שתף קטע נבחר

טרקים, פסטיבלים ואוכל מעולם אחר: ביקור בטייוואן

לרכוב על אופניים בתוך שדות אורז אין-סופיים אל תוך השקיעה, לטבול במעיינות חמים מבטן האדמה ולהתלבט אם לאכול דבורה מטוגנת או כריש מעושן. ברוכים הבאים לטייוואן, שעולה לאחרונה על הכוונת של התייר הישראלי. איך ומתי כדאי להגיע ואיפה מומלץ לבקר

 

 

טייוואן, במרחק שעה ורבע של טיסה מהונג קונג השכנה, מסתמנת כאחד היעדים החדשים של הישראלים באסיה. יש הרואים בה גרסה מעודנת יותר של סין: נקייה יותר, אדיבה יותר. מתקדמת ומודרנית יותר. הטייוואנים לא יתחמנו אותך בשווקים. בכל מקום יחייכו אליך, יברכו לשלום ויציעו עזרה. לא לחינם נכנסה טייוואן לרשימת 10 היעדים החמים ל-2013 של ה"נשיונל ג'יאוגרפיק" ולאחת מעשרת היעדים האטרקטיביים והמשתלמים ל-2015 של ה"לונלי פלאנט".

 

בשנתיים האחרונות גדל מספר התיירים הישראלים שמבקרים בטייוואן מ-5,000 בשנה ל-7,500, ובאותה התקופה גדל למספר זהה גם מספר התיירים הטייוואנים שמבקרים בישראל. בין המדינות יש פטור הדדי מאשרות, אך היעדר טיסות ישירות ובעיקר חוסר ידע על המדינה המיוחדת הזו לא הביאו עד היום רבבות ישראלים לאי היפה. אחת הדרכים המומלצות להגיע היא בטיסת אל על להונג קונג (יש שש טיסות שבועיות כאלה) ומשם בקישור נוח ומהיר עם מגוון חברות תעופה לטייוואן.

שוק אוכל בבירה טייפה (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
שוק אוכל בבירה טייפה(צילום: שאטרסטוק)

קו הרקיע המרהיב של טייפה (צילום: שאטרסאטק) (צילום: שאטרסאטק)
קו הרקיע המרהיב של טייפה(צילום: שאטרסאטק)

"הסיבה לגידול במספר המבקרים משני הצדדים היא מודעות הולכת וגוברת ליתרונות של שני המקומות כיעדים תיירותיים", מפרט אשר ירדן, ראש הנציגות הישראלית בטייוואן, המשמשת שגרירות, אך מסיבות הקשורות ליחסים עם סין נקראת "משרד כלכלה ותרבות".

 

לישראלים יש הרבה מאוד מה לעשות בטייוואן, שמציעה לצד המודרניות של המערב גם את הניחוחות והטעמים האותנטיים והעזים של אסיה בכלל ואת התרבות הסינית המעודנת בפרט. התייר הישראלי ייהנה מטבע פראי, מהיסטוריה מרתקת עתיקה ומודרנית, מישן לצד חדש; תשתיות מתקדמות ותחבורה ציבורית זולה ויעילה, מגוון תרבותי ואתני ייחודי ואוכל משובח.

 

טייוואן הופכת בשנים האחרונות לבירת הקולינריה של אסיה בזכות שוקי הלילה שלה, שמציעים אוכל מעולה במחירים זולים - גן עדן לאוהבי פירות ים, דגים ובשר, והיא הולכת ומתפרסמת כיעד מועדף לתיירים גם בזכות שופינג בזול, תיירות ספא מהטובות בעולם וביטחון אישי ברמה שאינה מוכרת כמעט.

 

מתי לבקר?

המועד הטוב ביותר עבור ישראלים לביקור בטייוואן הוא בזמן חופשת חנוכה. פחות מומלץ להגיע בין מאי לאוקטובר בגלל החום והטייפונים, אלא אם כן אתם אוהבי גלישה, וחום ולחות לא מרתיעים אתכם.

  

לאן ללכת ומה לראות 

גורד השחקים טייפה 101 - הבניין מתנשא לגובה בלתי נתפס של 509 מטרים, ויש בו 101 קומות. בשנים 2010-2004, כשעמלו על בנייתו של בורג' חליפה בדובאי, היה ה-101 הבניין הגבוה בעולם. כיום הוא "רק" התשיעי בגובהו. כרטיס כניסה לקומת התצפית עולה כ-70 שקלים למבוגר. מראש הבניין עיר הבירה טייפה נראית כרך ענק ומרשים - שגם טובל בירוק ומוקף בהרים.

הנוף שנשקף מטייפה 101 ()
הנוף שנשקף מטייפה 101
 

מבחינת קניות טייוואן זולה ואטרקטיבית בהשוואה לישראל. יש בטייפה הרבה קניונים ואאוטלטים, ומומלץ במיוחד לקניות אזור נייאו בצפון מזרח טייפה. לחובבי האלקטרוניקה והגאדג'טים מומלץ לבקר בקניון "גואנגהואה דיג'יטל פלאזה" (Guanghua Digital Plaza). זהו קניון בן כמה קומות, שמציע מוצרי אלקטרוניקה, מחשבים, טלפונים סלולריים ואביזרים, קונסולות ומה לא. המבחר אדיר, והמחירים לא רעים כלל. הקניון פתוח כל יום עד 22:00. 

 

לחובבי האומנות הסינית מומלץ לבקר במוזיאון הארמון הלאומי, שמחזיק את אוצר האומנות הסינית הגדול ביותר בעולם, שכן המנהיג הסיני צ'אנג קאי-שק הבריח איתו במנוסתו מסין לטייוואן גם את מיטב אוצרותיה של סין (700 אלף פריטים). במוזיאון תוכלו להתרשם מכלי קדרות עתיקים, פורצלנים, תכשיטי ג'ייד (אבן ירקן), ציורי נוף מרהיבים וקליגרפיה מיוחדת. שווה לבקר גם באתר ההנצחה לצ'אנג קאי-שק, שהיה נשיאה הראשון של טייוואן. במקום ניצב פסלו, ומשמר הכבוד של צבא טייוואן מקיים טקס חילופי משמרות בכל שעה.

 

מומלץ מאוד לקפוץ לגיחה קצרה במלון "גרנד הוטל" (Grand Hotel), שבו צולמה סצנת הסיום של גמר העונה השלישית של "המירוץ למליון" בשנת 2013. המלון בנוי כארמון סיני עצום ממדים ונחשב למבנה הפגודה הגדול בעולם.

 

אחת האטרקציות הגדולות שמציע אזור טייפה היא כאמור שוקי הלילה. המומלץ ביותר הוא השוק בעיר החוף קילונג (Keelung), הנמצאת כ-45 דקות נסיעה מטייפה, שנחשב לשוק האוכל הגדול והטוב ביותר בטייוואן ומציע עשרות דוכני אוכל. מי שרוצה שוק קרוב יותר יכול בהחלט להסתפק בשוק הלילה שילין (Shilin), שיש בו דוכני אוכל וגם דוכני קניות. בכניסה לשוק חובה לטעום "טופו מסריח" שמוגש ברוטב צ'ילי חריף, שמזכיר קצת סחוג אדום. המחיר מצחיק: 3 שקלים למנה.

חלזונות ממולאים על האש ()
חלזונות ממולאים על האש
 

בטייוואן תוכלו למצוא גם מאכלים מוזרים שאופיניים לשבטים הילידיים - אחת מהן היא דבורים מטוגנות. לא העזתי לנסות. לעומת זאת, כן ניסיתי מעדן סיני שמוגש במסעדות - כריש מעושן ונקניק ביצי דגים. בהחלט שווה. טעמתי ואהבתי גם את "ביצת 1,000 השנים": ביצת ברווז שמשרים בתמיסת מלח במשך 60 יום, עד שהיא הופכת שחורה לגמרי ומקבלת מראה מזוגג של ג'לי. יש גרסה נוספת, שבה משרים את הביצה בתמיסת בוץ למשך 15 יום, והיא דומה יותר לביצת תרנגולת, רק מלוחה יותר. אם אתם לא אמיצים במיוחד באוכל, תוכלו תמיד להסתפק במאכל הנפוץ בטייוואן - הביף נודלס, שהוא מעין מרק בקר עם נודלס. זהירות, הוא עשוי להיות חריף מאוד. מומלץ גם לטעום עוגת אורז ממולאת בפטריות.

 

חובה להגיע למסעדת הדים סאם "דין טאי פונג" (Din Tai Fung), שה"ניו יורק טיימס" הכתיר כאחת מ-10 המסעדות הטובות בעולם. ואף שבשנת 2010 זכתה המסעדה בכוכב מישלן, ארוחה בה אינה יקרה בכלל. תמורת כ-50-40 שקלים תקבלו מנה של עשרה כיסנים ממולאים: יש 12 מילויים לבחירה, ובהם פירות ים, כמהין, עוף, חזיר, דגים, מילוי צמחוני וגם שלושה מילויים מתוקים: שוקולד, שעועית אדומה וטארו (מעין פקעת המזכירה ארטישוק ירושלמי). אי אפשר להזמין שולחן מראש, וזמן ההמתנה יכול להגיע לשעה.

 

חשוב לא פחות, אל תחמיצו את הקינוחים הייחודיים לטייוואן, בהם "קרח מגולח" (Shaved Ice), שהוא קרח גרוס במגוון טעמים. הטעמים הפופולריים בטייוואן הם שעועית אדומה, אננס ומנגו. גרסה שונה, מתוחכמת יותר, ניתן למצוא ברשת "אייס מונסטר" (Ice Monster) - חגיגה של פירות טבעיים, טריים וטעימים ביותר מונחים על "הר" של קרח גרוס שנראה כמו שלג, והוא טעים כמו ענן שהזליפו עליו משקה אלים.

 

מלבד זאת, בכל רחבי טייוואן תמצאו דוכנים של מיצי פירות, והאטרקציה הגדולה ביותר היא דוכנים של תה ירוק קר או תה קר בחלב בטעמים. תמורת 10-4 שקלים תקבלו כוס גדולה עם תה ירוק ותוספת של קרח, פירות או פניני טפיוקה שחורות ולבנות וקוקוס.  

 

 

בימים גשומים או חמים במיוחד אפשר לבקר בקומת האוכל בתחנת הרכבת הראשית של טייפה (Taipei Main Station) - היא מציעה שוק אוכל ענק וממוזג.

 

דרך אגב, אם אתם רואים בטייפה משאית זבל צהובה שמשמיעה מוזיקה של אוטו גלידה ישראלי - לא טעיתם. בטייוואן אין פחי אשפה ברחוב, והשיטה היא שהמשאית מגיעה פעם ביום או יומיים ומשמיעה מוזיקה. התושבים יורדים במהירות עם שקיות האשפה שלהם, והופה - ישר למשאית.

 

ועוד בטייפה: מומלץ לעלות להר הפיל (Elephant Mountain), שממנו יש תצפית נפלאה, כולל על מגדל 101. כמו כן מומלץ לעלות ברכבל מגן החיות מאוקונג (Maokong) עד לבתי התה הקטנים והקסומים. חובה גם להגיע לאזור שימנדינג (Ximending), שהוא ה"שינקין של טייפה" - האזור הכי תוסס עם בתי הקפה והמועדונים הכי נחשבים.

 

מחצית משטחה של טייוואן מכוסה ביערות והרים, עם 286 פסגות שמתנשאות מעל 3,000 מטר, והגבוהה שבהן – הר הירקן (Jade Mountain) - מגיעה ל-3,953 מטר. במרחק חצי שעה ממרכז טייפה תעברו ביערות טרופיים ותפגשו קופים, מיני לטאות ונחשים. טייוואן מציעה שורה של טרקים לצעירים ומבוגרים. אחד הטרקים המפורסמים ביותר ברגל, אופניים ורפטינג עובר באזור אולאי (Wulai) ההררי.

 

אתר חובה נוסף לחובבי הטבע - הפארק הלאומי טארוקו (Taroko), שמפורסם בנקיקי השיש שלו. הפארק, שמרוחק 15 ק"מ מהעיר הואליין (Hualien) שבדרום-מזרח האי, משתרע על פני 1,200 קמ"ר שמזדקרים מגובה פני הים במזרח ועד 3,700 מטר הלאה במערב. רבים מחשיבים את הפארק לאחד מפלאי הטבע של אסיה. מומלץ לבלות לילה או שניים בלב הפארק, במלון הבוטיק "סילקס פלייס" (Silks Place) מרשת "ריג'נט".

פארק טארוקו ()
פארק טארוקו
 

מלון הבוטיק "סילקס פלייס" (Silks Place)  ()
מלון הבוטיק "סילקס פלייס" (Silks Place)

מחוז טיידונג (Taitung) נמצא במזרחה של טייוואן לאורך החוף ואורכו 176 ק"מ. הוא מפורסם במיוחד בפעילויות הים הפופולריות שלו: צלילה בשוניות אלמוגים, ספורט ימי, גלישת גלים. באזור הזה יש את האוויר הנקי ביותר במדינה, ובעצם שמו השני של המחוז הוא "ארץ זבת חלב ודבש". אפשר להגיע לשם בטיסה (שעה מטייפה) או ברכב. המחוז מעודד מאוד את התרבות האבוריג'ינית, ויש כפרים שבהם אפשר ליהנות מריקוד אבוריג'יני מקורי.

 

טיידונג גאה מאוד גם בפסטיבל הכדורים הפורחים שלה, שהוא הארוך בעולם ונמשך 50 יום: מסוף יוני ועד תחילת אוגוסט. משתתפים בו אלפי כדורים פורחים. מחיר החוויה - כ-1,100 שקלים ל-40 דקות של טיסה רגועה ושקטה בכדור פורח. מרחפים עד לגובה של 300 מטרים בין שני רכסי הרים וצופים בים. אפשר גם לצאת למסע קצר יותר עם כבל במחיר של 120 שקלים לעשר דקות בלבד.

 

האטרקציה המרכזית של המחוז היא העיירה שישאן (Chishang), שם יצאנו לרכיבה על אופניים ממש בין גבעולי האורז. תמורת 12 שקלים תוכלו לשכור זוג אופניים ולצאת לטיול מהנה מאוד בשדות האורז. מי שמתעצל לפדל ישלם 37 שקל ויקבל אופניים חשמליים. לשדרה המפורסמת שאליה מגיעים כל הרוכבים קוראים "שדרות מיסטר בראון" כי שם צילמו את סרטון פרסומת למותג הקפה "מיסטר בראון".

שדות האורז בשדרות מיסטר בראון ()
שדות האורז בשדרות מיסטר בראון
 

אטרקציה נוספת שאסור להחמיץ בטיידונג והואליין אם אתם מגיעים בחודשים אוגוסט-ספטמבר: ביקור בחוות לגידול שושן כתום (Daylily), המגוגל למאכל ולנוי. המרבדים האין-סופיים של הפרח הכתום, שנקטף ביד, הם מראה משובב נפש. משתמשים בפרח לסלטים, למוקפצים ולמרק, והוא מוגש גם בציפוי קמח בסגנון טמפורה. טעים מאוד. אפשר לקנות גם פרחים מיובשים לקחת הביתה.

שדה שושן כתום ()
שדה שושן כתום
  

מחוז פינגטונג (Pintung) בדרום טייוואן: חוות השוקולד פוואן (Fuwan) - שילוב של פארק אקולוגי, מלון בוטיק ומפעל קקאו ושוקולד. בנו של הבעלים הוא שוקולטייר שמתמחה בהכנת שוקולד מפולי הקקאו שמגודלים בחווה ועוברים את כל שלבי הייבוש, ההתססה והעיבוד למשחת קקאו. הקקאו שמגדלים במקום נחשב מהטובים והיקרים בעולם.

 

בחווה 23 חדרי מלון ברמת 5 כוכבים, ומחיר החדר הפשוט ביותר עומד על 400 שקלים ללילה. יש בו גם מספר וילות מפוארות עם בריכות פרטיות ומטבח צמוד. בחנות המפעל שפועלת במקום מציעים טעימות שוקולד מטורפות: האם אי פעם טעמתם שוקולד עם שרימפס, דג נא וקינואה? אם זה יותר מדי בשבילכם, תמיד תוכלו לטעום שוקולד בטעם ליצ'י, ורדים, שוקולד לבן וליים. טעים!

