שתף קטע נבחר

בסיס צבאי באתר עתיקות: חמאס משמיד את העבר

הבולדוזרים של הארגון הרסו אתר ארכיאולוגי מלפני 4,500 שנה - ובמקום צפויות עבודות בנייה, בין היתר של מחנה אימונים. "זו הייתה העיר הראשונה באזור עם חומות. ועכשיו הכול הרוס"

  

 

הבולדוזרים של חמאס מחריבים את האתר הארכיאולוגי (צילום: AP) (צילום: AP)
הבולדוזרים של חמאס מחריבים את האתר הארכיאולוגי(צילום: AP)

חמאס משמיד את העבר: ארכיאולוגים פלסטינים וצרפתים, שחופרים כבר 20 שנה אתר עתיקות ברצועת עזה, חשפו יישוב מלפני 4,500 שנה - אבל לאחרונה נהרסו בהוראת חמאס השרידים הבודדים שעדיין נותרו באזור, כדי לפנות מקום לעבודות בנייה, בין היתר של בסיס צבאי.

 

הבולדוזרים של הארגון השולט בעזה שיטחו את שרידי תל א-סקן (תל האפר בערבית), יישוב מתקופת הברונזה. זהו המשך להרס השיטתי של האתרים הארכיאולוגיים, שמתרחש מאז עליית חמאס לשלטון בעזה לפני עשור. "זו השמדה ברורה של אתר ארכיאולוגי חשוב מאוד", אמר הפרופ' הפלסטיני לארכיאולוגיה והיסטוריה מועין סאדק, שהוביל את שלוש החפירות האחרונות באתר לצד הארכיאולוג הצרפתי פייר דה מירוסקדג'י, לאחר איתור המקום במקרה ב-1998. "אני לא מבין כיצד אושר הרס האתר".

כך זה נראה בשנת 2000. "עכשיו הכול הרוס" (צילום: AP) (צילום: AP)
כך זה נראה בשנת 2000. "עכשיו הכול הרוס"(צילום: AP)

סוקרים את הנזק לתל א-סקן (צילום: AP) (צילום: AP)
סוקרים את הנזק לתל א-סקן(צילום: AP)

לפי סאדק, תל א-סקן הייתה העיר הכנענית הגדולה ביותר באזור. היא נקראה כך עקב הכמות הגדולה של אפר שנמצאה בחפירות, דבר שמעיד כי היישוב עלה באש - בנסיבות טבעיות או כתוצאה ממלחמה. שטחו של התל 100 דונם והיישוב המבוצר שהוקם בו נבנה מאות שנים לפני תחילת התקופה הפרעונית במצרים, אלף שנים לפני הפירמידות וכ-3,000 שנה לפני יציאת מצרים והגעת השבטים לארץ ישראל.

 

עקב מחאות נגד כוונת חמאס לבנות במקום, הארכיאולוג ז'אן בפטיסט הומברט, שמושבו בירושלים וחפר בעבר בעזה, קיבל היתר להגיע לאתר. "כיום כל החזית הדרומית של התל נמחקה", מסר הומברט. בשנים קודמות נהרסו סוללות באזורים אחרים בתל, "אבל עכשיו הכול הרוס", הוא הוסיף בכאב.

 

תל א-סקן הוא מהאתרים שמסמנים את תחילת "החברה העירונית" במזרח התיכון, ולפי הומברט שכן על דרך מסחר מרכזית בין מצרים ללבנט. הוא הציג תמונת לוויין משנת 2000 שבה נראו חומות מקיפות את התל. "זו הייתה העיר הראשונה בפלסטינה עם חומות", אמר הומברט. "מאז כל האזור שנראה בתמונה נהרס לחלוטין".

 

בניגוד לדאעש וארגונים איסלאמיסטיים אחרים, חמאס לא הורס במכוון עתיקות מסיבות אידיאולוגיות. אבל בכיריו טוענים כי עקב הצפיפות הגדולה והקשיים הכלכליים, אין להם אפשרות מלבד פיתוח עירוני מסיבי - וכך הארכיאולוגיה נמצאת בתחתית סדר העדיפויות. גם בעבר הארגון השתלט על אתרי עתיקות כדי לבנות מחנות אימונים, ובכלל זאת על נמל אנתדון שנבנה לפני 3,000 שנה. ב-2013 נהרס חלק מאותו נמל עתיק.

ארכיאולוגים באתר שנחרב (צילום: AP) (צילום: AP)
ארכיאולוגים באתר שנחרב(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ב-2009 וב-2012 הרחבה של אוניברסיטאות הובילה להריסת החלקים המערבי והצפוני של תל א-סקן. החזית הדרומית נותרה על כנה, אבל חמאס אמר כי הוא צריך את הקרקע כדי לפצות כמה מבכירי עובדיו, שקיבלו משכורות חלקיות לאחרונה. כשעבודות ההריסה החלו בתחילת אוגוסט, משרד התיירות והעתיקות העזתי עתר לסיוע. הומברט הוזעק לעזה ובסיוע שותפיו מהאוניברסיטה האיסלאמית בעזה הוא הצליח לעצור את העבודות לשבועיים.

  

אבל העבודות התחדשות בשבוע שעבר ובולדוזרים נראו מעמיסים על משאית אדמה שמכילה חלקי כדים ומחריבים ביצורים עתיקים. כאשר העובדים ראו את מצלמות סוכנות הידיעות AP, הם מיהרו להסתלק מהמקום. ג'מאל אבו-רידה, האחראי במשרד על העתיקות, אמר כי אנשיו הצליחו להשיב בחזרה כד מתקופת הברונזה אחרי השיטוח האחרון. ארכיאולוג אחר מסר כי חילץ שברים שהצליח להרכיב בעזרתם 2/3 של כד אחר. הוא גם מצא להב של סכין מאבן צור.

 

ג'ונאייד סורוש ואלי, נציג אונסק"ו, סקר ביום שלישי את הנזק לאתר, אחרי עזיבת הבולדוזרים. "מה שקרה הרסני לארכיאולוגיה ולמורשת התרבותית בפלסטין", אמר.

 

עשרות אתרים ארכיאולוגיים אותרו בעזה והחפירות חשפו מקדשים, ארמונות, כנסייות, מסגדיות ופסיפסים. אבל רוב האתרים נפלו קורבן להתרחבות עירונית ולביזה. אונסק"ו מתקשה לשמר את אלו שנשארו. ב-2016 נחשפו שרידי של כנסייה ביזנטית בעזה, אבל ככל הנראה הרשויות הרסו את אותם שרידים. ב-2014 נעלם פסל אפולו נדיר, שככל הנראה מוחזק על ידי ארגון קיצוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הורסים את תל א-סקן
צילום: AP
מומלצים