שתף קטע נבחר

גרמניה בוחרת: הימין הקיצוני בדרך לפרלמנט

למרות משבר הפליטים ומחאות בקמפיין צפויה אנגלה מרקל לזכות בכהונה רביעית. לפי הסקרים המפלגה במקום השלישי היא "אלטרנטיבה לגרמניה", שמתנגדת למהגרים וצפויה להיות מפלגת הימין הקיצוני הראשונה בפרלמנט מאז מלחמת העולם השנייה. בגרמניה מזהירים: "מפלגה של שנאה"

יממה לפני הבחירות בגרמניה קראה אתמול (שבת) הקנצלרית אנגלה מרקל לתומכיה להמשיך להילחם על קולות המתלבטים. לפי הסקרים האחרונים, כשליש מ-61.5 מיליון בעלי זכות הבחירה עדיין לא החליטו למי להצביע.

 

מרקל צפויה לנצח ולהיבחר לכהונה רביעית. המפלגה הנוצרית-דמוקרטית שלה מובילה ביתרון דו ספרתי על המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של מרטין שולץ, שהיה היריב העיקרי שלה במרוץ. סקר שפורסם בעיתון "בילד" מעניק למפלגה של מרקל 34 אחוזי תמיכה לעומת 21% לשולץ.

 

מרקל בסוף מסע הבחירות, אתמול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרקל בסוף מסע הבחירות, אתמול(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כשהתחזיות הן שמרקל תנצח וששולץ יצטרף אליה לקואליציה, הסיפור המרכזי של מערכת הבחירות עשוי להיות המפלגה שמגיעה בסקרים למקום השלישי: "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), מפלגת הימין הקיצוני שכרגע זוכה ל-13% מהקולות ומקבלת בסקרים בין 60 ל-85 מושבים בפרלמנט.

 

בהנחה שהסקרים יהיו מדויקים, ושהשותפות הקואליציונית בין הנוצרים-דמוקרטים לסוציאל-דמוקרטים תימשך, צפויה "אלטרנטיבה לגרמניה" להיות המפלגה הגדולה ביותר באופוזיציה. אם היא תיכנס לפרלמנט היא תהיה מפלגת הימין הקיצוני הראשונה שעושה זאת מאז מלחמת העולם השנייה.

תומכי "אלטרנטיבה לגרמניה" מפגינים נגד מרקל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
תומכי "אלטרנטיבה לגרמניה" מפגינים נגד מרקל(צילום: gettyimages)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

המפלגה הוקמה רק לפני ארבע שנים במטרה להתנגד לתוכניות החילוץ שהנהיגה גרמניה בגוש האירו. שנתיים אחר כך עברה להתמקד בהתנגדות להגירה והתחזקה בעקבות משבר הפליטים בגרמניה. בבחירות המקומיות בשנה שעברה היא השיגה מושבים ב-13 מתוך 16 מדינות גרמניה.

 

"אנשים כבר לא מתביישים להזדהות עם 'אלטרנטיבה לגרמניה'", אמר ג'ורג' פזדרסקי, פוליטיקאי מהמפלגה שסיפר שחבריה עדים לעלייה גדולה בתמיכה. האג'נדה הקיצונית של המפלגה עוררה בשבועות האחרונים כמה סערות. אלכסנדר גאולנד, שעומד בראש המפלגה יחד עם אליס ויידל, תקף את שרת האינטגרציה איידן אוזוס, בת להורים טורקים, ואמר שהוריה היו צריכים "לזרוק" אותה בטורקיה. בהתבטאות אחרת שעוררה סערה הוא אמר שהגרמנים צריכים להתגאות מה שעשה הצבא שלהם בשתי מלחמות העולם.  

מנהיגי "אלטרנטיבה לגרמניה", אלכסנדר גאודלנד ואליס ויידל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיגי "אלטרנטיבה לגרמניה", אלכסנדר גאודלנד ואליס ויידל(צילום: AFP)
  

ארגונים יהודיים ומוסלמים אמרו כי הרטוריקה של המפלגה הקיצונית פותחת את הדלת לעוד נאומי שנאה ואנטישמיות. יוסף שוסטר, נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, אמר שהוא חושש שהכניסה של המפלגה לפרלמנט תשנה את הטון הציבורי בגרמניה. "אני מודאג שהמפלגה תעמיק בתוקפנות את המחלוקות במדינה", סיפר לרויטרס.

 

שר הפנים של מרקל, תומאס דה מייזיר, אמר שמפלגת הימין הקיצוני היא "זאב בעור כבש", ושסוכנות המודיעין הגרמנית בודקת אם גורמים קיצוניים השתלטו על המפלגה וחיזקו את ההשפעה עליה. מרטין שולץ אמר ש"אלטרנטיבה לגרמניה" היא "מפלגה של שנאה", ואמר ששיעור הצבעה גבוה בבחירות חיוני כדי לבלום את ההתחזקות שלה.

מרטין שולץ עם אולה שמידט, סגנית נשיא הפרלמנט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרטין שולץ עם אולה שמידט, סגנית נשיא הפרלמנט(צילום: AFP)
 

אנגלה מרקל, שנבחרה לראשונה לתפקיד הקנצלרית ב-2005, ספגה שריקות בוז צורמות בכמה הזדמנויות במערכת הבחירות האחרונות. למרות משבר הפליטים היא נשארת פופולארית, וכאמור צפויה לנצח שוב. ביום שישי במינכן הגנה על החלטתה לאפשר למיליון מבקשי מקלט להיכנס לגרמניה – והתחייבה שמשבר כזה לא יחזור על עצמו.

 

מרקל קראה לתומכיה לשכנע את ציבור המתלבטים באמצעות התמקדות במצע של המפלגה: התחייבות לא להעלות מסים, הגברת הביטחון בגבולות גרמניה ותמיכה באיחוד האירופי שמעניק יציבות. "אנחנו רוצים להעלות את המוטיבציה שלכם כדי שתוכלו להגיע להרבה אנשים שעדיין לא החליטו", אמרה מרקל לתומכיה.


פורסם לראשונה 23/09/2017 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מנהיגי "אלטרנטיבה לגרמניה"
צילום: AP
מומלצים