שתף קטע נבחר

הסעיף שיגרום ליותר אנשים לחתום על כרטיס תורם איברים

סקר פיילוט חדש קובע כי 69% מהציבור מאמינים שסיכויי הצלחת ההשתלה צריכים להיות השיקול המשמעותי כשקובעים מי יקבל איברים לתרומה, ורק 4% מסכימים עם הסעיף הקיים היום - קדימות למי שהביע נכונות לתרום את איבריו. החוקרים: "חשוב לדעת את עמדות הציבור - זה צעד נוסף בדרך להגדלת מאגר תורמי האיברים בישראל"

חיים שצומחים מתוך הטרגדיה: המאבטח בפיגוע בדולפינריום שאיבריו הצילו 4 אנשים. לצפייה: 

 

איך קובעים מי יקבל איברים להשתלה? סקר חדש, שנערך בקרב סטודנטים ישראלים, ביקש לבחון את עמדות הציבור לגבי קדימות בהקצאת איברים להשתלה. מהסקר עולה כי מרבית הנשאלים סברו שסיכויי ההצלחה של ההשתלה צריכים לעמוד מעל כל שיקול. השיקול שקיבל את מספר הקולות הנמוך ביותר: נכונות האדם לתרום את איבריו.

 

הסקר, שנערך בתמיכת המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, ביקש להשתמש בדעות הציבור כדי ליצור מערכת הקצאת איברים יעילה ושוויונית יותר מזו הקיימת היום, שתסתמך לא רק על קריטריונים רפואיים אלא גם תשקף את הדעות הציבוריות בנושא.

 

"למרות שאיברים להשתלה הם בעצם משאב ציבורי, עמדות הציבור בנושא לא ידועות וממילא גם לא זוכות לייצוג בקביעת המדיניות של הקצאת האיברים להשתלה", מסביר ד"ר אמיר אלאלוף מהמחלקה לניהול בבר-אילן. ד"ר אלאלוף, המשמש גם כחוקר הראשי במחקר לצד פרופסור יוסי פליסקין מהמחלקה לניהול מערכות בריאות בבן גוריון ופרופסור תהילה קוגוט מהמחלקה לחינוך בבן גוריון, אומר כי "מחקרים אמפיריים מראים שציבור המכיר במדיניות הקצאת איברים להשתלה כהוגנת, יגביר את נכונותו לתרום איברים ולחתום על כרטיסי תורם. כתוצאה מכך, מספר האנשים שניתן להציל באמצעות תרומות איברים צפוי לגדול".

 

תוצאות סקר הפיילוט בקרב הסטודנטים (אינפוגרפיקה: עדי פארי) (אינפוגרפיקה: עדי פארי)
תוצאות סקר הפיילוט בקרב הסטודנטים(אינפוגרפיקה: עדי פארי)

המחקר עוסק בכל השאלות הללו, ועוד. "בחרנו לחקור דווקא מודלים של הקצאת כליות להשתלה בגלל שבהשתלת כליה יש יותר אפשרויות החלטה לעומת איברים אחרים", מסביר פרופסור פליסקין. "למשל, ניתן לשמור את הכליה כמה ימים בהקפאה לאחר מות התורם והחולים יכולים לחכות שנים כדי לקבל כליה. גם אין הגבלה על גיל המושתל או קריטריון של דחיפות, וניתן לתרום תרומה מן החי".

 

סקר פיילוט שערכו החוקרים בקרב סטודנטים מספק מבט ראשון ומעניין לתשובות שלהם לשאלות הללו ולסדרי העדיפות שלהם לקריטריונים להקצאת איברים להשתלה:

 

מתוך 160 סטודנטים שהשתתפו בפיילוט, 69% קבעו כי הקריטריון החשוב ביותר לקביעת קדימות בתרומת איברים הוא דווקא סיכויי ההצלחה של ההשתלה. 15% מהסטודנטים סברו שזמן ההמתנה להשתלה הוא הקריטריון החשוב ביותר ואילו 12% העדיפו את קריטריון הגיל של המועמדים להשתלה. מעניין לראות שלמרות ש-60% מהסטודנטים שהשתתפו בפיילוט חתומים על כרטיס אדי, רק 4% מהם בחרו בחתימה על כרטיס אדי כקריטריון המועדף.

 

  • חותמים עכשיו:

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
 

למרות זאת, בכל הקשור לחתימה על כרטיס אדי, התשובות של הסטודנטים מראות ששקלול הקריטריונים האישיים למדיניות הקצאת האיברים להשתלה אכן מעלה את הנכונות לתרום איברים: רק 8 מתוך 63 הסטודנטים שאינם חתומים על כרטיס אדי ענו שיסרבו לחתום בכל מקרה, ואילו 55 הנותרים ענו שישקלו או יסכימו לחתום אם הקריטריונים להקצאת איברים יתאימו להשקפת עולמם. מגמה דומה עולה גם מהתשובות לשאלה האם יסכימו לתרום את איבריו של בן משפחה, כאשר ישנה עלייה בנכונות לתרום כאשר הקריטריונים תואמים לתפיסותיהם של הסטודנטים שהשתתפו בסקר.

 

 

לא יכולים להרשות לעוד אנשים למות

תוצאות המחקר המלא יאפשרו לחוקרים לכמת את התשובות העקרוניות לכדי מספרים שייתנו לנו מושג למי הציבור מעדיף לתת את הכליה. פרופסור קוגוט, המתמחה בחקר הנכונות האנושית לעזור לאחרים, מסבירה כי "תוצאות המחקר יאפשרו לחוקרים להציג מודל חלופי למערכת הקצאת איברים שתשלב באופן אופטימלי בין יעילות והוגנות, תוך שהיא מתחשבת ראשית בצרכים הרפואיים, אך משקפת גם את רחשי הלב של הציבור.

 

"זה חשוב מהרבה סיבות, אבל העיקרית שבהן היא להעלות את שיעורי תרומת האיברים בארץ", היא אומרת, "למרות השיפור העקבי, בהשוואה למדינות מערביות אחרות אחוזי החתימה על כרטיס תרומת איברים בישראל עדיין נמוכים למדי ועומדים על 14% בלבד. המשמעות המעשית היא ש-122 חולים נפטרו בשנת 2016 בעודם ממתינים להשתלה. אנחנו לא יכולים להרשות שזה יקרה למי מ-1,116 החולים שמחכים להשתלה שתציל את חייהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדילמה של הקצאת האיברים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים