שתף קטע נבחר

נתונים מדאיגים: עלייה של פי 10 בהשמנת ילדים בעשורים האחרונים

ארגון הבריאות העולמי מפרסם הערב נתונים חדשים המצביעים על עלייה משמעותית בשיעור השמנת ילדים ברחבי העולם עם מספר שיא של 324 מיליון בנות ובנים הסובלים מעודף משקל עד השמנת יתר קיצונית. התוצאה: יותר ויותר ילדים סובלים ממחלות מבוגרים הכוללות יתר לחץ דם וסוכרת

הילדים ממשיכים להשמין: ארגון הבריאות העולמי מפרסם הערב (ג') נתונים חדשים ומדאיגים המצביעים על עלייה משמעותית בשיעור השמנת ילדים ברחבי העולם. התוצאה היא שיותר ילדים סובלים היום ממחלות שנחשבו בעבר מנת חלקם של מבוגרים, ובהן סוכרת סוג 2 ויתר לחץ דם.

 

הממצאים החדשים, שיפורסמו בכתב העת הרפואי "The Lancet", כללו ניתוח נתונים על אודות יותר מ-130 מיליון אנשים ברחבי העולם בגילאי חמש ומעלה. על פי הידוע, זהו המחקר המקיף ביותר שנערך בנושא אי פעם, בו השתתפו מעל 1,000 חוקרים.

 

עוד בנושא:

תוך שני עשורים: השמנה בקרב ילדים עלתה ב-32%

מחקר מצא: 3 הערים עם הילדים הכי שמנים בישראל

ישראל: במקום ה-2 בעולם עם חצי מיליון ילדים שמנים

איך לעזור לילדים המתמודדים עם השמנה

 

המדענים בדקו את נתוני ה-BMI, מדד מסת הגוף המחושב על פי משקל חלקי גובה של הנבדקים בריבוע, משנת 1975 עד 2016. המדובר בנוסחה המהווה מדד ותיק להשמנת יתר, כאשר BMI של 20 עד 24.9 נחשב תקין, BMI של 25-30 מוגדר כעודף משקל, BMI של 30-35 מוגדר כהשמנת יתר, ו-BMI מעל 35 נחשב להשמנת יתר חולנית.

 

מהנתונים עולה כי בשנת 1975 שיעור ההשמנה בקרב ילדים בגילאי 5 עד 19 שנים עמד על אחוז אחד (5 מיליון בנות ו-6 מיליון בנים). שיעור ההשמנה זינק בשנת 2016 ל-6% בקרב בנות (50 מיליון) וקרוב ל-8% בקרב בנים (74 מיליון).

 

בסך הכל עלה מספר הילדים הסובלים מהשמנת יתר מ-11 מיליון בשנת 1975 ל-124 מיליון בשנת 2016. המשמעות - עוד 213 מיליון ילדים הוגדרו כסובלים מעודף משקל.

 

 (השמנה השמנת ילדי העולם)

 

ראש צוות החוקרים, פרופ' מאג'יד עזאתי מביה"ס לבריאות הציבור אימפריאל שבבריטניה, אמר: "במהלך ארבעת העשורים האחרונים שיעורי ההשמנה בקרב ילדים ומתבגרים נמצא בעלייה בכל העולם, לא רק במדינות מתפתחות אלא גם בארצות בעלות הכנסה גבוהה".

 

"מדובר במגמות מדאיגות שמשקפות את מדיניות שיווק המזון ברחבי העולם. מזונות בריאים עדיין יקרים מידי עבור משפחות עניות. דורות של ילדים ומתבגרים גדלים עם השמנת יתר ונמצאים בסיכון מוגבר למחלות כמו סוכרת. על הממשלות לוודא שמזונות בריאים יהיו זמינים בבתים, במוסדות הלימוד גם בקהילות עניות, וכי רגולציות מיסוי יושתו על מזונות שאינם בריאים", הוסיף ראש הצוות.  

 

זינוק של 213 מיליון ילדים שמנים בארבעה עשורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זינוק של 213 מיליון ילדים שמנים בארבעה עשורים(צילום: shutterstock)

 

 

בישראל: 1 מכל 5 תלמידים - שמן

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו כבר בשנת 2013 גם בישראל המצב מדאיג: אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר כבר באחד מכל שלושה. שיעור התלמידים עם עודף משקל, בחישוב על פי מדד ה-‭,BMI‬ ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה, עולים עם הגיל.

 

השיעור הגבוה ביותר של ילדים הסובלים מעודף משקל בכיתה א' נמצא דווקא בקרב ילדי החינוך הממלכתי: כ-23%. אחריהם נמצאים ילדי החינוך הממלכתי-דתי (18%) ותלמידי החינוך החרדי (13%). כ-7% מתלמידי כיתות א' סובלים מהשמנה משמעותית, בהם 10% מתלמידי החינוך הממלכתי, 7% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ורק 4% מתלמידי החינוך החרדי.

 

שיעורי ההשמנה עולים, כאמור, עם הגיל: כ-30% מתלמידי כיתות ז' בארץ סובלים מעודף משקל או מהשמנה: 30% מתלמידי החינוך הממלכתי, כ-27% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ו-21% מתלמידי החינוך החרדי. כ-10% מבני הגילים הללו אף סובלים מהשמנה משמעותית. מי שמעלים את הממוצע בכיתות ז' הם התלמידים הלא יהודים: יותר משליש (35%) מהילדים הערבים בכיתות ז' סובלים מעודף משקל או מהשמנה.

 

לעומת זאת, שיעורי הילדים הסובלים ממשקל נמוך מאוד ביחס לבני גילם (פחות מאחוזון 3 במדד BMI) ושיעורי הילדים הנמוכים מאוד יחסית לבני גילם (שגובהם פחות מאחוזון 3 לפי מדד בינלאומי) עולים עם הגיל בקרב האוכלוסייה החרדית והבדואית. שיעור התלמידים החרדים שסובלים מקומה נמוכה בכיתה ז' מגיע ל-6.8%, יותר מפי שניים לעומת שאר בני גילם בישראל. ממצאים אלה עשויים להצביע על חסרים תזונתיים.

 

בהמלצות: מיסוי על מזונות עתירי שומן וסוכר

בארגון הבריאות העולמי המליצו כבר בעבר על הצעדים הבאים כדי למגר את מגיפת ההשמנה:

 

לעודד צריכת מזון בריא והפחתת צריכת המזונות הלא בריאים והמשקאות הממותקים על ידי ילדים ומתבגרים, בין היתר דרך מיסוי על משקאות ממותקים.

 

לעודד תוכניות לפעילות גופנית והפחתה של התנהגות יושבנית בקרב ילדים ובני נוער, במהלכה מבלים הילדים שעות רבות בישיבה בעיקר מול מסכי המחשב והטלויזיה.

 

להדריך את הילדים לתזונה נכונה ופעילות גופנית כבר מגיל צעיר.

 

להגביל את צריכת המזונות עתירי שומן, סוכר ומלח ולהגביר את זמינותם של מזונות בריאות.

 

מתוצאות ההשמנה - לחץ דם גבוה בילדים. צפו:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuterstock
עליה מדאיגה בשיעור ההשמנה בקרב ילדים
צילום: shuterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים