שתף קטע נבחר

קטלוניה מתנערת מהמסורת וקוראת ליום עבודה מודרני

המאבקים בין ממשלת ספרד לקטלוניה ממשיכים, ומעבר לרצון של חבל הארץ לעצמאות, כעת הנהגתו מתנערת ממסורת הסייסטה המפורסמת ופועלת לבטל את מנוחת הצהריים על מנת לקצר את יום העבודה כולו. "אנחנו מנסים לבנות סכר שימנע את התארכות יום העבודה", אומרים יוזמי המהלך

על רקע המאבקים בין ספרד לחבל קטלוניה על הרצון לעצמאות של המחוז, צפים גם ההבדלים בגישות בכל הנוגע לשגרת יום העבודה. הסייסטה הספרדית המפורסמת, שכללה שנת צהריים ארוכה בבית ולאחר מכן חזרה לעבודה, הפכה ברבות השנים להפסקת צהריים ארוכה במיוחד, וכתוצאה מכך ליום עבודה ארוך במיוחד.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בעוד שהממשלת ספרד מנסה לקצר את יום העבודה כבר שנים ללא מימוש המדיניות בפועל, החליטו מספר גורמים מרכזיים בקטלוניה לקדם את קיצור יום העבודה ולבטל את הפסקת הצהריים הארוכה.

 

לפני כחודשיים בלבד, 110 גופים מקצועיים בקטלוניה חתמו על תוכנית לשינוי יום העבודה הכוללת קיצור הפסקת הצהריים, כך שהעובדים יוכלו להגיע הביתה מוקדם יותר. שינוי זה עשוי להפוך באופן קיצוני את חייהם של התושבים המקומיים, וליצור חיץ בין קטלוניה לשאר ספרד, בה הממשלה המרכזית מנסה ואף קיצרה את הפסקות הצהריים יותר במשרדי ממשלה, אך לא קבעה לוח זמנים לפעולה במשק כולו.

 

 (צילום: לילך צור) (צילום: לילך צור)
(צילום: לילך צור)

הסייסטה מתה, מה קורה בפועל?

הסייסטה, שכללה חזרה הביתה למנוחת צהריים ארוכה, לא קיימת כבר עשרות שנים בספרד. במציאות, יום העבודה מתחיל בין 8 ל-9 בבוקר, הפסקת הצהריים מתחילה בסביבות ב-14:00, וכדי לפצות על ההמתנה הארוכה עד לארוחת הצהריים, הספרדים יוצאים להפסקה של עד שלוש שעות הכוללות ארוחה מרובת מנות ואפילו עצירה לשינה חפוזה ב"ברים של שינה" הממוקמים בערים הגדולות. רוב העסקים נסגרים עד לשעות אחר הצהריים המאוחרות ואז נפתחים מחדש. התוצאה, הספרדים חוזרים הביתה מהעבודה בשמונה בערב, כשבשאר יבשת אירופה כבר שוטפים את הכלים של ארוחת הערב אותה בילו עם המשפחה.

 

בניגוד למקובל, ליום העבודה הספרדי המסורתי יש סיבות הגיוניות. במדינה בה הטמפרטורות עולות גבוה בעונת הקיץ, הייתה נחוצה דרך להתמודד עם החום של הצהריים בימים שלפני המזגן כשעולם העבודה התבסס על חקלאות ומסחר. הסייסטה אפשרה לעובדים לסגור את העסק, להניח את כלי העבודה ולנמנם עד לרוחות הקרירות של הערב.

 

כיום, עולם העבודה המודרני והנסיעות הארוכות הרגו את האפשרות לחזור הביתה במהירות, ולמרות זאת הפסקות הצהריים הארוכות המשיכו, ארוחות הערב נערכות מאוחר מאוד, ועל פי הגרדיאן הבריטי הספרדים ישנים כמעט שעה פחות בממוצע בכל לילה לעומת הממוצע באיחוד האירופי.

 

 (צילום: לילך צור) (צילום: לילך צור)
(צילום: לילך צור)

קטלוניה מתגרה ביום העבודה הספרדי

מתוך רצון להיטיב עם העובדים ובעלי העסקים או מתוך התגרות בממשלה המרכזית של ספרד, הנהגת קטלוניה בדרך לבצע צעדים מעשיים לקיצור יום העבודה. לדברי התומכים בתוכנית, הנתמכת על ידי איגודי עובדים, חברות, גופי חינוך ופעילים חברתיים, קיצור יום העבודה יתאים את שעות הפעילות לשאר היבשת, יפחית את התנועה על הכבישים אחר הצהריים ויעביר את תוכניות הטלוויזיה של הפריים טיים לשעות סבירות במהלך הערב.

 

קטלוניה, אחד מהמחוזות העשירים והמצליחים ביותר במדינה, השואף לעצמאות, מנסה כעת להבדיל את עצמו מלוח הזמנים המסורתי של ספרד. מאחורי הדרישה לרפורמה במחוז עומדת קבוצת Reforma Horària, אשר הדובר שלה, פביאן מוהנדנו, אומר כי התוכנית תשפר את רווחת התושבים. "מיליוני אנשים עושים זאת ברחבי העולם, אוכלים ארוחת בוקר מוקדמת, ארוחת צהריים עד 14:00 וארוחת ערב בין 19:00 ל-21:00".

 

לדבריו, יום העבודה הארוך משפיע גם על ילדים שלוקחים חלק בפעילויות אחרי יום הלימודים עד שעה מאוחרת בערב, משום שההורים עדיין בעבודה. "ביצענו מהלכים של העלאת מודעות וגיבשנו הסכם חברתי גדול שנחתם על ידי איגודים, הנהלות והקהילה החינוכית לשיפור הזמן הפנוי".

 

"אנחנו מנסים לבנות סכר שימנע את התארכות יום העבודה", אומר מוהנדנו, "במהלך 30 השנים האחרונות מתחנו את יום העבודה, מה שהוביל לפעילות בשעות יותר ויותר מאוחרות בערב".

 

ובנתיים בשאר ספרד, מצהירים על שאיפות, אבל אין תוצאות

במקביל לפעילות הנמרצת בקטלוניה, ממשלת ספרד המרכזית שואפת גם היא לקצר את יום העבודה ולמוסס את הפסקת הצהריים הארוכה, רק שהבעיה הגדולה ביותר היא שהממשלה לא ביצעה שום שינוי בשטח על מנת להוביל לשינוי כלשהו.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

החל משנת 2006 מותר לעובדים במשרדים הממשלתיים לקחת הפסקת צהריים של שעה בלבד - מה שקיצר את יום העבודה ומנע חזרה מאוחרת הביתה, אך לעומתם, במקומות רבים במשק הפרטי נותרה הפסקת הצהריים הארוכה ואיתה החזרה המאוחרת הביתה.

 

לפני כשלוש שנים, ועדה פרלמנטרית בספרד המליצה על מעבר ליום עבודה של 09:00 עד 17:00, אך המלצותיה לא ייושמו מעולם. על פי דיווח של הלונדון טיימס., באפריל 2016 ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, הצהיר כי בכוונתו לסיים את מסורת ההפסקה הארוכה בצהריים. "אני אמצא קונצנזוס על מנת לוודא כי יום העבודה יסתיים ב-18:00". 

 

כמו כן, עיתון The Standard פרסם כי ראחוי ניסה לקדם את החוק מול המפלגה שלו, איגודים מקצועיים ומובילים בעולם העסקים. אך הניסיון לא צלח, בדומה למספר ניסיונות קודמים לשנות באופן רשמי את מבנה יום העבודה.

 

בחודש דצמבר האחרון, שרת התעסוקה הספרדית, פאטימה באנייז, הודיעה על תוכנית ממשלה שתאפשר לספרדים לעבוד עד 18:00, במסגרתה ישונה אזור הזמן של ספרד. נציין כי כבר לפני כשבעה עשורים שונה אזור הזמן על ידי גנרל פרנקו מתוך כבוד להיטלר וגרמניה. "אנחנו רוצים שימי העבודה שלנו יסתיימו ב-18:00, ועל מנת לעשות זאת נדון עם גורמים מצד החברות והאיגודים גם יחד", אמרה באנייז לפרלמנט הספרדי.

 

מיותר לציין כי ההצעה של שרת העבודה הספרדית טרם יצאה לפועל, והספרדים ממשיכים במנהגם, שנותרו שרידים לסייסטה המסורתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים