שתף קטע נבחר

הקשר ההדוק בין עישון למחלות חניכיים

הקשר בין עישון לבריאות הכללית הוא ידוע, אולם חשוב לציין את השפעתו גם על מחלות חניכיים והטיפול בהם. מה קורה לשיניים ולחניכיים של מעשנים, איך הטיפול יכול להינזק והאם הפסקת עישון יכולה לעזור?

עישון כבד (למעלה מ-30 סיגריות ביום) עלול לגרום למחלות כגון מחלות לב, ריאה ודרכי נשימה. אולם מעטים יודעים על הקשר בין מחלת חניכיים לעישון. מחקרים השוואתיים בין מעשנים ולא מעשנים הראו כי מעשנים סובלים ממחלת חניכיים קשה יותר, מאובדן גדול יותר של רקמת עצם (כלומר שיניים 'חלשות' יותר), ולמעשה למעשנים קיים סיכון מוגבר יותר לאבד שיניים בהשוואה ללא מעשנים.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

הגורם למחלת חניכיים הוא זיהום חיידקי. המחלה מאופיינת ביצירת "כיסים" ומלווה בסממנים כמו: דימום, ריח רע וניידות השיניים. לרוב מדובר בתהליך של הרס מתקדם המתבטא גם בנזק לחניכיים עצמן, ובהמשך לעצם שנמצאת מתחתן. המחלה נחלקת לשתי קבוצות: מחלה כרונית - המתקדמת לאט, ואת תוצאות ההרס ניתן לראות בטווח של שנים. מחלה אגרסיבית - מתאפיינת בפגיעה מהירה יותר, מופיעה באוכלוסייה צעירה ובעלת נטייה גנטית.

 

עישון נמצא כמעלה סיכון למחלות חניכיים פי 2-8, כתלות בכמות הסיגריות. מעשנים כבדים (יותר מ-31 סיגריות ליום) בעלי סיכון גבוה יותר ממעשנים קלים (פחות מ-9 סיגריות ליום). העישון פוגע באספקת הדם לרקמה, ולכן, לרוב דימום מהחניכיים לא ייראה אצל חולה מעשן. לכן מרבית החולים המעשנים כלל אינם מודעים למחלתם.

 

הרס מתקדם של השיניים והחניכיים. השפעות העישון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרס מתקדם של השיניים והחניכיים. השפעות העישון(צילום: shutterstock)

 

השפעת העישון על מחלת חניכיים

1. חיידקים – ידוע על קבוצות חיידקים שנוכחותם גבוהה במעשנים והימצאותם בחניכיים עלולה להחמיר את מחלת החניכיים.

 

2. העישון משפיע על פעילות תאי מערכת החיסון במספר דרכים, שפועלים בקצב איטי יותר, והגעתם לאזור הזיהום פחות טובה. גם התאים הלבנים המייצרים את הנוגדנים המסייעים בהריגת החיידקים נפגעים בשל העישון.

 

3. האם לניקוטין השפעה ישירה על החניכיים? ישנם מחקרים שהראו כי ניקוטין מקטין את זרימת הדם ברקמת החניכיים. הקטנת זרימת הדם משפיעה על יכולת הריפוי של החניכיים, וגם ביכולת להילחם בזיהומים השונים.

 

השפעת העישון על הטיפול במחלות החניכיים

השלב הראשון בטיפול במחלה הוא בסילוק החיידקים מחלל הפה - באמצעות מברשת שיניים, חוט דנטלי ושטיפות במי פה עם מרכיבים פעילים. כאשר מדובר בדלקת של החניכיים בלבד, כלומר ללא פגיעה בעצם המחזיקה את השיניים עצמן, שיפור בהיגיינה של חלל הפה, בשילוב עם תחזוקה אצל שיננית, עשוי בהחלט להביא להטבה בדלקת החניכיים.

 

כאשר מחלת חניכיים מתקדמת יותר הטיפול הראשוני הוא ניקוי עמוק יותר של הדלקת. הטיפול מתבצע על ידי רופא שיניים מומחה לחניכיים (פריודונט), או באמצעות שיננית לאחר הרדמה מקומית.

 

הטיפול כולל ניקוי פני השטח של שורשי השיניים החשופים בעומק חניכיים. ניקוי זה אמור להקטין את כמות החיידקים בעומק החניכיים, רעלנים ואבנית. במידה ועדיין קיימת עדות למחלה פעילה ישנו צורך בהתערבות ניתוחית המבוצעת על ידי מומחה למחלות חניכיים.

 

מחקרים שחקרו את הקשר בין טיפול במחלות חניכיים ועישון מצאו כי התגובה לשני סוגי הטיפולים (טיפול לא ניתוחי וטיפול ניתוחי) פחות טובה בקרב מעשנים ועומדת על 50-75% סיכויי הצלחה בהשוואה ללא מעשנים.

 

כשזה מגיע לניתוחים - במעשנים סיכויי חזרת המחלה לאחר טיפול גדולים יותר. גם בניתוחים הבאים לטפל בנסיגת חניכיים פוחתים סיכויי ההצלחה של הניתוח (ניתן לכסות רק 75% מהשורש). בנוסף, אובדן שיניים גדול יותר נצפה בקרב מעשנים.

 

אחד מהפתרונות המוצעים כיום למצב זה הוא שתלים דנטליים. לעישון השפעה גם על אורך החיים של השתלים. אחוז השרידות של שתלים במעשנים עומד על 80-90% בהשוואה ללא מעשנים, קיימים יותר סיבוכים בהשתלת עצם במעשנים לעומת לא מעשנים. כלומר, עישון מעלה משמעותית את הסיכוי שנצטרך שתל, אך גם מעלה משמעותית את הסיכוי לכישלון הטיפולי.

 

השפעת הפסקת העישון על תהליכים בחניכיים

מחקרים הראו כי הפסקת העישון מאטה עד עוצרת את כל התהליכים שהוצגו לעיל: אובדן עצם, טיפול ניתוחי ולא ניתוחי באלו שהפסיקו לעשן יעיל כמו באלו שלא עשנו מעולם. שרידות השתלים באלו שהפסיקו לעשן (מעשנים לשעבר) דומה לאלו שלא עישנו מעולם.

 

קיימת משמעות רבה לעובדה האם החולה מעשן בעת ביצוע טיפולי חניכיים. עישון מעלה את הסיכוי למחלות מחד, ומקטין את ההצלחה הטיפולית מאידך. יחד עם זאת, הפסקת או אפילו הפחתת עישון עשויה להשפיע בצורה משמעותית על איכות הטיפול הניתן.

 

ד"ר נתלי פרומקין D.M.D, M.Sc, מומחית לרפואת חניכיים, יועצת למרידול

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין עישון למחלות חניכיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים