שתף קטע נבחר
 

כנוע ומכור: קווים לדמותו של הבוגד הסדרתי

יכולת מצומצמת לאהוב, חסכים רגשיים, נצלנות ואנוכיות - "הבוגד הסדרתי הוא גבר שכל חייו מחפש נשים אחרות בנוסף לבת זוגו הקבועה. הוא מחפש מישהי שתגאל אותו מהמצוקה האישית שבה הוא נמצא"

 

 

במאמרים שהצגתי עד כה, התייחסתי לבגידה המתהווה מתוך קשיים ומצוקות במערכת הזוגית, ומטרתה לשמש כתמרור אזהרה עבור בני הזוג. במאמר הנוכחי ברצוני להתמקד בסוג אחר של בגידה - כזו שהינה דרך חיים, עומדת בפני עצמה ואינה מהווה ביטוי לקושי או לחוסר שביעות רצון מהנישואים, אלא נובעת מבעיה אישית של הבוגד.

 

בראשית דברי אציין כי מחקרים כבר הראו ששיעור הבוגדים והבוגדות דומה, ושהמאמר נכתב בלשון זכר רק לשם נוחות הניסוח, והוא בוודאי מתייחס גם לנשים. ואחרי ששמנו את זה על השולחן, זה הזמן לצלול פנימה: הבוגד הסדרתי הוא גבר שכל חייו מחפש נשים אחרות בנוסף לבת זוגו הקבועה. הוא מחפש מישהי שתגאל אותו מהמצוקה האישית שבה הוא נמצא.

 

ניתן להתייחס אליו כאל "מכור" שאינו נבדל בהרבה מהסובלים מהתמכרויות לסמים ולאלכוהול. הוא רואה בנשים אחרות אובייקט ותו לא, אינו מפתח באמת קשר רומנטי אלא קשר נצלני ואנוכי, והוא מוכן לשקר לעצמו ולאחרים על מנת להשיג את מנת ה"סם" שלו. הכוונה היא שבגידות יוצרות עבורו מצב של "כאילו קשר", בעוד שבפועל, הן רק מגדילות את תחושת הריחוק והבדידות.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

הבוגד הסדרתי יכול להיחשב לאדם מוצלח מאוד מבחינה קרייריסטית למשל, אך למעשה הוא מובל, חלש וכנוע. נשים שולטות בחייו, והוא תלוי בהן כדי שיקהו את תחושת המצוקה שלו. מדובר לרוב באדם מסכן, בעל חסכים אישיים שהוא חש צורך למלא, אך בהיעדר יכולת למלאם בעצמו הוא פונה לבגידה כדרך להעלות את הביטחון העצמי שלו, במקום לטפל בבעיה. הבוגד הסדרתי תלוי בזולת על מנת לחוש שהוא "שווה", וכאשר בת זוג אחת אינה מסוגלת למלא את החלל הרגשי, הוא עובר הלאה, לנשים אחרות.

 

הבוגד הסדרתי חש ביטחון ושליטה כאשר יש לו מאהבת. הוא מרגיש מסופק ומוצלח, ולצורך שימור וחיזוק התחושה הזו הוא נכון לחזר ולהשקיע. הבגידה נועדה לטשטש את הכאב האישי שלו ולהפחית את החרדה. ההצלחה "לכבוש" מישהי חדשה מצליחה באופן זמני להפחית את תחושת הכאב הפנימית, אך רגיעה זו עתידה להתפוגג עם הזמן, עד ששוב תחלחל לתוכו תחושה עזה של ריקנות. באופן טרגי, הדרך היחידה להפיג תחושה זו היא באמצעות בגידה נוספת.

 

הבוגד הסדרתי הינו אדם פגיע ביותר, אך הוא אינו מבחין בכך שהוא פוגע באנשים אחרים בדרכו. כאשר הוא אומר "אני מצטער", הוא למעשה מתכוון שהוא מצר על מצבו ולא על בת זוגו, כיוון שאין לו יכולת אמפתיה כדי להבין ולחוש היא מרגישה, והיא משמשת עבורו רק ככלי לחיזוק האגו והביטחון העצמי. הוא בעל יכולת מצומצמת לאהוב, מאחר שהוא רגיש רק ובעיקר לעצמו. במקרה שבת הזוג תחליט לעזוב אותו, הוא יחוש שהקרקע נשמטת מתחת לרגליו והכאב יהיה גדול מנשוא. תחושות של התקרבנות ומסכנות יציפו אותו והוא לא יבין כיצד ניתן לעולל לו דבר נוראי שכזה. לסיכום, המאפיינים של הבוגד הסדרתי הם כדלקמן:

 

• מכור שיש להתייחס אליו כאדם חולה.

• אינו מסוגל לאהוב את בת הזוג, אוהב רק את עצמו.

• סובל מדימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון, חרדה ובושה.

• זקוק לאחרת לחיזוק הביטחון העצמי והעלאת הערך העצמי.

• משתמש רבות במניפולציות ושקרים.

• קשרים שהוא יוצר באים לענות על הצורך שלו בהכרה של הסביבה.

 

בת הזוג של הבוגד הסדרתי חשה כאובה, פגועה ומושפלת. היא עומדת חסרת אונים מול ההבטחות ש"זו תהיה הבגידה האחרונה". במקרה זה, אין היא אפילו יכולה לפנות לטיפול זוגי, מאחר שהבעיה אינה טמונה במערכת הזוגית עצמה. על הטיפול להתחיל בהכרה של הבוגד הסדרתי שהוא "מכור" וחולה וזקוק לעבודה אישית, שתשקם את הערך העצמי שלו ותיתן לו כלים להתמודד עם סביבתו. רק לאחר מכן ניתן יהיה לפנות לטיפול זוגי על מנת לחזק ולבנות מחדש את הקשר ולשקם את האמון שנפגע.

 

ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
טיפול זוגי לא יעזור כאן
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים