שתף קטע נבחר

האיש שהתקרב לנתניהו, הודח והסתבך בפרשת הצוללות. דוד שרן - פרופיל

דוד שרן, לשעבר ראש לשכת רה"מ, היה מועמד לתפקיד מזכיר הממשלה, אך מאבקי כוח בליכוד סיכלו את המינוי והתפוצצו במסיבת יום הולדת לאשתו. הוא היה מקורב לאבריאל בר יוסף, מהחשודים בפרשת הצוללות, והסתבך בעצמו בחשדות לשוחד. האיש שהחליף את ארי הרו ועשוי ללכת בעקבותיו

 
שרן בבית המשפט (צילום: עמית שעל) (צילום: עמית שעל)
שרן בבית המשפט(צילום: עמית שעל)
 

   

תדהמה במערכת הפוליטית ובסביבתו הקרובה של ראש הממשלה בנימין נתניהו נוכח מעצרו של דוד שרן, מי שהיה ראש הסגל בפועל של בנימין נתניהו. שרן נעצר אתמול (יום א') בפרשת הצוללות בחשד לקבלת שוחד ומעצרו הוארך עד יום חמישי.

  

 

שרן הוא השלישי בסביבתו של נתניהו שנעצר ונחקר בפרשה, אחרי עו"ד דוד שמרון ותת אלוף במיל אבריאל בר יוסף. את בר יוסף החליט נתניהו למנות לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, אך המינוי בוטל לאחר שנפתחה נגדו חקירת שחיתות אחרת שהתגלגלה לחקירת הצוללות.

 

אלו העצורים בהסתעפות הנוכחית של פרשת הצוללות:

ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר, דוד שרן, יישאר במעצר עד יום חמישי

האסטרטג נתי מור יישאר במעצר עד יום רביעי

שותפו של מור, צחי ליבר, יישאר במעצר עד יום חמישי

מפקד הקומנדו הימי לשעבר, ששמו טרם הותר לפרסום, יישאר במעצר עד יום רביעי

עורך דין ששמו טרם הותר לפרסום יישאר במעצר עד יום שני

מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר צ'ייני מרום, נחקר ושוחרר מתחנת המשטרה בתנאים מגבילים

 

שרן (47) הוא סגן אלוף במיל', שבראשית שנות ה-90' נמנה עם מחנה נתניהו בליכוד. בשנת 1999 הצטרף ליובל שטייניץ וליווה אותו מאז כניסתו לחיים הפוליטיים כיועץ פוליטי בכיר. הוא נדד איתו כשכיהן כיו"ר ועדת חוץ וביטחון, שם גם הפך לחבר קרוב של אחד החשודים המרכזיים בפרשת הצוללות, תת אלוף במיל' בר יוסף. זה כיהן כמזכיר הוועדה. לאחר מכן כאשר שטייניץ מונה לשר האוצר, היה זה טבעי שייקח גם אותו.   

 

בעבר שקל שרן להתמודד בפריימריז של הליכוד במחוז תל אביב, אך העדיף לבסוף ג'וב אטרקטיבי בחברה ממשלתית. שטייניץ דאג למנות אותו לתפקיד מזכיר חברת קו צינור הנפט אילת אשקלון (קצא"א). בנובמבר 2014 יצא לחופשה ללא תשלום מעבודתו בחברת קצא"א על מנת למלא את תפקיד מנהל לשכת ראש הממשלה. מהר מאוד שרן התבלט מאוד בלשכה והתקרב לנתניהו.

 

שרן הביא ללשכת ראש הממשלה מה שהיה חסר לה מאוד: שקט ואווירה רגועה. בשקט שלו שרן הצליח למנוע משברים פוליטיים וידע לתת לנתניהו שלווה שהייתה כל כך חסרה לו בעבודה. בינואר 2015 קודם שרן דה פקטו לממלא מקום ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה במקומו של ארי הרו שהתפטר ובאחרונה חתם על הסכם עד מדינה. שרן קיבל שכר מנכ"ל אך לא את התואר הרשמי של ראש סגל. גורמי אכיפת החוק ציינו כי שרן "עשוי להיות ארי הרו 2", ובהקשר זה לא מן הנמנע שיוצע לו לשמש כעד מדינה.

 

המינוי המובטח בוטל לפתע

לא בכדי ב-23 במאי 2016 פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה רשמית שבה הודיע נתניהו על מינויו של ראש הסגל שרן לתפקיד מזכיר הממשלה, ומינויו של מקורבו יואב הורוביץ לתפקיד ראש הסגל שיועד במקור לשרן.

 

כמעט שלושה חודשים לאחר מכן, בהודעה לקונית, התנער נתניהו משרן וחזר בו ממינויו המובטח לתפקיד מזכיר הממשלה בעוד החלק השני של ההודעה התממש והורוביץ נכנס לתפקידו ולמעשה השאיר את שרן תלוי באוויר. במערכת הפוליטית פירשו את הדברים כהדחה, במיוחד שקודם לכן מעמדו של שרן היה בעלייה והשפעתו על נתניהו גברה.

 

במערכת הפוליטית נדהמו: כיצד הדיח נתניהו אדם נאמן שנשכב בשבילו על הגדר. בסביבת נתניהו הצביעו אז על כמה סיבות להדחה המפתיעה: נתניהו לא אהב את השאיפות הפוליטיות של שרן שראה בתפקיד מזכיר הממשלה מקפצה לכנסת, סברה שסר חינו של שרן בסביבת ראש הממשלה שהעדיפה על פניו את צחי ברוורמן. אך הסיבה שלגביה יש קונצנזוס רחב היא מסיבת יום הולדת לרעייתו של שרן, הגר קאופמן, שעבדה בעבר בצמוד לשר לשעבר סילבן שלום ובאותם הימים עבדה כבכירה בחברת עמידר.

 

ראש הממשלה נתניהו והשר יובל שטייניץ (צילום: יונתן זינדל / פלאש90) (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)
ראש הממשלה נתניהו והשר יובל שטייניץ(צילום: יונתן זינדל / פלאש90)
 

מסיבת יום ההולדת התקיימה יום לאחר הודעתו של ראש הממשלה על מינויו של שרן למזכיר הממשלה, והתקיימה בביתו של פעיל ליכוד מרכזי בחולון, יוסף שבתאי, בהשתתפות עשרות חברי מפלגה. המסיבה נתפסה כמפגן כוח פוליטי של שרן - וייתכן שגרמה לנתניהו להתחרט. סיבה נוספת היא הנסיונות של שרן למנות לתפקידי מנהל לשכת רה"מ את רמי טייב מיועציו הקרובים של יובל שטייניץ. שרן היה בהלם מוחלט מהדחתו ומיהר להודיע על חזרתו לתפקיד מזכיר קצא"א, תפקיד שנשמר לו עוד כמה חודשים.

 

מאז הסתובב שרן עם בטן מלאה. באחרונה הוזכר שמו כעד בחקירת פרשת הצוללות לאור חברותו עם אבריאל, ואולם איש לא שיער שהוא יהיה חשוד בפרשה. גורמים יודעי דבר טוענים כי לפני כמה חודשים ניצפו ארי הרו ודוד שרן בפגישה בבית קפה בתל-אביב שלא ברור במה עסקה. לא ברור מה חלקו בפרשת הצוללות ואם יש קשר לעובדה ששרן היה בין אלה שדחפו למינויו של אבריאל בר יוסף לתפקיד היועץ לבטחון לאומי.

 

מעצרו של שרן הוארך בחמישה ימים

בדיון בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בראשון לציון קבעה השופטת עינת רון כי יש לאפשר את המשך החקירה ולכן מעצרו הכרחי: "אמנם בחומר הראיות שנאסף כבר יש כדי לענות על החשד הסביר הנדרש בשלב זה ואף למעלה מכך אך הדרך עוד ארוכה". היא כתבה כי "המשטרה הציגה בפניי עשרות פעולות חקירה שכולן נחוצות להמשך החקירה ומרביתן הן כאלה הניתנות לשיבוש. אכן, כפי שציין בא כוחו של החשוד, יש מקום לשקול אם אין מקום לחלופת מעצר שתאיין את החשש מפני שיבושה של החקירה". מעצרו הוארך בחמישה ימים.

מיקי גנור, דוד שמרון (צילום: אוראל כהן, אוהד צויגנברג) (צילום: אוראל כהן, אוהד צויגנברג)
מיקי גנור, דוד שמרון(צילום: אוראל כהן, אוהד צויגנברג)
 

עורך דינו של שרן, עו"ד איתן מעוז, אמר בדיון: "לשרן רקע מרשים של עשייה ציבורית מ-1999. הנושאים שהוא נחקר לגביהם ישנים מאוד. אם הוא היה רוצה לשבש חקירה הוא כבר היה עושה את זה". במשטרה אמרו כי 30 מתוך 33 פעולות החקירה - בנות שיבוש.

 

לפי החשד שנחקר ביחידה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433 ולנוכח עדותו של עד המדינה, המתווך מיקי גנור, מערכת השוחד הייתה משומנת ונועדה להיות נסתרת. לפי העדות, כדי לזכות במכרזי הצוללות, הספינות ומפעל האמוניה, גנור חתם על הסכמים פיקטביים עם יועצים אסטרטגיים בסכומים של מאות אלפי שקלים, שזרמו לשרן.

 

עדותו של גנור, שהיה לנציג תאגיד הצוללות הגרמני "טיסנקרופ" בישראל והפך לעד מדינה, גילתה לפי החשד כי הוא ביקש להבטיח את מינויו באמצעות הקשר שטיפח עם שרן בלשכת ראש הממשלה. במשטרה הצביעו על שרן כדמות מפתח בסיפור וכזה שמחזיק במידע רב בפרשות מול התאגיד הגרמני. 


פורסם לראשונה 03/09/2017 23:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
דוד שרן בבית המשפט
צילום: עמית שעל
מומלצים