חוששים לבקר במגזר: "אל תשפטו חברה שלמה בגלל בודדים"
שמואל מפתח תקווה הגיע לכפר קאסם לאחר שראובן שמרלינג נדקר למוות: "אנחנו חיים יחד, לא צריך לפחד". אבל בעלי עסק רבים במגזר בטוחים שמעשי הרצח הם הסיבה לירידה במספר הרוכשים היהודים בסוכות: "בעקבות האלימות הקונים היהודים נעלמו"
בתי עסק רבים במגזר הערבי מדווחים על ירידה באחוז המבקרים היהודים בחנויותיהם, בעקבות אירועי האלימות והרצח, ובמיוחד נוכח הרצח של ראובן שמרלינג (70) באזור התעשייה בכפר קאסם. בחברה הערבית נרצחו מתחילת 2017 כ-50 בני אדם ונפצעו עשרות.
אבל יש מי שגם בחג ביקר במגזר. לחנויות רשת אלמשהדאוי בכפר קאסם הגיע שמואל, תושב פתח תקווה, אמר: "כיף לי להגיע לכפר קאסם ולקנות. המקרים הקשים שמתרחשים במגזר הערבי לא משפיעים עליי. למדתי מהילדות איך לתת כבוד לאדם אחר, כך אני חי עם החברים שלי הערבים. לדעתי כל מי שאומר שהוא מפחד לבקר ביישובים ערבים בגלל המצב - זו פשוט גזענות. אנחנו חיים יחד וכך צריכים להמשיך, לא צריכים לפחד".
גם אפי גור ארי תושב תל אביב הגיע לקניות בעיר. "באתי לעשות קניות. מי שמאמין בדו קיום, אין לו מה לפחד מכל סוגי האלימות. מי שלא מאמין - תהיה לו בעיה. שמעתי על הרצח הקשה בכפר קאסם. זה עלול להשפיע על ביקור יהודים ביישובים ערביים אבל אני מקווה שלא, אני מקווה שהאמונה תהיה יותר חזקה מהקיצונים שעושים בלגן".
מאום אל פחם יצאו שלושת מבצעי הפיגוע בהר הבית. איאד מחאג'נה, מהאחראים על סניפי רהיטי עבד אלטיף בעיר, בטוח שהאלימות והפשיעה גרמו לירידה במספר הקונים היהודים: "אצלנו 60 אחוז ממי שמגיע לחנות הם מהמגזר היהודי, בגלל המחיר. המצב קשה, אבל עם הזמן הם יבינו שלא צריך לשפוט חברה שלמה בגלל אנשים מסוימים. בסוף הם יגיעו לקנות. אני מברך את היהודים לרגל החג, מוזמנים לבקר אצלנו".
גם וסאם לחאם, בעל עסק בבקה אל גרבייה, הצר על האלימות והפשיעה בחברה הערבית ש"מתפשטת בצורה חמורה. זה משפיע על כניסת יהודים ליישובים הערביים אבל אנחנו צריכים להילחם יחד כדי להתמודד עם המצב ולא להרים ידיים. ליהודים אני אומר שאין צורך לפחד. אצלנו בטוח, אין סכנת חיים".
בעל עסק באזור המשולש אמר: "הרבה יהודים באים לקנות אצלי, אבל לצערי בעקבות האלימות בתקופה האחרונה הם נעלמו. חלק התקשרו אליי ואמרו לי, 'נגיע כשהמצב יירגע'. אני מקווה שהפושעים יפסיקו את מעשיהם".