שתף קטע נבחר

סיור קולינרי בצפון הנגב

לא חשוב אם תקראו לו "שביל הסלט" או "אסם התבואה", מה שבטוח זה שצפון הנגב הוא אחד האזורים המעניינים בארץ: יצאנו לסיור קולינרי באזור ומצאנו מסעדת בשר ארגנטינאית, מאפייה מתחת לעצי תות, בית קפה שצמוד לגינת משחקים, מחלבה המגישה ארוחות בוקר, מסעדה עם אוכל תימני שממוקמת בבוסתן, ועוד

צפון הנגב הוא קו התפר שבין המדבר והנגב לבין מרכז הארץ. נוהגים לכנות את האזור הזה גם "אסם התבואה" של המדינה, מכיוון שכאן גדלים רוב תפוחי האדמה בארץ. גם 40 אחוז מכל העגבניות בישראל גדלות בצפון הנגב, ובשל כך יש המכנים את צפון הנגב גם "שביל הסלט".

מחלבת צאלה (צילום: ליבנת גינזבורג) (צילום: ליבנת גינזבורג)
מחלבת צאלה(צילום: ליבנת גינזבורג)
 

ללא ספק, זה אחד האזורים החקלאיים הפוריים בארץ, וככזה הוא משנה את פניו מקצה לקצה מדי עונה: בתחילת החורף הוא ירוק הודות לחיטה, ובמהלך החורף ולקראת האביב - הוא מתמלא באדום של כלניות. לאחר מכן, נופיו מתמלאים בקוביות ענק של חציר שמונחות בערימות מסודרות.

בית קפה "הנגריה" במושב דקל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
בית קפה "הנגריה" במושב דקל(צילום: יח"צ)

יש לחקלאות של האזור משמעות נוספת עבור אלו המתגוררים בו: נדמה כי העיסוק באדמה הופך את האנשים שבחרו לחיות באזור לאיים של שלווה. סביר להניח שלא תראו כאן מישהו לחוץ, ממהר או מחליף כמה מקומות עבודה בשנה. מרביתם נהנים מהשקט (כשאין "צבע אדום" כמובן) ומהפסטורליות של המקום. יצאנו לסיור קולינרי באאחד האזורים המעניינים בארץ ומצאנו מסעדת בשר ארגנטינאית, מסעדה ברזילאית שמחה במיוחד, בית קפה שכונתי ועוד.  

 (צילום: טל שגיא) (צילום: טל שגיא)
(צילום: טל שגיא)

 

 (  )

פטגוניה

מסעדה שפתחו ב-2005 חברי קיבוץ אור הנר, מרביתם עולים מארגנטינה, שהתגעגעו לבשר הנפלא שהשאירו מאחור. במסעדה מגישים מנת גריל ארגנטינאית בשם "פאריז'ה" (279 שקלים למנה זוגית ו-399 למנה שמתאימה לשלושה סועדים) - מנת גריל לוהטת הכוללת בשרים שנצלים על גחלים לוחשות, שלשוה סוגי סלטים, אורז, רוטב צ'ימיצ'ורי, קנקן מיץ אשכוליות או תפוזים, סורבה או פירות וקפה שחור או תה.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

המסעדה הארגנטינאית מגישה גם אסאדו (112 שקלים), צ'וריסו (24 שקלים), אמפנדס (22 שקלים) ומי שמחפש את הקלאסיקה - ימצא בתפריט גם אנטרקוט במשקל 300 גרם (122 שקלים).

 

קיבוץ אור הנר, 077-7295709, שישי 22:00-19:00, שבת 16:00-12:00, כשר ללא תעודה

 

מידס

מסעדה ברזילאית ששוכנת בקיבוץ ברור חיל (סמוך לאור הנר), והוקמה על ידי נתן גלקוביץ שעלה ארצה מברזיל בשנות ה-80. במשך שנים היה גלקוביץ איש מחשבים ומרצה בטכניון, אבל לפני מספר שנים, זמן קצר אחרי שבתו נהרגה כתוצאה מרקטה ישירה שפגעה בביתם, החליט לפתוח את המסעדה ולהמשיך את המסורת של בתו שהאמינה שאוכל מחבר בין אנשים. את המסעדה גלקוביץ בנה במו ידיו יחד עם חבריה של דנה, ומחוצה לה ישנה פינת הנצחה לזכרה.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

גם כאן, בדומה למקומות אחרים באזור, אין הנחתום מעיד על עיסתו ושום דבר מבחוץ לא מרמז על האווירה השמחה והקלילה שבפנים ועל האוכל הנהדר שמגישים כאן, שבחלקו אף מפתיע מאוד. את המנה הלאומית של ברזיל - "פז'ואדה" (feijoada) - תבשיל שעועית שחורה עם נתחי בשר, נקניקים ואורז לבן (75 שקלים) מגישים כאן ללא הבשר הלבן כפי שנהוג בארץ המקור. בנוסף, יש כאן את מנת ה"פאו דה קז'ו" (pao de queijo) שמשמעותה - "ביס גבינה", ואלו למעשה כדורים קטנים של לחם-גבינה שמוגשים עם ממרח פלפלים מיוחד וחמאה (46 שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

יש בתפריט גם תבשיל מוקקה (67 שקלים) שמורכב מדג, פירות ים ואננס ברוטב קוקוס וגם אסאדו - שכל מילה עליו תהיה מיותרת. את הארוחה מומלץ לקנח בבריגדרו (36 שקלים) - קינוח שמורכב משלושה "שוטים" של קרם בטעמים שוקולד, אגוזים וקוקוס. את הארוחה תלווה מוזיקה מוזיקה ברזילאית, שתורמת אף היא לאווירה השמחה. 

 

ברור חיל, 08-6803441, שלישי-שישי 22:30-18:00, שבת 22:30-12:00, לא כשר

 

sins

"סינס" היא אחת ההפתעות הגדולות של האזור: מדובר במסעדה שמגישה לובסטרים, תמנונים וסטייקים אימתניים ומסתתרת מאחורי חזות אפורה של מבנה ישן שממוקם מאחורי תחנת דלק נידחת. והשוס - יש פה אפילו חדר פרטי לאירועים.  

 

שום דבר בכניסה הלא מזמינה של המקום יכין אתכם לבשר המיושן שמגישים שם ולכך ושזהו למעשה המקום היחיד ברדיוס גדול למדי שבו תמצאו פורטרהאוס, אנטרקוט עם קוקי סאן ז'אק (123 שקלים) או בשר מעושן (בימי חמישי בלבד). עוד תמצאו שם שייטל, פיקנייה ואפילו נתח קצבים. בגזרת המנות הראשונות תמצאו כאן מנת קוקי סאן ז'אק מצוינת (39 שקלים).

 

חובבי ההמבורגר ייהנו כאן מהמבורגר רוקפור ואווז ומהמבורגר שרימפס (58 שקלים). ואם כבר מאכלי ים, יש כאן מבחר נאה במיוחד של מנות המכונות "ים-יבשה" עבור בנוסף, יש כאן מבחר "מיקסים"- שרימפס, סרטנים, מולים וקלמרי במגוון רטבים שונים (78 שקלים).

 

אזור תעשייה שער הנגב 08-6890452, שלישי-שבת 23:00-12:00, לא כשר


 (  )
 

בית ליבנה

מסעדה שממוקמת בביתם הכפרי של בני הזוג נחמיה ונירה ליבנה, שנפתחה לפני 12שנה.

נחמיה ונירה ליבנה. מארחים מכל הלב (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
נחמיה ונירה ליבנה. מארחים מכל הלב(צילום: לין לוי)

חלוקת התפקידים בין בני הזוג ברורה מאוד - נחמיה מכין ומגיש את האוכל ונירה דואגת שלאורחים יהיה נעים ומעניין. הם עובדים בסינרגיה מעולה, משלימים זה את זה, צוחקים קצת אחד על השני, ובקיצור - עושים מה שאפשר כדי שתרגישו שהכול כאן נעשה במיוחד בשבילכם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

יש כאן אווירה חמימה במיוחד, וגם לילדים מובטחת הנאה רבה בזכות חצר המשחקים שבחוץ. הבית פתוח עבור קבוצות של 50-8 איש, והארוחה ביתית וכוללת ארבע מנות ראשונות קבועות, מנה עיקרית לבחירה (שוק כבש בקדירה או אוכף טלה שהתבשל במשך תשע שעות) במחיר של 160 שקלים למבוגר ו-50 שקלים לילד. את הקינוחים מכינה ביתם של בני הזוג, גליה, קונדיטורית במקצועה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

מושב עין הבשור, 052-3670002, לא כשר

 

החצר של אורה

בבוסתן 80 המינים תוכלו למצוא מארוחה תימנית שלאחריה או לפניה תצאו לסיור במטע עם כ- 120 עצי פרי מ-80 זנים שונים, חלקם נדירים ואקזוטיים. את הארוחה תכין עבורכם אורה, ילידת תימן, והיא תכלול מרק תימני עם קובנה, לחוח, סחוג וחילבה, זעתר בשמן זית, עוף, אורז עם ירקות, ירקות טריים ושישה סוגי פירות כבושים.

 

לצד האוכל, תוכלו לקבל שם ליקרים ומיצי פירות טריים מפירות הבוסתן וגם קונפיטורות עם תה מתובל בעשבי תיבול. האירוח כאן מיועד ל-50-8 סועדים, ונדרש תיאום מראש. ואם אתם כבר מגיעים לכאן - כדאי לכם לקנות מאורה את הליקרים והקונפיטורות הביתיות שהיא מכינה, לא תצטערו. מחיר ארוחה (בשרית) וסיור בבוסתן - 150 שקלים.

 

מושב כפר מימון 077-7295739, בתיאום מראש, כשר ללא תעודה

הנקודה ה-12

בכניסה למקום המיוחד הזה ישנו בוסתן שמשמש כגלריה לאומנות, ובהמשך מתחם אירוח אקולוגי שמציע פיסול סביבתי, כרם וסדנה של אפיית לחמים. מאחור נמצא המשק חקלאי של המשפחה בו שאול, שף-אמן בוגר בית ספר לבישול, מייצר יין מענבי מלבק ויין רוזה מפטיט סירה. 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

אפשר להשתתף כאן בסדנאות אפייה שמיועדות לשישה משתתפים, אפשר גם ללון באחת הסוויטות או בחאן המיוחד שבמקום ולהשתתף בסדנת אפייה או ליהנות מסעודת "פארם טו טייבל" המורכבת משש מנות המבושלות על פי עקרונות ה-Slow Food. הארוחה מיועדת למינימום שישה סועדים ומחירה 200 שקלים לאדם, כולל יין וקינוח.

 

רחוב התאנה מושב שדה צבי, 054-4600578‏ (בתיאום מראש) לא כשר


 

 (  )
  

צאלה

מחלבת "צאלה" פועלת החל משנות ה-70 בחוות בודדים הצמודה למושב עין הבשור. במקום, שמשרה אווירה נינוחה ורגועה, אפשר למצוא גבינות מחלב כבשים בטעמים ייחודיים שמכינים על פי מתכונים סודיים שפותחו במקום.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מלבד הגבינות, אפשר להזמין כאן בימי שישי ארוחת בוקר שכוללת גבינות, לחמים משודרגים, ממרחים, גרנולה ביתית ויוגורט, קפה וביצים לבחירה (130 שקלים לארוחה זוגית). ואם הגעתם למקום ויש את עוגת הלבנה המפורסמת של צהלה - אל תוותרו בשום פנים ואופן על פרוסה ממנה, אפילו שהיא אינה כלולה בארוחת הבוקר.

 (צילום: לבנת גינזבורג) (צילום: לבנת גינזבורג)
(צילום: לבנת גינזבורג)

חוות בודדים הצמודה לעין הבשור 052-8478935, שישי 16:00-10:00, כשר

 

 (  )
 

הנגריה

בית קפה שכונתי שהוא גם המיזם של חגי וקרן גלבוע, היא מורה ליוגה והוא נגר במקצועו שאוהב מוזיקה ומאז שהוא זוכר את עצמו רצה להקים עסק שקשור לתחום הבילוי והפנאי. יום אחד הוא החליט לסגור את הנגרייה שלו שפעלה במחסן הישן, ובמקומה לפתח מקום שיביא למועצת אשכול את תרבות הבילוי.

 

בית הקפה הזה משמש מקום תעסוקה לצעירים מהאזור, ובמטבח עובדים טבחים שעבדו בעבר בכמה מהמסעדות המובילות בארץ. 

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

התפריט כאן פשוט וניתן לשינויים: תמצאו בו חומוס ביתי (30 שקלים), כמה סוגים של שקשוקה (49- 39 שקלים), כריכים חמים (42-34 שקלים) פסטה (52-44 שקלים) וסלטים כמו סלט חלומי, למשל (52 שקלים). תמצאו כאן פיצות ומנות עיקריות כמו קיש (49 שקלים), שיפודי אנטרקוט (85 שקלים) והמבורגר (57 שקלים). מחוץ לבית הקפה יש גינת משחקים לילדים, ובמקום עצמו מתנגנת מוזיקה בסגנונות שונים.  

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מושב דקל 08-9910320‏, שלישי 23:00-18:00, רביעי-חמישי 23:00-10:00, שישי 15:00- 9:00, שבת 23:00-10:00

 

דובשנית בוטיק לאפייה

קרן בורובסקי פותחת את בית המאפה הבוטיקי שלה אחת לשבוע, ומציעה קפה ומאפה בחצר יפהפייה תחת עצי התות. כאמור, תוכלו לקבל שם מגוון מאפים כמו עוגות בריוש (37 שקלים), פוקאצ'ות עם פלפלים קלויים ועגבניות שרי, אמנטל ופטה או עם בטטה ובצל, קישואים, פטריות, חצילים ומה לא (25 שקלים).

בורובסקי. אופה הכל במו ידיה (צילום: לבנת גינזבורג)
בורובסקי. אופה הכל במו ידיה(צילום: לבנת גינזבורג)

בנוסף, יש שם פיצות ולחמים כפריים (22 שקלים), בראוניז, מאפים מלוחים, פרלינים, קינוחים אישיים ועוגות שמרים - הכל נאפה במקום ומוגש טרי וחמים.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

קיבוץ רעים, 08-9940534 שישי 13:30-09:30

 

 (  )
 

Isis

מבשלת הבירה הזו קיימת כבר 12 שנה, והיא ממוקמת בסמיכות לבית הקפה "הנגריה". היא שייכת לשני חקלאים מהאזור שאוהבים בירה, והחליטו לפתוח מקום שיעזור להם לממש את אהבתם.

 

לצד הבירה שמייצרים כאן השניים, שטעמה ייחודי ושונה מהבירות הרגילות, מדי יום שישי, בין השעות 16:30-11:00, ההם מוציאים לחצר מעשנה ומכינים עליה נקניקיות בוטיק ובשר מעושן. את הבירה, אגב, אפשר לקבל כאן גם בקבוק רב פעמי.

 

מחיר צלחת בשרים נע כאן בין 60-15 שקלים בהתאם לגודל הפלטה, מחיר הבירות 25-15 שקלים והן נמזגות גם לכוסות של חצי ליטר וגם לכוסות של שליש. במקום מציעים גם מגש טעימות שמציע את כל סוגי הבירה שמיוצרת במקום במחיר של 15 שקלים

 

משק 22 מושב דקל 054-6428598 (באמצע השבוע בתיאום מראש) שישי 16:30-11:00, הבירה כשרה עם תעודה

האוכל כשר ללא תעודה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לבנת גינזבורג
מסעדות באזור צפון הנגב
צילום: לבנת גינזבורג
מומלצים