שתף קטע נבחר

הכורדים סופרים קולות, עיראק וטורקיה פותחות בתמרון צבאי גדול

הסתיימה ההצבעה במשאל העם על עצמאות כורדיסטן העיראקית והקמת מדינה. שיעור ההצבעה - 78%, התוצאות יתפרסמו בתוך שלושה ימים. צבאות עיראק וטורקיה פותחים בתמרון צבאי אחרי שארדואן הזהיר: "נשלח את כוחותינו". עוצר בעיר הכורדית כירכוכ

משרד ההגנה של עיראק הודיע הערב (יום ב') כי צבאות עיראק וטורקיה פותחים בתמרון צבאי גדול בגבול המשותף להן – איתות ברור להנהגת המחוז האוטונומי הכורדי בעיראק המבקש להיעשות למדינה כורדית עצמאית.

 

התרגיל יתקיים באזור הסמוך לגבול עם המחוז הכורדי. טורקיה הודיעה כי מדובר ב"שלב חדש" בתמרונים שטורקיה ועיראק החלו כבר בשבוע שעבר וכי יחידות נוספות מצבא עיראק יגיעו עוד הערב לטורקיה ויצטרפו לכוחות הטורקיים. לדברי טורקיה התמרון יחל מחר.

 

חיילים עיראקים וטורקים בתרגיל המשותף ()
חיילים עיראקים וטורקים בתרגיל המשותף

כורדים חוגגים את משאל העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כורדים חוגגים את משאל העם(צילום: AFP)

הערב נסגרו הקלפיות במשאל העם במחוז הזה, משאל שמטריד מאוד את עיראק, את איראן ואת טורקיה שבתחומיהן חיים כורדים רבים ושחוששות כי הוא מחַייה את השאיפות הכורדיות להקים מדינה עצמאית בכל חבל כורדיסטן המשתרע בשטחיהן.

 

משרד ההגנה העיראקי מסר את ההודעה על התמרון מיד אחרי סגירת הקלפיות במשאל העם ותחילת ספירתם של הקולות. 78% מתושבי המחוז הכורדי הצביעו והתוצאות צפויות להתפרסם בתוך שלושה ימים. ההצעה להכריז על מדינה כורדית עצמאית צפויה לזכות בתמיכת רוב גדול של העם.

 

קודם לכן היום איים נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שצבא טורקיה יפלוש לעיראק בעקבות ההצבעה ואמר כי עצמאות כורדית היא דבר בלתי מתקבל על הדעת מבחינת ארצו.

מפקד משטרת העיר הכורדית כירכוכּ הודיע הערב כי המושל הטיל עוצר על העיר הזו לאחר סגירת הקלפיות כדי להגן על התושבים. העוצר יהיה בתוקף עד השעה שש בבוקר.

 

בגדד: "נגן על אחדות עיראק"

קודם לכן היום הודיע חאכם א-זמילי, חבר שיעי בפרלמנט העיראקי, כי הפרלמנט אישר צעדים נגד המחוז הכורדי בשל משאל העם. הוא אמר כי אושרו צעדים "להגן על אחדות עיראק ולשלוח כוחות לכל האזורים שבהם הם היו לפני מסע הכיבושים של דאעש ב-2014". לדבריו הצעדים שאושרו כוללים גם סגירת מעברי גבול עם המחוז הכורדי. א-זמילי הדגיש כי הפרלמנט רואה במשאל העם הכורדי משאל לא-חוקתי וקורא לנקוט צעדים משפטיים נגד כל הגורמים הרשמיים הכורדים המעורבים בהצבעה.

סופרים קולות בכורדיסטן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סופרים קולות בכורדיסטן(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

משאל העם על העצמאות אינו מחייב את ממשלת המחוז הכורדי האוטונומי, ואחרי שיתפרסמו התוצאות היא לא תכריז בהכרח מיד על עצמאות. עם זאת הוא ייתן לה רוח גבית מהעם לנהל משא ומתן על תנאי יציאתו של המחוז לעצמאות. משאל העם הזה עורר מתח גדול בין הכורדים לבין הממשלה בבגדד והמדינות החזקות באזור. גם ארה"ב מתנגדת נחרצות לצעד ואומרת שהוא יערער את היציבות באזור.

 

ועדת הבחירות במחוז הכורדי של עיראק מסרה לפני ההצבעה שמספר בעלי זכות הבחירה בו עומד על 5.2 מיליון, בכללם אלה שחיים בחו"ל והחלו להצביע לפני יומיים. השאלה שעליה נדרשו הכורדים להשיב ב"כן" או "לא" הייתה "האם אתה רוצה שחבל כורדיסטן והאזורים הכורדיים שמחוץ לחבל יהפכו למדינה עצמאית?".

נשיא כורדיסטן העיראקית מסעוד ברזאני מצביע במשאל העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא כורדיסטן העיראקית מסעוד ברזאני מצביע במשאל העם(צילום: AFP)

למרות הלחצים האזורים והבינלאומיים לבטל את ההצבעה, הכורדים הפגינו נחישות, והראיה לכך היא שמשאל העם יצא הבוקר לדרך. לטענת הנשיא הכורדי, מסעוד ברזאני, עצמאות היא הדרך היחידה להבטיח את ביטחון העם הכורדי. "מתי אי פעם היו לנו יציבות וביטחון שאותם אנחנו כה צריכים לחשוש לאבד?", תהה הנשיא הכורדי בריאיון לרשת החדשות הבריטית BBC. "אלה שאומרים זאת רק מחפשים תירוץ לעצור אותנו". ברזאני הבטיח שמשאל העם בחבל האוטונומי לא ישפיע על המלחמה נגד דאעש.

 

30 מיליון איש בלי מדינה

ממשלת עיראק ביקשה בימים האחרונים ממדינות זרות להפסיק את המסחר בנפט עם כורדיסטן העיראקית כעונש על משאל העם. בנוסף ביקשה הממשלה בבגדד מהכורדים להחזיר לשליטתה את עמדות הגבול ושדות התעופה שבשטחה.

הכורדים בקלפיות. 78% נתנו ביטוי לקולם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכורדים בקלפיות. 78% נתנו ביטוי לקולם(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הכורדים בעיראק טוענים שקיום משאל העם הוא ביטוי לתרומה המכריעה שלהם למלחמה בדאעש. ב-2014 כבש דאעש שליש מעיראק והכורדים היו ממובילי הקרבות נגד הארגון ותרמו תרומה גדולה לניצחון עליו.

 

הכורדים הם הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעולם שנותרה ללא מדינה מאז שבריטניה וצרפת, המעצמות הקולוניאליות שניצחו במלחמת העולם השנייה, ביתרו את האימפריה העות'מאנית. כ-30 מיליון כורדים פזורים ברחבי העולם, בעיקר בארבע מדינות: עיראק, איראן, טורקיה וסוריה. רבים מהם סובלים מרדיפה ובמקרים רבים מונעים מהם לדבר את שפתם וללמד אותה.

 

הכורדים החיים בעיראק סבלו רבות מנחת זרועו של הרודן סדאם חוסיין, והוא לא היסס לטבוח בהם בנשק כימי. בסוריה נקלעו הכורדים למלחמת האזרחים העקובה מדם מאז מרס 2011 וגם שם הם מנסים לקדם הקמת אזור אוטונומי לעצמם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רבים מהכורדים: "מגיע לנו על המלחמה בדאעש"
צילום: AFP
מומלצים