שתף קטע נבחר

לקראת פגישת נתניהו וטראמפ והנאום באו"ם: האיום האיראני במוקד

ראש הממשלה יציג ביום שני לנשיא האמריקני את עמדת ישראל לפיה על ארה"ב לפעול לביטול הסכם הגרעין עם איראן או לשינויו. למחרת יישא נתניהו נאום בעצרת הכללית של האו"ם. בצד הפלסטיני אין ציפייה לפריצת דרך

 

 

 

האיום האיראני יעמוד בראש סדר היום של ראש הממשלה בנימין נתניהו כאשר ייפגש מחר (יום שני) בשעה 20:00 (שעון ישראל) עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בניו יורק. גורמים אמריקנים הבהירו כי שיחת טראמפ ונתניהו תתמקד בעיקר בנושא האיראני ולא הפלסטיני. חלק מהדרישות שנתניהו יציג בפני טראמפ בנושא האיראני, הוא מתכוון להציג גם בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם שיהיה ביום שלישי בשעה 20:00 (שעון ישראל).

 

נתניהו וטראמפ בזמן ביקור הנשיא האמריקני בישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו וטראמפ בזמן ביקור הנשיא האמריקני בישראל(צילום: רויטרס)

 

נתניהו יציג לטראמפ את עמדת ישראל לפיה על ארה"ב לפעול לביטול הסכם הגרעין עם איראן או לחילופין להכניס בו שינויים משמעותיים, ובכלל זה החרפת הסנקציות נגד איראן; הגברת הפיקוח על תוכנית הגרעין של איראן; הארכת המגבלה האוסרת על איראן שלא להעשיר אורניום ברמה גבוהה גם אחרי תום 10 השנים; תביעה מאיראן להשמיד את הצנטריפוגות המתקדמות הקיימות בידה היום; דרישה מאיראן להפסיק את תוכנית הטילים לטווח ארוך שלה; ודרישה מאיראן להתחייב להפסיק את תמיכתה בחיזבאללה ובחמאס בנשק ובכסף. 

 

טראמפ מצידו מתכוון לגייס את המדינות החברות באו"ם כדי שיצטרפו למאמצים של ארצות הברית למאבק בשתי חזיתות: הטילים של צפון קוריאה והסכם הגרעין עם איראן שנחתם בתקופת הנשיא ברק אובמה, הסכם שטראמפ השמיץ לא פעם. 

 

 

נתניהו עם נשיא מקסיקו, אנריקה פנייה נייטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו עם נשיא מקסיקו, אנריקה פנייה נייטו(צילום: רויטרס)


נתניהו נחת ביום שישי האחרון בניו יורק בתום מסע מדיני מוצלח באמריקה הלטינית. הוא ערך קבלת שבת לפמלייה הקרובה בבית המלון שבו שהה ונראה עייף מאוד אחרי שבוע עמוס. "ישראל לא תסבול התבססות איראנית בגבולנו הצפוני, שמסכנת לא רק אותנו אלא את שכנותנו הערביות ואנו מחוייבים לפעול נגד זה. היום מתייחסים לאמירות של ישראל ברצינות וכדאי שכך", אמר נתניהו בקבלת השבת בניו יורק.

 

נתניהו נערך לקראת נאומו בעצרת האו"ם ובשבת בבוקר עסק בכתיבת הנאום. כהרגלו, הוא ישנה ויתקן עד הרגע האחרון כולל על הפודיום, כפי שעשה בשנים קודמות. נתניהו מעוניין בנאום משמעותי שיותיר רושם והוא מחפש גימיק שידברו עליו בסגנון הציור של "הפצצה" שאותו הציג בנאומו בעצרת בעבר. נתניהו ינאם ביום הפתיחה של עצרת האו"ם יחד עם הנשיא טראמפ, ואחרי ראשי המדינות של ברזיל, צרפת, ירדן וקטאר. נתניהו צפוי לעלות לנאום אחרון, אחרי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.

 

נתניהו אמור לנאום נגד ההסכם עם איראן ולהדגיש שמדובר בהסכם רע. הוא ייצא נגד ההתבססות של איראן בסוריה ויציין שבכל מקום שבו דאעש מובסת איראן ממלאת את החלל. נתניהו ייתייחס בנאומו גם לנושא הפלסטיני ויאמר שישראל מושיטה יד לפלסטינים ומוכנה למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים.

 

ראש הממשלה עם נשיא קולומביה מנואל סנטוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש הממשלה עם נשיא קולומביה מנואל סנטוס(צילום: EPA)

נתניהו בפגישה עם נשיא ארגנטינה (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
נתניהו בפגישה עם נשיא ארגנטינה(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

בשולי עצרת האו"ם צפוי נתניהו לקיים שורה של פגישות עם מנהיגים ובהם ראש ממשלת יפן שינזו אבה, נשיא רואנדה פול קגאמה, נשיא פנמה חואן קרלוס וארלה, נשיא הונדורס חואן אורלנדו הרננדז ונשיא ברזיל מישל טמר. נתניהו דחה את בקשתו של ראש ממשלת שבדיה סטפן לופבן להיפגש איתו, עקב התמיכה המסורתית של שבדיה בפלסטינים ובהחלטה האחרונה של אונסק"ו בנושא ירושלים.

 

ביום שני תתכנס ועידת המדינות התורמות לרשות הפלסטינית בניו יורק. את ישראל מייצגים בוועידה השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב פולי מרדכי. ישראל נענתה לבקשתו של שליח הנשיא טראמפ למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלאט והכינה לקראת הוועידה שורה של הקלות כלכליות לפלסטינים, ובהן הקמת איזור תעשיה בעזה; הקמת מתקן התפלה בעזה; הקמת איזור תעשיה בשטחי C ועוד. הנשיא טראמפ צפוי להיפגש במקביל עם אבו מאזן ולדון איתו בתהליך השלום. האמריקאים לוחצים על אבו מאזן לרכך את נאומו הצפוי בעצרת האו"ם ולהימנע מנאום מסית.

 

שיחה קצרה לטראמפ עם מנהיגים יהודיים

הנשיא טראמפ קיים ביום שישי האחרון שיחת ועידת טלפונית עם מנהיגים יהודים ורבנים. כזכור, השנה היה ויכוח סוער בקהילה היהודית האם להמשיך ולקיים דיאלוג עם הנשיא טראמפ, אם לא יגנה את תנועת העליונות הלבנה אחרי אירועי שארלוטסוויל. הבית הלבן יזם את שיחת הוועידה הטלפונית אך לא הזמין אליה רבנים רפורמים. השיחה נמשכה שמונה דקות בלבד, בניגוד ל-45 דקות בתקופת אובמה, ולא נשאלו בה שאלות.

 

טראמפ. "אנשי הצוות שלי עובדים חזק להשיג הסכם שלום" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ. "אנשי הצוות שלי עובדים חזק להשיג הסכם שלום"(צילום: רויטרס)
 

בהתייחסו לאנטישמיות אמר טראמפ: "אנו מגנים בתקיפות את אלה שמחפשים להסית לאנטישמיות או מפיצים כל צורה של השמצה ושנאה, ואני מבטיח שאנחנו נגן על הקהילות היהודיות וכל הקהילות שיש איומים על ביטחונן". על ישראל אמר: "ארה"ב תמיד תתמוך בישראל לא רק בגלל השותפות הביטחונית החיונית בין שתי האומות, אלא בגלל הערכים המשותפים בין שני העמים. זו הסיבה שהממשל שלי לוחץ על האו"ם לסגת מהדו"ח הלא הוגן והמוטה נגד ישראל. זה היה דבר נוראי שהם עשו במקום להתמקד באיומים אמיתיים על הביטחון שלנו כמו איראן, חיזבאללה ודאעש".

 

טראמפ ציין שהשגרירה שלו באו"ם, ניקי היילי, שמה בראש סדר העדיפות שלה לוודא שגופים בינלאומיים לא יציינו לרעה את ישראל לרעה ויבקרו אותה. "אני יכול לספר לכם על בסיס אישי שאני אוהב את ישראל", אמר.

 

על תהליך השלום אמר טראמפ: "השנה הבאה מציבה בפנינו הזדמנות חדשה לחפש שלום בין ישראלים ופלסטינים ואני מלא תקווה שנראה התקדמות משמעותית לפני סוף השנה הנוכחית. השגריר דיוויד פרידמן, ג'ארד קושנר, ג'ייסון גרינבלאט ושאר אנשי הצוות שלי עובדים חזק להשיג הסכם שלום. אני חושב שזה משהו שבהחלט יכול לקרות". בשיחה איחל טראמפ "שנה טובה" בעברית ואיחל לכולם שנה מתוקה, בריאה ושנת שלום.

