שתף קטע נבחר

טורקיה ואיראן: משאל העם הכורדי יביא לכאוס באזור

יממה לפני ההצבעה ההיסטורית על עצמאות חבל כורדיסטן בעיראק נמשכים הלחצים הכבדים לביטול המשאל. ראש ממשלת עיראק הבטיח לשמור על אחדות המדינה, טורקיה קירבה טנקים לגבול ומשמרות המהפכה האיראניים עורכים תמרונים באזור. גורם כורדי ל-ynet: "נישא בכל הלחצים החיצוניים. אי אפשר לקבל עצמאות על מגש של זהב". ומה הוא חושב על תמיכת ישראל?

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

יממה לפני משאל העם ההיסטורי על עצמאות חבל כורדיסטן בעיראק, נשאו היום (יום א') ראש ממשלת עיראק ונשיא חבל כורדיסטן נאומים שבהם הטיחו האשמות קשות זה בזה. נשיא החבל הכורדי מסעוד ברזאני הבהיר כי מבחינתו הפור נפל והמשאל ייערך כסדרו חרף כל הלחצים האזוריים והבינלאומיים - בייחוד מהכיוון של בגדד. "הגענו למסקנה שרק דרך העצמאות נוכל להבטיח את העתיד שלנו", אמר ברזאני בנאומו בעיר ארביל והוסיף כי השותפות בין בגדד לבין ארביל נכשלה ותמה במתכונתה הנוכחית: "אנחנו לא רוצים לחזור על ניסיון כושל".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עם זאת, ברזאני ניסה להפיג את החששות של השלטונות העיראקיים וציין שמשאל העם הוא רק צעד ראשון שאחריו יגיע דיאלוג ארוך עם בגדד לגבי ההיפרדות - ולא בהכרזת עצמאות.

טנקים טורקיים ליד הגבול עם כורדיסטן העיראקית (צילום: AP) (צילום: AP)
טנקים טורקיים ליד הגבול עם כורדיסטן העיראקית(צילום: AP)

במקביל, ראש הממשלה העיראקי חיידר אל-עבאדי נשא בבגדד נאום משלו שבו התקשה להסתיר את זעמו מהמהלך הכורדי. הוא אמר שרוב הבעיות של חבל כורדיסטן בעיראק הן בעיות פנימיות שלא קשורות לממשל בבגדד. הוא ביקש מהעם הכורדי לשאול את הנהגת החבל מדוע היא לא מאפשרת להכניס את תשואות הנפט לאוצר המדינה וטען שמדובר בניסיון לחלק את עיראק, ניסיון שלדבריו מנוגד לחוקה העיראקית.

 

ראש ממשלת עיראק: "עיראק תישאר עבור כל העיראקים"

אל-עבאדי אף איים כי בהמשך יינקטו צעדים לשמירת אחדותה של עיראק. "אנחנו לא ננטוש את אזרחינו הכורדים. עיראק תישאר עבור כל העיראקים", הוא אמר.

 

סעדי אחמד בירה, חבר הלשכה המדינית של מפלגת ההתאחדות הלאומית הכורדית, סיפר ל-ynet מהעיר ארביל שתומכת בעצמאות כורדיסטן: "אנחנו נישא בכל הלחצים החיצוניים. אי אפשר לקבל עצמאות על מגש של זהב. זה מצריך מאמץ". בדומה לברזאני, הוא ציין כי אחרי משאל העם יגיע דיאלוג. "נקיים את המשאל ללא היסוס ולא ניכנע ללחצים", אמר בירה. "השימוש בכוח הוא לא הבחירה שלנו. הדרך שלנו היא הדיאלוג עם הממשל בבגדד אחרי 25 בספטמבר, עם המדינות השכנות ועם הקהילה הבינלאומית כדי להגיע לעצמאות או כדי לשנות את המצב הפוליטי בעיראק לקונפדרציה".

 

תומכי עצמאות כורדיסטן בעיר ארביל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי עצמאות כורדיסטן בעיר ארביל(צילום: רויטרס)

הגורם הכורדי העריך בראיון שייקח זמן עד שהכורדים ייהנו מעצמאות דה פקטו. "המרחק בין משאל העם לבין עצמאות הוא מרחק רב. אנחנו זקוקים לחברים", הוא אמר. עם זאת, הוא סירב כמו רבים מעמיתיו לדחות את ההצבעה ההיסטורית. "עוד ארבע שנים עיראק תהיה בת מאה. 96 שנה אנחנו מחפשים את הזמן הטוב ביותר. לאיזה תאריך או זמן נדחה אותו?", הוא אמר. "אחרי שיחזקו את עיראק והיא תקבל F16 ו-F18 וטנקים שיחזקו את צבא עיראק יהיה קשה יותר להגיע לתוצאות האלה".

 

גורם כורדי ל-ynet: "תמיד היינו במלחמה עם בגדד"

בהתייחסו לטענה שהשלטונות הכורדיים מחלקים את עיראק, אמר בירה שהכורדים תמיד היו במלחמה מתמדת עם המשטרים בבגדד לדורותיהם. הוא הזכיר את הטבח הכימי בחלבג'ה שאותו ביצע הנשיא לשעבר סדאם חוסיין ביחד עם הרג המוני, שינוי דמוגרפי ועוד.

 

הגורם הכורדי אמר שהוא מקבל בברכה את התמיכה הפומבית של ישראל במשאל העם שייערך מחר, המדינה היחידה בעולם שתומכת בו. "אנחנו מודים על העמדה הישראלית, אבל כרגע אי אפשר לדון באפשרות של יחסים בין ישראל לבין חבל כורדיסטן", הוא אמר. "אנחנו עדיין חלק מעיראק ועיראק היא חברה בליגה הערבית".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מוחמד טורקמני, תושב כירכוכ, עיר הנפט השנויה במחלוקת בצפון עיראק, סיפר ל-ynet: "אני גר בכירכוכ והאווירה טעונה מאוד. לפני כמה ימים היו עימותים בין צעירים כורדים לבין טורקמנים באזור המטה של אחת המפלגות הטורקמניות. צעיר כורדי נהרג ועוד חמישה נפצעו. זו הייתה תגובה טבעית על הפרובוקציות שקיימות זה שנים מצד הכורדים נגד הטורקמנים. כמו שאתם יודעים, הטורקמנים חסרי אמצעי לחימה. הגורם היחיד שיש לו נשק בכירכוכ הם הכורדים. הם למעשה כמעט שולטים על העיר".

 

תושב כירכוב ל-ynet: "התמיכה של ישראל במשאל העם מצערת"

טורקמני ביקש לנצל את הראיון לאתר ישראלי כדי להביע את צערו על התמיכה הישראלית במשאל העם הכורדי. "התמיכה האחרונה של ישראל ועמידתה לצד חבל כורדיסטן העיראקי ביחס להיפרדות מעיראק זה דבר מצער מאוד ואני סבור שחזרנו שנים רבות לאחור. בדור הנוכחי אנחנו לא נראה שום הגעה לעמק השווה בין עיראק לבין ישראל בגלל עמדתה בנושא".

 

טורקמני לא מאמין שהכרזת העצמאות הכורדית תקרה בקרוב, וטוען שמשאל העם נועד לשמש קלף מיקוח של מנהיגי החבל הכורדי בשיחות המשא ומתן עם השלטונות בבגדד. "זה בסך הכול מופע או קלף מיקוח שהם משתמשים בו נגד ממשלת עיראק משום שכל השטחים העיראקיים טרם שוחררו מהטומאה של ארגון הטרור דאעש", הוא אמר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תושב העיר כירכוכ האשים את החבל הכורדי בכך שדחה את כל היוזמות והתחשב רק בזכויותיו תוך שהוא מתעלם "מהזכויות של אחרים ומשתלט על כל המשרות השלטוניות ועל כל המשרות הביטחוניות בכירכוכ. אנחנו הטורקמנים קוראים מ-2003 ועד לעצם היום הזה לאחדותה של עיראק ולא לחלוקתה של עיראק. אף אזרח טורקמני ואף בכיר טורקמני לא מעלה אפשרות של השתלטות על אזורים או הקמת חבל טורקמני או כל דבר אחר אף שיש אזורים טורקמניים נרחבים על גבי המפה של עיראק. הסיבה לכך היא שעדיין לא נפטרנו מהכנופיות הטרוריסטיות של דאעש ומהאידיאולוגיה הטרוריסטית, ועיראק עדיין לא יכולה למלא את תפקידה הטוב, המלא ומשביע הרצון באזור. עדיין יש אצלנו מלחמה. עדיין יש אצלנו טרור. יש לנו מספיק טרגדיות".

 

עיראק למדינות זרות: הפסיקו את סחר הנפט עם כורדיסטן

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ועמיתו האיראני חסן רוחאני שוחחו היום בטלפון בנושא משאל העם הכורדי לעצמאות החבל. מלשכתו של ארדואן נמסר שהשניים הביעו את דאגתם מהמשאל. "שני המנהיגים ציינו שאי ביטול המשאל יביא לכאוס באזור והדגישו את החשיבות הגדולה שהם נותנים לשלמותה הטריטוריאלית של עיראק", מסרה לשכתו של הנשיא הטורקי.

 

ממשלת עיראק ביקשה ממדינות זרות להפסיק את מסחר הנפט עם כורדיסטן העיראקית, בעקבות משאל העם על עצמאות החבל. בנוסף, ביקשה הממשלה בבגדד מהכורדים להחזיר לשליטתה את עמדות הגבול ושדות התעופה שבשטחה. כמו כן, הטילה הממשלה על התביעה הכללית בבגדד לפתוח בהליכים משפטיים נגד כל עובדי המדינה שלקחו חלק בארגון משאל העם הכורדי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדרים כינה אמש את ההצבעה הכורדית "טעות" ו"הרפתקה", ואמר שארצו תנקוט צעדים דיפלומטיים, פוליטיים וכלכליים בהתאם "להתפתחויות בשטח". הפרלמנט הטורקי התכנס היום והעניק סמכויות לצבא הטורקי לשלוח חיילים לעיראק ולסוריה. מדובר בהארכה של שנה במנדט שניתן לצבא הטורקי להציב חיילים במדינות השכנות.

 

צבא טורקיה הודיע כי מפקדי הצבא של טורקיה ועיראק שוחחו על "חוסר הלגיטימיות" של המשאל הכורדי, ועל החשיבות בשמירה על שלמותה הטריטוריאלית של עיראק. במקביל פתח הצבא הטורקי בתרגיל צבאי נרחב בגבול עיראק, ליד מעבר הגבול חאבור. התרגיל יימשך עד יום שלישי, יום אחרי משאל העם על עצמאות הכורדים בצפון עיראק.

 

גם בטהרן נערכים להצבעה הכורדית מחר. כוחות משמרות המהפכה האיראניים עורכים תמרונים צבאיים סמוך לגבול עם חבל כורדיסטן בעיראק. כלי תקשורת ברפובליקה האיסלאמית דיווחו כי התמרונים נערכים במסגרת האירועים השנתיים לציון המלחמה עם עיראק.

 

שגרירות ארצות הברית בעיראק הזהירה את אזרחיה שמתגוררים במדינה מפני עימותים שעלולים לפרוץ לקראת משאל העם הכורדי. בהודעת השגרירות נכתב כי מומלץ שלא להגיע לאזורים שנמצאים במוקד המחלוקת בין הפרלמנט הכורדי לממשלה העיראקית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חוששים מכאוס באזור. ארדואן ורוחאני
צילום: EPA
מומלצים