שתף קטע נבחר

לצד התשואות, זעם ברחובות: "מקסיקו לא למדה מטעויות העבר"

בזמן שפעולות החילוץ נמשכות, תושבי שכונות מקסיקו סיטי, שחוו על בשרם את רעידת האדמה ב-1985 שגבתה את חייהם של אלפים, גרים שנים במבנים ארעיים וכעת מתמודדים עם נזק חדש: "ההנהגה מגיעה לכאן, אבל מהר מאוד ישכחו אותנו". ליברמן שוחח עם מפקד כוח החילוץ: "אתם הישראלי היפה"

 

מרתה הייתה בת 32 כשרעש אדמה עז בעוצמה 8.0 היכה במקסיקו סיטי בשנת 1985. כ-5,000 בני אדם נהרגו ברעש החזק. כיום כשהיא בת 64, מרתה עדיין מתגוררת במבנה ארעי שקיבלה מהמדינה, אך טרם זכתה למבנה קבע. כמה ימים לאחר הרעש בעוצמה 7.1, שהוביל למותם של יותר מ-290 בני אדם, היא נזכרת באירועים מלפני 32 שנה וזועמת על התנהלות הרשויות. "הייתי חזקה אז, אבל עכשיו אני לא יכולה לסבול את זה” סיפרה מרתה. "כל התמונות של אירועי 1985 פשוט חלפו מול פניי".

 

מאות מתושבי מקסיקו סיטי עדיין חיים במבנים ארעיים לאחר האסון ההוא, אבל הם עדיין ממתינים להבטחות שלא מומשו. כעת היא חיה במבנה הארעי בשכונה בבירה המקסיקנית עם בעלה, בתה ונכדתה.

 

"זה היה אמור להיות זמני, אבל הזמני הפך לקבוע לאורך כל חיי", היא אומרת. "עכשיו יצטרפו למעגל מחוסרי הבית עוד אלפים. הגיע הזמן להפסיק להציף אותנו באשליות. הולכים לבנות עוד מקלטים ואנשים נוספים יצטרכו להיות במצב שאנו נמצאים בו".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במקסיקו סיטי ישנם שישה מקלטי מגורים. לטענת הרשויות, 173 בתים נבנו מאז 2016 לנפגעי הרעש ב-1985 ועוד יותר מ-120 בתים אמורים להימסר לנפגעים עד סוף השנה הבאה.

 

לא מעט אזרחים טוענים כי הבטחות הפוליטיקאים, ובראשם הנשיא אנריקה פנייה נייטו, נועדו כדי לגייס כמה שיותר קולות לבחירות שיתקיימו במדינה ביולי בשנה הבאה. ג'נט מוראלס בת ה-41 מגיעה כל יום לביתה במקלט שאליו עברה כשהייתה בת 9 בלבד. "כשהבית שלנו נהרס ברעש לפני 32 שנה אמרו לנו שנקבל בית אחר תוך שבועיים. עברו 32 שנה ואני נשואה עם ארבעה ילדים. אמא שלי מתה לפני שמונה שנים. היא מתה באמונה שהיא תקבל את ביתה בחזרה. אני כועסת על הרשויות", האשימה מוראלס.

כלבי הגישוש עובדים שעות נוספות (צילום: AP) (צילום: AP)
כלבי הגישוש עובדים שעות נוספות(צילום: AP)

סא"ל אורי קצב במוקד הפעולות במקסיקו סיטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סא"ל אורי קצב במוקד הפעולות במקסיקו סיטי(צילום: AFP)


אחרי הרעש שהיכה השבוע, אלפים ישנים ברחובות או במכוניות שלהם. לפי ההערכות, שווי הנזקים נאמד במאות מיליוני דולרים. ביתו של נהג המונית עמנואל ג'ארדון בן ה-60 ניזוק קשות וגם הוא מפנה אצבע מאשימה להנהגה במקסיקו. "הם משקרים. הם כעת בשלב של קמפיין בחירות. הם מגיעים לכאן כדי להראות נוכחות, אבל מהר מאוד הם ישכחו מאיתנו", הוא תקף. "מקסיקו לא למדה דבר מטעויות העבר".

 

בשטח נמשכות פעולות החילוץ והחיפושים אחר ניצולים בין הריסות המבנים שקרסו כמו מגדל קלפים. העובדים הקשים הם כלבי הגישוש שיכולים לזהות כל אפשרות לאות חיים. יחידת כלבי הגישוש עובדת כשאנשיה הם מחלצים בעתות חירום ורופאי שיניים ועורכי דין ביום יום. "זוהי לא רעידת האדמה החמורה ביותר שיכולה להתרחש כאן. זה יכול לקרות מחר, בעוד חודש או בעוד שנה", הזהיר אחד מאנשי היחידה אלוורז בראבו. "עלינו להתכונן לגרוע מכל. העיר חייבת לגייס יותר אמבולנסים וציוד רפואי כדי להתמודד עם אסון גדול יותר".

 

בין המחלצים נמצא גם כאמור צוות ישראלי רחב. שר הביטחון אביגדור ליברמן שוחח אמש עם מפקד משפחת החילוץ, אלוף-משנה במילואים דודי מזרחי, והתעדכן על הנעשה. ליברמן בירך את מזרחי על עבודת המשלחת. "אתם הישראלי היפה. אתם אנשים מיוחדים", אמר ליברמן למזרחי שהשיב: "זו זכות להציל חיים גם במרחק אלפי קילומטרים מהבית".


פורסם לראשונה 22/09/2017 22:28

 

יואב זיתון ואיתמר אייכנר השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים