שתף קטע נבחר

יוגוסלביה הגדולה

סלובניה נגד סרביה, המנהיג דראגיץ' מול הכוכב בוגדנוביץ', הכישרון דונצ'יץ' נגד הענק מריאנוביץ'. הערב בגמר היורובאסקט: דרבי. יהיה לוהטיץ'

אולם סינאן ארדם באיסטנבול יהפוך הערב (21:30) לזירת קרב בין שתי אקסיות שמעט אהבה אפשר למצוא ביניהן. סרביה וסלובניה היו פעם שותפות, אחר כך התפצלו. הערב הן נפגשות לקרב על כל הקופה, שממנו רק אחת תצא כמלכת אירופה.

 

במשך עשורים הייתה יוגוסלביה המעצמה הגדולה של הכדורסל האירופי, לצד ברית המועצות. סרבים וקרואטים, סלובנים ובוסנים, שיחקו יחד. כשפרצה המלחמה הנוראית והמדינה התפוררה, גם הנבחרת המופלאה התפרקה לרסיסים. חלק מהמדינות החדשות הצליחו בזכות עצמן. פס הייצור היוגוסלבי מעולם לא הפסיק לעבוד ולפלוט עוד ועוד כוכבי כדורסל. עם זאת, מעולם לא נפגשו שתיים מהן בגמר היורובאסקט. הערב זה יקרה, ולפי מה שראינו מסלובניה ומסרביה בשבועיים האחרונים צפוי לנו גמר איכותי ומורט עצבים.

 

חזרה לימי הזוהר, נבחרת סרביה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חזרה לימי הזוהר, נבחרת סרביה(צילום: רויטרס)

  

היסטוריה

סרביה: הבכירה והגדולה מבין המדינות שהרכיבו את יוגוסלביה. שנות התשעים הגרועות מבחינה פוליטית דווקא לא פגעו בהישגיה של נבחרת הכדורסל: מ־1995 עד 2002 היא זכתה שלוש פעמים ביורובאסקט, פעמיים באליפות העולם ובמדליית כסף אולימפית. אחר כך באה נפילה ממושכת, אבל בשנים האחרונות היא משקמת את עצמה בגדול, עם מדליות כסף באולימפיאדה ובאליפות העולם. זה הגמר האירופי הראשון שלה מאז 2009.

 

סלובניה: המדינה הקטנה, על שני מיליון תושביה, הקפידה לספק לאורך 25 שנות עצמאותה נבחרות כישרוניות שתמיד חלמו להגיע רחוק אבל נתקעו בתקרת זכוכית. פרט ל־2009, מעולם לא עברה את רבע הגמר. עכשיו היא רחוקה 40 דקות מכיבוש הכדורסל האירופי.

 

 

הדרך לגמר

סרביה: לאור היעדרות הכוכבים ניקולה יוקיץ', מילוש תאודוסיץ' ונמניה בייליצה, מעטים חשבו שהסרבים יגיעו למעמד הזה, אבל הם עשו זאת בסטייל. את הבית המוקדם הם סיימו במקום הראשון עם מאזן 1:4, בחצי הגמר שלשום עברו את רוסיה (79:87).

 

סלובניה: עשתה דרך מרשימה. זה לא רק המאזן המושלם והמקום הראשון בבית המוקדם. הסלובנים עברו ברבע הגמר את לטביה המצוינת במשחק אדיר, ואחר כך פירקו את ספרד, האלופה האימתנית והפייבוריטית המובהקת.

 

 

הכוכבים

סרביה: לפני הכל, זה המופע של בוגדן בוגדנוביץ'. אלוף אירופה עם פנרבחצ'ה השתדרג לחוזה בסקרמנטו שהפך אותו לרוקי בעל השכר הגבוה ביותר בתולדות ה־NBA – עשרה מיליון דולר בשנה. יכול לקלוע מכל מצב (20.3 נקודות), אבל לא כופה את עצמו על המשחק. מספר 2 של סרביה הוא הענק בובאן מריאנוביץ' (2.21 מ'): רק 16.4 דקות למשחק, בעיקר בגלל עייפות ובעיות מץ'־אפ, אבל איזו תרומה – 13.3 נקודות ו־5.0 ריבאונדים. מול רוסיה הוא גרם לטימופיי מוזגוב להיראות כמו שחקן נוער.

 

סלובניה: מפלצת דו ראשית שקשה לעצור. גוראן דראגיץ' בן ה־31, עם רקורד של תשע שנים כשחקן מוביל ב־NBA, היה אמור להיות אחד מכוכבי האליפות – והוא מספק את הסחורה בגדול. 21.0 נקודות, 5.4 אסיסטים, 4.1 ריבאונדים, טונות של אופי ומנהיגות מהגארד הקטלני של מיאמי. אבל הסיפור הגדול הוא נער בן 18 שמרתק את חובבי הכדורסל בעולם. עוד לפני האליפות הזאת נחשב לוקה דונצ'יץ' מריאל מדריד למגה־כישרון, אבל עכשיו כבר אפשר להכריז שמדובר בכוכב־על. דונצ'יץ' עושה הכל על הפרקט (15.1 נקודות, 8.3 ריבאונדים ו־3.8 אסיסטים), וגם בארה"ב כבר מדברים עליו כמי שצריך להיבחר ראשון בדראפט הבא.

 

הרוקי היקר ביותר, בוגדנוביץ' (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הרוקי היקר ביותר, בוגדנוביץ'(צילום: getty images)

 

דונצ'יץ', הדבר הבא (צילום: FIBA) (צילום: FIBA)
דונצ'יץ', הדבר הבא(צילום: FIBA)

 

מאמנים

סרביה: סשה ג'ורג'ביץ' (50), אחד הרכזים הגדולים בתולדות יוגוסלביה, הפך למאמן נבחרת ממולח והוביל את פרויקט השיקום של סרביה. לא הצליח מחוץ לנבחרת, אף שאימן קבוצות כמו פנאתינייקוס ומילאנו.

 

סלובניה: גם בצד השני יעמוד סרבי על הקווים. איגור קוקושקוב (50) היה האירופי הראשון שנמנה עם צוות אימון של מכללה בארה"ב, ואחר כך עשה אותו דבר ב־NBA. מדובר בעוזר מאמן נצחי, אבל בנבחרת הוא לא מהסס לקחת את התפקיד הראשי.

 

סשה ג'ורג'ביץ' עם בוגדנוביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
סשה ג'ורג'ביץ' עם בוגדנוביץ'(צילום: AP)

 

 

אקס פקטור

סרביה: לא בטוח שוולדימיר לוצ'יץ' היה מגיע לנבחרת אם לא היה משחק אצל ג'ורג'ביץ' בבאיירן מינכן, אבל עם 11.7 נקודות ו־5.7 ריבאונדים בשלבי הנוקאאוט אי אפשר לפקפק בזימון של הפורוורד.

 

סלובניה: הגארד קלמן פרפליץ' עולה בחמישייה יחד עם דראגיץ' ודונצ'יץ', ונהנה מחופש פעולה לאור המשאבים האדירים שמשקיעות היריבות בשני הכוכבים.

 

אקס פקטור, לוצ'יץ' (צילום: FIBA.com) (צילום: FIBA.com)
אקס פקטור, לוצ'יץ'(צילום: FIBA.com)

 

מפתחות לניצחון

סרביה:

1. פנימה בכל הכוח. למעט גספר וידמאר, לסלובנים אין יותר מדי מסה. הסרבים טוחנים את הצבע בטורניר, וכך יהיה גם הערב. 2

2. הדקות של מריאנוביץ'. הוא לא משחק הרבה, אבל כמעט בלתי ניתן לעצירה. יכול לשבש את סגנון המשחק של הסלובנים. 3. אחוזים לשלוש. הסרבים מאכזבים יחסית עם 5.9 שלשות בלבד למשחק (33 אחוז). סביר להניח שסלובניה תצופף את הצבע ותהמר על הזריקות של היריבה – וכאן הסרבים צריכים להשתפר.

 

סלובניה:

1. לרוץ. הקו האחורי צריך לדחוף קדימה בכל הזדמנות מול הגבוהים הכבדים יחסית של היריבה.

2. לחץ על כל המגרש. מצבו הבריאותי של סטפן יוביץ' לא ברור, ובוגדנוביץ' יישאר מוביל הכדור היחיד של סרביה. 3. לא בכוח. ברור שסלובניה תשמח להכניס את בוגדנוביץ' לבעיית עבירות, אבל צריך לזכור שמדובר בשחקן הגנה סופר־איכותי. הוא יופקד כנראה על דראגיץ' או דונצ'יץ', ואסור להכריח מהלכים מולו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, EPA
בוגדנוביץ' ודונצ'יץ'
צילום: AFP, EPA
מומלצים