (צילום: youtube)
1.2 טון אקסטזי שנתפסו באוסטרליה(צילום: youtube)

 

השלב האחרון - 300 נבדקים

השלב האחרון של הניסוי צפוי להתחיל בשנה הקרובה וישתתפו בו כ-300 נחקרים מארצות הברית, קנדה ומישראל. על פי התוכנית יעברו המשתתפים הסובלים מפוסט טראומה מספר מפגשים עם צוות פסיכלוגים. בשלושה מפגשים מתוך 12 שבועות של טיפול יקבלו חלק מהמטופלים את הMDMA ולחלקם יינתנו תרופת דמה (פלסבו), מתוך מטרה לבדוק את האפקטיביות של החומר על הטיפול בפוסט טראומתיים.

 

MDMA הוא החומר הפעיל בטבליות הסם אקסטזי. החומר גורם למשתמשים בו תחושה של ערנות ואנרגיה, אך גם לשלווה גדולה מאוד. כתוצאה מהשימוש בחומר הביטחון העצמי עולה, הרגישות לכאבים פוחתת, וצבעים נראים חדים וברורים יותר. בדרך כלל אדם המצוי בהשפעת MDMA רואה באנשים הסובבים אותו אוהבים ושמחים יותר, לכן מכונה האקסטזי "סם האהבה".

 

ל-MDMA יש גם תופעות לוואי: כאשר עוברת השפעתו של הסם המשתמש חש בדרך כלל עייפות גדולה אך מתקשה להירדם. תופעות לוואי נוספות הם דכדוך ודיכאון עקב ירידה חדה ברמות הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית.

 

בזמן החשיפה לאירוע טראומטי בחלק מהמקרים המערכת הנפשית מוצפת בגירויים והיא אינה יכולה לעבד אותם. הגירויים הללו נותרים במערכת בצורה הגולמית והלא מעובדת, ומדי פעם שבים וחודרים למרכז התודעה בצורתם המקורית. הנפגעים מתסמונת פוסט טראומה, חווים מחדש את האירוע הטראומטי לעיתים באופן פיזי ולעיתים נפשי. בין הסימפטומים הנפוצים: קושי בהרדמות או יקיצות מרובות, עצבנות או התקפי זעם קשיים בריכוז ותגובות קיצוניות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפקטיבי לטיפול בפוסט טראומה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים