שתף קטע נבחר

זעם בסינגפור: הנשיאה הראשונה בתולדות המדינה נבחרה בלי בחירות

הרשויות בעיר-מדינה העשירה שבאסיה החליטו שהנשיא הבא יגיע מהמיעוט המלאי. נקבע תאריך לבחירות וחמישה הגישו מועמדות, אבל לאחר שארבעה מהם נפסלו הוכרזה המועמדת היחידה - חאלימה יעקוב - לנשיאה הבאה ללא הצבעה. הרשת החברתית סערה: "נבחרה ללא בחירה. איזו בדיחה"

לראשונה בתולדות סינגפור תעמוד בראש המדינה אישה, אלא שציון הדרך ההיסטורי לווה באקורדים צורמים משום שהנשיאה החדשה חאלימה יעקוב נבחרה לתפקיד בצורה לא דמוקרטית - מבלי שאף אחד הצביעה למענה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

יעקוב, יו"ר הפרלמנט לשעבר, היא בת המיעוט המלאי המוסלמי. היא לא נדרשה לעמוד לבחירה לתפקיד הסמלי בעיקרו לאחר שהרשויות במדינה האסייתית החליטו שיריביה לתפקיד לא עומדים בקריטריונים הנדרשים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אין זו הפעם הראשונה שבה העיר-מדינה העשירה, שנשלטת על ידי מפלגה אחת במשך שנים רבות, פוסלת מועמדים לנשיאות ובכך הופכת את הליך הבחירות ללא הכרחי. עם זאת, בסינגפור יש תחושה גדולה של אי נוחות מהליך הבחירה משום שהייתה זו הפעם הראשונה שתפקיד הנשיא משוריין לגזע מסוים, במקרה הזה לקהילה המלאית. ההחלטה לתת את התפקיד ליעקוב ללא בחירות הכעיסה מאוד את התושבים.

 

כמו בארה"ב אחרי בחירת טראמפ: "לא הנשיאה שלי"

הרשת החברתית בסינגפור געשה עם ביקורת של גולשים על המהלך בשעה שחאלימה בת ה-63 הוכרזה באופן רשמי כנשיאה הנבחרת. פאט אנג כתב בטוויטר: "נבחרה בלי בחירות. איזו בדיחה".

 

"מעתה ואילך אקרא לה הנשיאה שנבחרה", אמר ג'ואל קונג ברשת החברתית, והיו אחרים שגם מתחו ביקורת על המהלך תוך שימוש בהאשטאג #NotMyPresident (לא הנשיאה שלי) - אותו האשטאג שבו השתמשו אמריקנים רבים לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

חאלימה הייתה חברת פרלמנט מטעם מפלגת השלטון "מפלגת הפעולה של העם" (PAP) במשך קרוב לשני עשורים ולא מזמן התפטרה כדי להתמודד על נשיאות סינגפור. לאחר שהוכרזה כנשיאה הנבחרת, היא התייחסה לביקורת שנמתחה על הצעד. "אני נשיאה של כולם. אף שאין בחירות, המחויבות שלי לשרת אתכם נותרה אותו הדבר", אמרה הנשיאה רעולת הפנים. היא הוסיפה שהיא תתחיל לעבוד באופן מיידי כדי לאחד את המדינה.

 

"כל אישה יכולה לשאוף למשרה הגבוהה"

חאלימה אמרה בנאום בפני קהל תומכים אוהד שמעמדה כאישה הראשונה בתפקיד נשיאת סינגפור איננו "מס שפתיים". הבגדים שלבשה לנאומה היו בצבע כתום כדי לסמל אחדות. "כל אישה יכולה לשאוף למשרה הגבוהה ביותר במדינה כשיש לה אומץ, נחישות ורצון לעבוד קשה", אמרה נשיאת סינגפור.

 

נשיא סינגפור מחזיק בסמכויות מוגבלות, בהן הטלת וטו על מינויים למשרות בכירות בממשל. אולם הממסד השלטוני תמיד שמר על התפקיד הזה ולעתים נדירות נרשמה מתיחות בין הנשיא לבין הממשלה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הרשויות בסינגפור התירו רק למועמדים מהקהילה המלאית להגיש מועמדות לנשיאות כדי לחזק את ההרמוניה בעיר-מדינה, שבה גרים חמישה מיליון תושבים והיא נשלטת על ידי רוב סיני, ולתת יותר הזדמנויות למיעוטים.

 

חאלימה היא הנשיאה המלאית הראשונה של סינגפור זה חמישה עשורים. הנשיא המלאי האחרון היה יוסוף אישאק מ-1965 ועד 1970 - השנים הראשונות לעצמאותה של המדינה. עם זאת, ההחלטה להגביל את המועמדים לנשיאות לגזע אחד הובילה לביקורת ולחשש, כולל מצד מלאים, משום שהיא נתפשה כאפליה מתקנת שסותרת את העקרונות המסורתיים של סינגפור שמי שנבחר הוא מי שמתאים לתפקיד.

 

חמישה בני אדם הגישו את מועמדותם לנשיאות סינגפור, והממשלה קבעה את מועד הבחירות ל-23 בספטמבר. אבל אז נפסלו שני מועמדים משום שלא היו מלאים. שני מועמדים נוספים, אנשי עסקים מלאים, נפסלו ביום שני בגלל חוסר עמידה בקריטריונים וכך יצא שחאלימה נותרה המועמדת היחידה. חאלימה תושבע לתפקיד בטקס רשמי שייערך ביום חמישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"נשיאה של כולם". חאלימה יעקוב
צילום: EPA
מומלצים