 

אבו מאזן וטראמפ. הפלסטינים מאוכזבים מהממשל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן וטראמפ. הפלסטינים מאוכזבים מהממשל(צילום: EPA)

בתוך כך, סגן הנשיא מייק פנס ייקיים ביום שלישי דיון מיוחד בעצרת האו"ם שבו יקרא לרפורמות משמעותיות במועצת האו"ם לזכויות אדם. גורמים באו"ם צופים כי חלק גדול מהדיון יתמקד בעיסוק האובססיבי נגד ישראל. פנס יקרא לשנות סעיפים מעוותים בהחלטות המועצה ובהם סעיף 7 שמחייב את המועצה לייחד בכל דיון פרק מיוחד שעוסק בישראל.

 

לא תהיה פגישה משולשת

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן יטוס לניו יורק בתחילת השבוע והוא מתוכנן לשאת את נאומו ביום רביעי, ערב ראש השנה, בשעה 19:00 בערב (שעון ישראל), יממה אחרי נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בשולי כינוס העצרת הכללית, אבו מאזן צפוי להיפגש בניו יורק עם מנהיגים שונים מרחבי העולם, אך הפגישה החשובה מכל צפויה להיות עם נשיא ארה"ב. מקורות פלסטינים ידעו לספר ולהבהיר בצורה נחרצת כי לא תהיה פגישה משולשת בין אבו מאזן, נתניהו וטראמפ ובוודאי שלא פגישה בארבע עיניים בין שני המנהיגים.

 

על פי הערכות שונות, אבו מאזן לא צפוי לשאת נאום בעל תוכן יוצא דופן וחריג, בדומה לנאומו בשנת 2011 שבו ביקש באופן רשמי ממועצת הביטחון את הצטרפותה של פלסטין כמדינה חברה מלאה באו"ם או נאומו בשנת 2015 שהיה נאום של ייאוש, אשר לדעת רבים היווה את אחד הזרזים לפריצתה של ההסלמה הביטחונית. למרות הערכות אלה, ניסיון העבר מוכיח שנאומיו מול העצרת הכללית עוברים שינויים עד הרגע האחרון, בהתאם להתפתחויות.

 

אבו מאזן צפוי להציג בנאומו את המצב הכללי בקרב הפלסטינים, לתקוף כמדי שנה את ישראל ואת פעולותיה בגדה המערבית וברצועת עזה ולהדגיש את השאיפות המרכזיות העתידיות שאותן הפלסטינים מבקשים להגשים. הסיבה המרכזית בגינה אבו מאזן לא עתיד לשבור את הכלים בנאומו, היא שהמאמצים האמריקניים לחידוש המשא ומתן עודם מתנהלים וזו גם הסיבה המרכזית לפגישתו עם טראמפ במהלך ביקורו. הפגישה ביניהם צפויה להתקיים טרם נאומו.

 

למרות הפסגה הצפויה ולמרות ההצהרות האופטימיות למדי מצד הממשל האמריקני, בצד הפלסטיני אין ציפייה או תקווה לפריצת דרך משמעותית במישור המדיני. חבר הנהגת פתח, מוחמד שתייה, שהיה בעבר חבר בצוות המו"מ הפלסטיני, הבהיר: "אנחנו מתייחסים למסלול הזה ברצינות רבה" אך מייד אחר כך הדגיש כי הרצינות הפלסטינית תלויה בקבלה אמריקנית של תנאי המינימום שאותם דורש הצד הפלסטיני. בינתיים ההנהגה ברמאללה - מאבו מאזן ומטה - מאוכזבים מאוד מכך שהממשל האמריקני לא הביע את דבקותו בפתרון שתי המדינות וכי הוא מסרב לפי שעה לומר כי הוא בעד הקמה של מדינה פלסטינית ריבונית ועצמאית.


פורסם לראשונה 16/09/2017 23:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ ונתניהו בעת ביקור הנשיא בארץ
צילום: רויטרס
מומלצים