שתף קטע נבחר

נשיאת העליון: "לא נשתתף בטקס שנוי במחלוקת". רגב: "כתם של אנטי-ממלכתיות"

בהתייחס לטקס לציון 50 שנה להתיישבות, אמרה נשיאת בית המשפט העליון: "הטקס שנוי במחלוקת, הבמה כולה מסורה לצד אחד". שר התיירות לוין: "שערורייה ששופטים יחליטו איזה טקס נאה להם ואיזה לא". השרה רגב: "רואה בחומרה את התנהלות הנשיאה. הימנעות מופגנת זו מצידה פוגעת במדינת ישראל"

 

נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור  (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור (צילום: יריב כץ)

נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, התבטאה הבוקר (יום ד') לראשונה באשר לסערה בעקבות ביטול השתתפותו של שופט העליון, ניל הנדל, בטקס ממלכתי לציון יובל להתיישבות ביהודה ושומרון, הערב בגוש עציון. "האירוע עוסק בנושא השנוי במחלוקת ציבורית. על כן, ומבלי נקיטת עמדה של הנשיאה או מי משופטי העליון לגוף המחלוקת, החליטה הנשיאה שראוי שהרשות השופטת לא תשתתף באירוע", נמסר מטעמה של נאור.

 

הנשיאה ציינה בתגובה לעתירה שהגישה עמותת רגבים לבג"ץ כי כללי האתיקה מציינים שלא ראוי להשתתף באירוע בעל סממנים פוליטיים או בעל מאפיינים מפלגתיים. נאור הוסיפה וציינה כי הרשות השופטת תמשיך להשתתף בטקסים ממלכתיים, אולם תימנע מלהשתתף בטקס שנוי במחלוקת ציבורית "ובפרט כאשר הבמה כולה מסורה לצד אחד".

 

לפני כמה שבועות התקבלה בקשה בלשכתה של נאור להשתתפות באירוע "חגיגות היובל לשחרור יהודה, שומרון, בקעת הירדן ורמת הגולן". השופט ניל הנדל נתבקש על ידי הנשיאה לייצג את מערכת המשפט באירוע.

 

אלא שבמכתב ששלחה יועצת הנשיאה נאור לחבר הכנסת עיסאווי פריג', שביקש ממנה להימנע מהגעה לטקס, צוין כי "לאחר בחינה מחודשת של הנושא הוחלט שאין מקום להשתתפות נציג של הרשות השופטת באירוע". ככל הנראה, בלשכת הנשיאה הבינו כי מדובר באירוע שנמצא במחלוקת פוליטית ובעל סממנים פוליטיים, ולפיכך החליטו שאין מקום להשתתף בו.

 

שר התיירות יריב לוין מחה בתוקף על החלטתה של נאור ואמר לאולפן ynet: "זו שערורייה גדולה, שופטי העליון לא מוזמנים באופן אישי אלא מתבקשים לשלוח נציג של הרשות השופטת לטקס ממלכתי. לא היה דבר כזה ששופטים יחליטו איזה טקס נאה להם ואיזה לא".

 

"מחר יקומו ויגידו שטקס לכבוד התנועה הקיבוצית הוא גם שנוי במחלוקת כי יש אנשים בקשת הדמוקרטית המזרחית שחושבים אחרת", הוסיף השר לוין. "אני חושב שזה מוכיח דבר אחד, שהשופטים מביאים לתוך אולם בית המשפט את האג'נדות האישיות שלהם, יש אג'נדות שמאליות לרוב המוחלט של שופטי העליון, הדבר הזה בא לידי ביטוי בפסיקות שלהם ועכשיו באקט החמור הזה. הם עושים דבר שהוא בניגוד לאחריות הממלכתית שלהם".

 

אתה מתכנן לעשות משהו בנדון?

"הצעתי אתמול בישיבת הממשלה שאם קשה לאותם שופטים להתעלות מעל השיקולים האישיים ולנהוג באופן ממלכתי, אז נדמה שאין מנוס מאשר לבטל את השתתפותם באופן גורף בכלל הטקסים הממלכתיים, ובכך להמנע מהמצב הלא ראוי שנקלענו אליו. לרשות השופטת אין שיקול דעת בעניין הזה, אם השופטים רוצים לרדת למגרש הפוליטי אז לדעתי הם לא משאירים לנו ברירה והם לא יהיו חלק מהפרוטוקול הקבוע של הטקסים".

שרת התרבות מירי רגב. רואה בחומרה (צילום: מארק ישראל סלם) (צילום: מארק ישראל סלם)
שרת התרבות מירי רגב. רואה בחומרה(צילום: מארק ישראל סלם)
 

לשאלה מדוע בכלל צריך טקס כזה אמר השר לוין: "את השאלה הזו אפשר לשאול על כל טקס. יש אנשים שיגידו למה צריך טקס לציון ראש הממשלה כזה או אחר. מדובר במפעל אדיר של התיישבות שגרים בו כחצי מיליון תושבי ישראל, יובל שנים זה באמת תאריך יוצא דופן ונדמה לי שזה דבר מתבקש. הרוב המוחלט תומך במפעל ההתיישבות".

 

השרה רגב: נאור מטילה כתם אנטי-ממלכתי

השרה הממונה על הטקס, מירי רגב, שלחה מכתב נוקב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ובו מתחה ביקורת על התנהלותה של הנשיאה וביקשה לכלול את תוכן המכתב בתשובת המדינה שתוגש לבג"ץ: "בהתאם להחלטות הממשלה הרלוונטיות וכללי הטקס המקובלים במדינת ישראל הוזמנה הרשות השופטת במכתב מסודר ללשכת נשיאת בית המשפט העליון. בניגוד לנימוק שצוין במכתב של לשכת נשיאת בית המשפט העליון, כל הפרטים על אודות הטקס, היותו טקס ממלכתי, כותרתו ומיקומו, נשלחו ללשכתה, כמו לכלל סגל א' של המדינה והיו ידועים מלכתחילה. יתרה מכך, הגעתו של השופט ניל הנדל כנציג הרשות השופטת, אף אושר על ידה זה מכבר".

 

שר הביטחון ליברמן. הופתע מההחלטה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר הביטחון ליברמן. הופתע מההחלטה(צילום: אוהד צויגנברג)

רגב כתבה עוד כי נודע לה שהרשות השופטת מחרימה את הטקס רק כאשר מכתבה של נשיאת העליון נשלח לח"כ פריג'. למנדלבליט כתבה רגב: "עריכת טקסים ממלכתיים, קביעת תכניהם והתנהלות נציגי רשויות השלטון, לרבות סגל א', הן באחריות הרשות המבצעת, היא ממשלת ישראל. כשרה הממונה על ביצוע החלטת הממשלה אני רואה בחומרה את התנהלותה של נשיאת בית המשפט העליון והודעתה כי הרשות השופטת לא תשתתף בטקס. הימנעות מופגנת זו מצדה פוגעת במדינת ישראל, גם על פי הגדרתו הפשוטה של החוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם שהתקבל בכנסת לפני כמה שנים". היא אף דרשה מהנשיאה לחזור בה מהחלטתה, ולא "תותיר החלטתה כתם אנטי-ממלכתי על בית המשפט העליון".

 

 

ליברמן: "היעדרות נאור מטילה צל כבד"

גם שר הביטחון אביגדור ליברמן מתח ביקורת על החלטת נאור ומסר: "הצטערתי לשמוע על החלטתה של נשיאת בית המשפט העליון להחרים את הטקס הממלכתי לציון 50 שנה לשחרור יהודה ושומרון, וזאת בשל היותו של האירוע 'שנוי במחלוקת'. החלטה זו הפתיעה אותי על רקע המסורת רבת השנים של השתתפות הרשות השופטת בטקסים ממלכתיים, בהם גם הטקס המציין את יום שחרור ואיחוד ירושלים, באותה המערכה שבה שוחררו גם יהודה ושומרון".

 

ליברמן הוסיף: "ההחלטה מפתיעה אף יותר, על אחת כמה וכמה כשהטקס מתקיים בגוש עציון, מקום המבטא קונצנזוס ישראלי רחב ביותר. החלטה זו של השופטת נאור מציבה סימן שאלה ומטילה צל כבד על יכולתו של בית המשפט העליון לדון ללא משוא פנים בסוגיות הקשורות ביהודה ושומרון, שעה שהוא עצמו מעיד עליהן כפוליטיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת העליון נאור, השרה רגב
מומלצים