שתף קטע נבחר

רופאים ורבנים: למי אסור לצום בכיפור?

בכנס של רבנים ורופאים דנו המשתתפים במצבים הרפואיים בהם לא מומלץ לצום - קראו מתי כדאי לקשישים, לנשים בהריון, לחולי סוכרת ולחולים במחלות קשות ויציבות להימנע מלצום ביום כיפור

בכנס של רופאים ורבנים שהתקיים בשבוע שעבר ב"מרכז האקדמי לב" שבירושלים דנו המשתתפים במצבים הרפואיים שבהם מומלץ שלא לצום ביום כיפור.

 

צום ביום הכיפורים עשוי להיות מסוכן עבור אנשים הסובלים מבעיות רפואיות. מחקרים שנערכו בנושא גילו כי הצום עשוי לגרום להפרעות בקצב הלב ואף לאירועים מוחיים.

 

בכנס הדגישו הרופאים והרבנים כי חובה על האנשים הסובלים מבעיות בריאותיות להיוועץ ברופא לפני שהם מחליטים האם לצום בחג. הרבנים פירטו כי ההלכה מאפשרת פתרונות ביניים עבור אנשים שבשל מצבם הרפואי אינם יכולים לצום, כגון אכילה ושתייה לשיעורין, ורצוי להתייעץ בנושא עם רב.

 

ההלכה מאפשרת פתרונות ביניים. הכנס במרכז האקדמי לב (צילום: המרכז האקדמאי לב) (צילום: המרכז האקדמאי לב)
ההלכה מאפשרת פתרונות ביניים. הכנס במרכז האקדמי לב(צילום: המרכז האקדמאי לב)

 

קשישים בני 85+

פרופ' צבי דווליצקי מהקריה הרפואית "רמב"ם" בחיפה, הסביר בכנס כי ישנו הבדל בין הגיל הכרונולוגי של אדם ובין גילו הביולוגי. "התשובה הפשוטה לשאלה האם רצוי שקשיש יצום ביום הכיפורים היא תלוי", פירט הרופא, "ישנם אנשים מבוגרים שהם במצב בריאותי טוב וישנם זקנים פחות שהמצב הבריאותי שלהם הוא שברירי". הרופא הדגיש כי קשישים מתקשים לאכול ולשתות בכמות רבה יותר ממה שהם רגילים, ולכן הם מצויים בסיכון מוגבר יותר בעת הצום.

 

ד"ר אפרים רימון מהמרכז הרפואי "הרצפלד" הוסיף והסביר כי "צום יכול להכניס קשיש למצב מסוכן. זו שאלה רפואית. איבוד נוזלים יכול להוביל לאירוע מוחי. ב-60 אחוזים מהאירועים המוחיים החולה היה מיובש. גם קשיש שחש בטוב צריך להיוועץ עם רופא וברב. ההלכה מאפשרת במקרים אלו להימנע מאכילה ולהסתפק בשתייה מתוקה".

 

מחסור בנוזלים עשוי לגרום לאירוע מוחי. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחסור בנוזלים עשוי לגרום לאירוע מוחי. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

קשישים שבריריים, כך הוסבר בכנס, הם קשישים שחשים חולשה בשרירים, שסובלים מירידה בכושר הקוגניטיבי ושמהירות הליכתם נמוכה ממטר לשנייה.

 

חולים דמנטיים פתורים מצום על פי ההלכה.

 

חולי סוכרת

פרופ' דוד צנגן מבית החולים "הדסה עין כרם" הסביר כי צום עשוי לגרום לנזק מוחי אצל חולים בסוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים). "חולי סוכרת יכולים לצום ביום כיפור, אך עליהם להיוועץ ברופא לפני כן ולהקפיד להישמע להנחיות".

 

הרופא פירט בכנס כי על חולי סוכרת מסוג 1 לנטר את רמות הסוכר בגופם בכל שעתיים במהלך הצום. "אם מופיעות בחילות או הקאות במהלך הצום יש להפסיקו", תיאר פרופ' צנגן, "אם הסוכר עולה מעל ערך של 350 יש לעצור את הצום וכן אם שיעור הסוכר בגוף יורד מתחת ל-80. צריך להפחית את מינון האינסולין לכשליש מהכמות ביום רגיל".

 

יש לנטר את רמות הסוכר במהלך הצום. ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש לנטר את רמות הסוכר במהלך הצום. ארכיון(צילום: shutterstock)

 

ד"ר מאיר פרנקל מהמרכז הרפואי "שערי צדק" תיאר כי הסובלים מסוכרת מסוג 2 מצויים בסיכון מוגבר להתייבשות במהלך הצום. "אסור לאישה הרה שסובלת מסוכרת לצום, וכך גם מי שמחלת הסוכרת אצלו אינה מאוזנת. גם לחולה סוכרת שסובל גם ממחלה נוספת כגון זיהום או שלשולים אסור לצום. מטופל שעבר אירוע היפרגליקמי בתקופה האחרונה אסור בצום וכך גם קשישים שסובלים מסוכרת".

 

ד"ר פרנקל פירט מיהם חולי הסוכרת שרשאים לצום: "חולה שהתייעץ עם רופא, חולה שיידע אדם נוסף בסביבתו שהוא סובל מהמחלה ויוכל לסייע וחולה שבאפשרותו לנטר את מידת הסוכר בגופו במהלך הצום". לפי ד"ר פרנקל, חולי סוכרת שערך הסוכר בגופם ירד מתחת ל-80 או גבוה מ-300 צריכים לחדול מלצום.

 

צום ומחלות קשות אך יציבות

החולים במחלות קשות אך יציבות כגון סרטן, מחלות ריאה, מחלות כליות ומחלות עיכול חייבים להיוועץ ברופא לפני שהם מחליטים האם לצום ביום הכיפורים, אך לדברי הרופאים לא כל מי שנוטל תרופות כרוניות אסור בצום.

 

פרופ' אליהו סורקין מבית החולים "מעייני הישועה" הסביר כי מסכות חמצן עשויות לגרום ליובש בחלל הפה ולכן מטופלים הנעזרים בהן צריכים להתייעץ עם רופא בטרם הצום.

 

"ניתן ואף מומלץ להיוועץ ברופא חילוני". הכנס במרכז האקדמי לב (צילום: המרכז האקדמאי לב) (צילום: המרכז האקדמאי לב)
"ניתן ואף מומלץ להיוועץ ברופא חילוני". הכנס במרכז האקדמי לב(צילום: המרכז האקדמאי לב)

 

הרב והד"ר מרדכי הלפרין ממכון "שלזינגר" סיפק בכנס תשובה חד משמעית האם ניתן להיוועץ ברופא חילוני לפני קבלת ההחלטה: "היוועצות עם רופא חילוני אף עדיפה בעיני מאשר היוועצות עם רופאים דתיים, שבאופן גורף מכירים יותר בערך החג מרופאים חילוניים. בכל מקרה עדיף להיוועץ ברופא לפני שפונים לרב עם הסוגיה".

 

לסובלים מאנורקסיה נרבוזה, כך הוסבר בכנס, אסור לצום.

 

נשים בהריון

ד"ר אורית ברנהולץ מהמרכז הרפואי "שערי צדק" תיארה בכנס במרכז האקדמי לב כי מחקרים מצביעים כי צום עשוי להשפיע על כמות מי השפיר של נשים הרות, בעיקר בהריון מתקדם. "בדיקה שנערכה בבית החולים 'סורוקה' גילתה כי יש עליה במספר הלידות המוקדמות ביום כיפור", תיארה.

 

רופאים ממליצים לנשים בהריון בסיכון גבוה שלא לצום וזו גם ההמלצה עבור נשים הרות שנוטלות תרופות. לאישה בהריון שחשה ברע במהלך הצום מומלץ להפסיק את הצום.

 

"אסור לאישה מניקה להחמיר עם עצמה על חשבון התינוק". ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אסור לאישה מניקה להחמיר עם עצמה על חשבון התינוק". ארכיון(צילום: shutterstock)

 

ד"ר ברנהולץ ממליצה גם לנשים שסבלו מדימומים במהלך ההיריון שלא לצום. "אישה שסבלה מדימומים בתחילת ההיריון, אך אלו נפסקו יכולה לצום. לנשים הרות שסובלות מסוכרת מסוג 1 מומלץ שלא לצום", מסבירה הרופאה ומוסיפה כי לאישה שעברה ניתוח קיסרי ומצויה בשבוע מתקדם מומלץ שלא לצום.

 

הרב מנחם בורשטיין, ראש מכון "פועה" אמר בדיון: "אישה הרה צריכה להיוועץ ברופא לפני הצום. נשים שמצויות בהיריון בסיכון גבוה צריכות לשתות לשיעורין שתייה מזינה, כגון מרק מרוסק. אישה בחודש תשיעי או 72 שעות לאחר לידה צריכה לאכול".

 

בנוסף הסביר הרב כי "אישה מניקה צריכה לזכור שהחלב שהיא מפיקה מספק מזון לתינוק ולכן אם היא חוששת שהחלב ייפסק אסור לה לצום, אלא לכל היותר לשתות לשיעורין. אסור להרה להחמיר עם עצמה על חשבון התינוק. צריך לשקול כל מקרה לגופו להיוועץ ברופא ולא להחליט לבד".

 

רופאים ממליצים לנשים שחוו צירים מוקדמים, הפלות בעבר או נשים שסובלות מרעלת הריון שלא לצום.

 

מחלות כליות

ד"ר איתמר שגיב מבית החולים "הדסה עין כרם" מתאר כי לתורמי כליה לא מומלץ לצום בשנה הראשונה לאחר התרומה, אך הם יכולים לצום בשנים שלאחר מכן. למושתלי כליה, לעומת זאת, לא מומלץ לצום ביום כיפור.

 

לחולים הסובלים מאבנים בכליות מומלץ להרבות במתן שתן ולכן לא מומלץ להם לצום במהלך החג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
למי הרופאים והרבנים ממליצים שלא לצום?
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים