שתף קטע נבחר

ההקלטות נחשפות: כשפרס ורבין הודו לגיבורי אנטבה - "עזבתם מדינה מודאגת וחזרתם למדינה גאה"

האזינו: שנה למותו של נשיא המדינה התשיעי יוצאות לאור הקלטות מ-76', שבהן נשמע שר הביטחון דאז פרס משוחח עם המחולצים והמחלצים מסיירת מטכ"ל. "שמענו יריות, תפסתי את הילדות, נשכבנו על הארץ וחיכינו להוראות של הבחורים שלנו", סיפר אחד המשוחררים

 

 

ארכיון צה"ל במשרד הביטחון חושף היום (ה') הקלטות נדירות ממבצע אנטבה, שבהן נשמע שר הביטחון באותם הימים, נשיא המדינה התשיעי שמעון פרס. ההקלטות, שמתפרסמות לציון שנה למותו של פרס, הן מהדקות הראשונות לאחר נחיתת מטוס ההרקולס בארץ, ועליו החטופים שחולצו. פרס וראש הממשלה דאז יצחק רבין נשמעים מתחקרים את אנשי צוות מטוס האייר פראנס שנחטף, את לוחמי סיירת מטכ"ל ואת ניצולי החטיפה הנרגשים. "תודה רבה לכם על ההתנהגות שלכם", אמר פרס לצוות המטוס. לאחר מכן הודה ללוחמי סיירת מטכ"ל: "עזבתם מדינה מאוד מודאגת ואתם חוזרים למדינה מאוד גאה".

 

הקלטות הקול מהמבצע התגלו כחלק ממבצע דיגיטציה שעורך משרד הביטחון. בתחילת ההקלטה, ככל הנראה בזמן שפרס ורבין עברו בין משפחות החטופים בדרכם למטוס, נשמעים אנשים שמודים להם. "אמרו שיעשו הכול להציל אותם וזה לא ייאמן מה שהם עשו", נשמעת קרובת אחד החטופים. אדם אחר ביקש להוקיר תודה באמצעות הפמליה הבכירה ללוחמי סיירת מטכ"ל: "אני חייב להודות לצוות הזה על מה שהם עשו שם".

פרס ורבין משוחחים עם המחולצים (צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק) (צילום: ארכיון צה
פרס ורבין משוחחים עם המחולצים(צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק)

בשיחה שערך עם אחד מאנשי צוות המטוס הצרפתי שנחטף נשמע פרס שואל: "אני מבין שצוות המטוס הוחזק בשירותי הנשים? הייתם מופרדים מהנוסעים?". איש הצוות השיב כי הם היו ביחד עם הנוסעים בטרמינל באנטבה, וכי להערכתו היו במקום בין שבעה לתשעה חוטפים. ראש הממשלה רבין אמר: "הנוסעים מעריכים מאוד את הדרך שבה דאגתם להם בתנאים הקשים האלה ואנחנו מעריכים זאת מאוד ואנחנו מאחלים לכם כל טוב", אמר ראש הממשלה רבין.

 

אחד מאנשי הפמליה נשמע מתחקר את הנוסעים בנוגע לשהייה בטרמינל באנטבה תחת עיניהם של החוטפים. אחד המשוחררים שחזר: "התחלנו לשמוע את היריות, אז לא הבנו מה קורה, תפסתי את הילדות, נשכבנו על הארץ וחיכינו להוראות של הבחורים שלנו". רון דויזדון, שאף הוא נמנה עם המשוחררים, סיפר לפרס על התנהגות הישראלים החטופים: "עליי לומר אדוני השר שכל הישראלים התנהגו תוך כבוד עצמי ותוך עזרה הדדית וממש למופת. היה טוב שהיינו עם קהל כזה". פרס שאל: "הבנתם מה שקרה? הבנתם שבא צה"ל או לא? ידעתם?". דוידזון ענה: "אני הבנתי, לא יודע אם כולם הבינו".

"הייתם מופרדים מהנוסעים?". פרס ורבין משוחחים עם צוות המטוס שנחטף (צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק) (צילום: ארכיון צה
"הייתם מופרדים מהנוסעים?". פרס ורבין משוחחים עם צוות המטוס שנחטף(צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק)

אריה גרוצקי נשמע בהקלטה משחזר בפני פרס את השתלשלות האירועים עם פריצת לוחמי סיירת מטכ"ל לטרמינל: "בשעת השחרור היו הרבה יריות, לקח 12 דקות כל העניין. הרוב הגדול הצליח להתחמק לשתי פינות, לשירותים ולפינה אחרת שהייתה די מוסתרת. שמרו עלינו שני הגרמנים. הגרמנים התחלקו במשמרות, היו שם גרמני וגרמנייה ועוד שני בחורים צעירים ששבו את המטוס. אחרי כן הייתה קבוצה שהגיע בקמפלה ביניהם איש מאוד גבוה וברוטלי".

 

עדה זרוביץ, שהייתה אז בת 16, אמרה לשר הביטחון פרס כי היא שמחה להיות בבית. כשנשאלה על ידי פרס אם ידעה שצה"ל הגיע לשחרר אותם, השיבה זרוביץ: "בהתחלה לא, עד שראינו. כשהם פוצצו את הדינמיט, בהתחלה חשבנו שזה המחבלים כי הם הבטיחו לנו שיש מסביב דינמיט. אחר כך שמענו. טוב שהיה".

 (צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק) (צילום: ארכיון צה
(צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק)

 (צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אבי שמחוני, מיקי צרפתי) (צילום: ארכיון צה
(צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אבי שמחוני, מיקי צרפתי)

לאחר ששוחח עם השבויים, עבר פרס לדבר עם לוחמי סיירת מטכ"ל. הוא נשמע מתחקר את מפקד כוח הצנחנים דאז מתן וילנאי, שאמר לו: "זה עבד בדיוק כמו שרצינו, לא היו שינויים. הכול בסדר גמור. החשש העיקרי היה הנגיעה של הגלגלים של המטוס. אני הייתי במטוס הראשון. השדה היה מואר. נכנסנו לנחיתה בלי בעיה". פרס סיכם ואמר: "נראה שלא כל הרעיונות הלכו לאיבוד".

 

לאחר מכן התכנסו רבין ופרס עם הלוחמים והודו להם. "אני לא רוצה לנאום, בצה"ל יש מסורת, ארוכה, ליחידות שלכם גם כן מסורת של מבצעים בלתי רגילים. אני חושב שהמבצע הזה, בכמה דברים, חרג מעל ומעבר ממה שהיה מקובל. ולא רק הצלתם אנשים אלא שיניתם את תדמיתה ודמותה של ישראל. ועל כך כל הכבוד לכם", אמר רבין.

 

שר הביטחון פרס הצטרף: "אני גם כן רוצה שניים-שלושה משפטים. עזבתם מדינה מאוד מודאגת ואתם חוזרים למדינה מאוד גאה, וזה ממש הודות לכם. אתם לקחתם סיכון אולי יותר ממה שאתם יודעים. הייתה פעולה לטווח הארוך ביותר וזה בוצע באופן מופתי ומושלם. אנחנו נעשה הערכה, לעת עתה ברוכים הבאים, תנוחו, אנחנו גאים בכם מאוד. תודה רבה לכם".

 

כמעט כל החטופים חולצו בשלום 

במבצע אנטבה, שנקרא גם מבצע יונתן לאחר מותו של מפקד סיירת מטכ"ל יוני נתניהו ז"ל, נערך צה"ל לחלץ 105 יהודים וישראלים שוהחזקו כבני ערובה בידי חוטפיהם, מחבלים פלסטינים וגרמנים. טיסת אייר פראנס יצאה ב-27 ביוני 1976 מישראל לפריז. בחניית ביניים ביוון עלו על המטוס 56 נוסעים נוספים, בהם המחבלים הפלסטינים ושני גרמנים חברי ארגון שמאל קיצוני. במהלך הטיסה השתלטו המחבלים על המטוס (ובו 246 נוסעים) ובאיומי נשק פקדו על נחיתה תחילה בבנגזי, לוב ולאחר מכן על טיסה לשדה התעופה באנטבה, אוגנדה.

 

החוטפים הציבו אולטימטום ובו תבעו את שחרורם של יותר מ-50 מחבלים שפוטים, רובם בישראל. מאוחר יותר שחררו המחבלים את הנוסעים הלא-יהודים. מרבית אנשי צוות המטוס בחרו להישאר עם החטופים. ממשלת ישראל הודיעה שהיא מקבלת את תנאי החוטפים, והחלה בניהול משא ומתן בתיווכן של צרפת ושליט אוגנדה אידי אמין (אשר שיתף פעולה עם המחבלים). במקביל עסקה מערכת הביטחון בתכנון מבצע חילוץ.

 

ב-3 ביולי 1976, עוד לפני שהתוכנית אושרה סופית בישיבת ממשלה, המריאו משדה התעופה בשארם א שייח' ארבעה מטוסי "הרקולס" ועליהם כ-200 לוחמים בפיקודו של קצין חי"ר וצנחנים ראשי תת-אלוף דן שומרון (לימים רמטכ"ל צה"ל).

 

עם הגיעם לשדה התעופה באנטבה, כעבור שבע שעות לערך, יצא כוח פשיטה בפיקודו של סגן-אלוף יוני נתניהו, שהורכב בעיקר מלוחמי סיירת מטכ"ל, לכיוון הטרמינל שבו הוחזקו החטופים. הלוחמים נעו בכלי רכב (מרצדס שחורה ושני ג'יפים) מוסווים ככוח אוגנדי ותוך זמן קצר פרצו לטרמינל, השתלטו על החוטפים ופינו את החטופים אל המטוסים החונים. במקביל פעלו בשדה כוחות נוספים אשר השמידו מטוסי מיג שחנו בשדה והשתלטו על טרמינל נוסף על מנת להבטיח את המראתם הבטוחה של המטוסים בחזרה לישראל.

 

הפעולה בשטח אוגנדה ארכה 51 דקות, ובמהלכה נהרגו שלושה נוסעים ומפקד הכוח נתניהו. דורה בלוך, אחת החטופים שאושפזה בבית חולים מקומי, נרצחה לאחר מעשה (גופתה הוחזרה לישראל ביוני 1979). בטיסה חזרה לישראל נחתו המטוסים בניירובי, קניה, לשם תדלוק ומתן טיפול רפואי לשבעת הפצועים (שישה נוסעים ולוחם אחד, סורין הרשקו, שנפצע קשה ונותר נכה לצמיתות).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק
פרס ורבין לאחר נחיתת מטוס ההרקולס
צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון/אורי הרצל צחיק
מומלצים