 

מומלץ גם לבקר במוזיאון הלאומי לביולוגיה ימית, שם ניתן לצפות בעשרות סוגים של כרישים, דולפינים, לווייתנים, פינגווינים ועוד. מחיר הכניסה: 55 שקלים.

 

מחוז הואליין (Hualien) במזרח טייוואן: המחוז מציע שורה של אטרקציות, בהן שיט לווייתנים. תמורת 80 שקל תוכלו לצאת לשיט של שעתיים על ספינה מנמל הואליין, עיר הבירה של המחוז. הספינה יוצאת ללב האוקיינוס, והנוסעים פוגשים בלהקות של לווייתנים ודולפינים.

 

ואם כבר הגעתם להואליין, אתם חייבים לבקר במוזיאון קואנלון (Kuanlon Museum). תמורת 43 שקלים תוכלו לבקר במוזיאון ולחוות סופת טייפון בינונית. פשוט מטורף. המבקרים נכנסים למעין סימולטור ומחזיקים חזק, ואז נושבת רוח חזקה חמה מאוד, שכמוה יש לפחות שש פעמים בשנה בטייוואן. מפחיד, באמת. לא סתם מבקשים לשים את כל החפצים בארונית לפני הכניסה לסימולטור ולא לעמוד במעבר - הרוח פשוט תעיף אתכם. למי שלא הספיק לו, ניתן גם לחוות רעידת אדמה בדרגה 7 בסולם ריכטר בסימולטור וגם לחוות קור מקפיא כמו באנטרקטיקה.

סימולוטור הטייפון ()
סימולוטור הטייפון
 

טייוואן עורכת כמעט בכל חודש פסטיבל לאומי אחר שמושך תיירים: לפני שאתם מגיעים כדאי שתבדקו איזה פסטיבל חוגגים באותו חודש. אחד הפסטיבלים הידועים הוא פסטיבל הפנסים (Lantern Festival) בכפר ההררי הקטן פינגשי (Pingxi). האירוע מציין את סוף חגיגות השנה הסינית החדשה (ינואר או פברואר). משפחות שבאות לחגוג קונות פנס נייר פשוט, כותבות עליו משאלה, מדליקות אותו ומפריחות את הפנס לשמיים. הפנס מרחף מעלה-מעלה עד שהוא נשרף. הטייוואנים מאמינים שכך המשאלה מגיעה לאלים וסיכוייה להתגשם גדלים. ניתן לבקר בפינגשי בכל ימות השנה, גם מחוץ לפסטיבל, ולהפריח לשמיים פנס נייר.

 

בטייוואן יש יותר מ-100 מעיינות חמים - החל ממעיינות גופרית רגילים וכלה במעיינות נדירים של מים מלוחים סמוך לחופי אי געשי קטן - האי הירוק. מומלץ לבקר בבייטאו (Beitou), רק חצי שעה נסיעה מטייפה וכמה דקות בנסיעה מהירה ב-MRT (המטרו המקומי). בייטאו, עיירת קיט קטנה על הר, מלאה בבתי מלון שכל אחד מהם ממוקם על מעיינות חמים. אם לא בא לכם מעיינות במלון או ספא יוקרתי תמורת 300 שקלים, תמיד תוכלו לשלם רק 5 שקלים ולהיכנס בבגד ים למעיינות חמים ציבוריים.

אדי גופרית יאמינגשאן  ()
אדי גופרית יאמינגשאן
 

הפארק הלאומי יאמינגשאן בצפון טייוואן: שוכן 24 ק"מ מטייפה. במקום הרי געש פעילים שפולטים אדי גופרית רוחשים. באזור גם אתרי ספא, 11 מסלולי הליכה וטרקים לרכיבת אופניים.

 

טייוואן היא מעצמה של מסאז'ים. בכל פינת רחוב תמצאו מכון מסאז'ים, ותמורת 100-40 שקלים תקבלו שעה שלמה של עיסוי סיני מפנק לכפות הרגליים, לכתפיים או לכל הגוף.

  

הכותב היה אורח אל על ומשרד הכלכלה והתרבות של טייפה בתל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
טייוואן, גן עדן לאוהבי מאכלים אקזוטיים
צילום: שאטרסטוק
מומלצים