שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

איש הפלדה: יאן פרודינו הוא הספורטאי האולטימטיבי

"מחוץ לרדאר": בגיל 36 הטריאתלט הגרמני ינסה לזכות הערב בפעם השלישית ברציפות באליפות העולם באיש הברזל, מרוץ הכולל 3.86 ק"מ שחייה, 180 ק"מ רכיבה על אופניים וריצת מרתון לקינוח, ככה בקטנה...

לפני מספר חודשים פרסם מגזין הספורט sports illustrated רשימה מעניינת של 50 הספורטאים ו-50 הספורטאיות בעלי הכושר הגופני הטוב ביותר. שם אחד בלט עבורי בחסרונו בדירוג הזה, יאן פרודינו הגרמני, אלוף העולם בטריאתלון איש הברזל בשנתיים האחרונות.

 

לכתבות קודמות של מחוץ לרדאר

 

אולי זה בגלל שהענף ממנו הוא מגיע לא פופולארי כמו כדורגל או כדורסל ואולי זו העובדה שהוא מתחרה במקצה לא אולימפי, שגורמים לו להישכח כשמרכיבים רשימות מהסוג הזה, אבל מקומו של פרודינו הוא לגמרי שם, ולא רק ברשימת הספורטאים בעלי הכושר הגופני הטוב ביותר, אלא גם ברשימת הספורטאים הטובים ביותר נקודה.

 

פרודינו. איך שכחו אותו ב-Sports Illustrated? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פרודינו. איך שכחו אותו ב-Sports Illustrated?(צילום: gettyimages)

 

פרודינו (36) הוא כיום המלך הבלתי מעורער של איש הברזל, אחת מתחרויות הספורט המאתגרות ביותר בעולם. טריאתלון איש הברזל הוא גירסת האקסטרים של הטריאתלון - הספורטאים בענף מתחרים ברצף במרוץ הכולל 3.86 ק"מ שחייה, 180.25 ק"מ רכיבה על אופניים ולקינוח ריצת מרתון (42.195 ק"מ).

 

שורשיו של הענף הם בוויכוח שפרץ לפני 40 שנה במהלך טקס פרסים בתחרות ריצה. הנוכחים במקום התווכחו ביניהם מי הם בעלי הכושר הטוב ביותר, רצים או שחיינים. ג'ון קולינס, קצין בחיל הים האמריקאי, הציע תשובה שלישית והפנה את המתווכחים למאמר עיתונאי שטען כי רוכב האופניים האגדי, אדי מרקס, הוא בעל הכושר הטוב ביותר. קולינס הציע שהוויכוח ייפתר על ידי מרוץ שישלב את שלושת הענפים הללו, "למי שיסיים ראשון, נקרא איש הברזל", הוא אמר ולא ידע כי זה עתה הגה מותג ספורטיבי עוצמתי.

 

וכך, ב-18 בפברואר 1978 יצאו 15 ספורטאים אמיצים למסלול המאתגר בהוואי. רק 12 מתוכם הצליחו לחצות את קו הסיום, והראשון שעשה זאת כעבור 11:46:58 שעות היה גורדון הולר, גם הוא איש חיל הים האמריקאי. שנה לאחר מכן כבר יתייצבו 50 אנשים על קו הזינוק, ביניהם גם לין למייר שתסיים שישית מבין כל החבורה ותוכתר לאשת הברזל הראשונה.

 

איש הברזל. התחרות הקשה בעולם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
איש הברזל. התחרות הקשה בעולם(צילום: gettyimages)

 

אבל נראה שהנוכחות החשובה ביותר בתחרות איש הברזל 1979 דווקא לא הייתה של הספורטאים עצמם אלא של העיתונאי בארי מקדרמוט שהגיע להוואי כדי לסקר תחרות גולף. מקדרמוט שמע במקרה על טריאתלון איש הברזל וכל כך התרשם ממה שראה, שכתב כתבת ענק בת עשרה עמודים ל-Sports Illustrated שהעניקה חשיפה אדירה לתחרות והזניקה את כמות המשתתפים בשנים הבאות במאות אחוזים.

 

קרוב ל-40 שנים אחרי ימי הבראשית של טריאתלון איש הברזל, והוואי הייתה ונותרה מוקד העלייה לרגל של הענף. עד היום הוואי מארחת מדי שנה את אליפות העולם של איש הברזל, תחרות הטריאתלון היוקרתית ביותר בעולם. פרודינו, כאמור אלוף השנתיים האחרונות, הגדיר זאת יפה: "אליפות העולם באיש הברזל היא הווימבלדון של הטריאתלון. נכון שיש גם טריאתלון באולימפיאדה, אבל אם תסתכל על רשימת המנצחים בטורניר הטניס האולימפי ובטורניר ווימבלדון, אתה מן הסתם תכיר יותר זוכים בווימבלדון. כך גם אצלנו".

 

הכתר המשולש כבר על ראשו

הערב (19:35, שעון ישראל) יוזנק מקצה העילית של אליפות העולם ופרודינו ינסה לזכות בתואר בפעם השלישית ברציפות, הישג שרק שני טריאתלטים, מארק אלן ודייב סקוט האמריקאים, רשמו בעבר. סיכוייו על פי התחזיות גבוהים. האתר "TriRating" שמדי שנה עורך חיזוי מקצועי של התוצאות באליפות, העריך שפרודינו יסיים ראשון בזמן של 8:05:06 שעות, 51 שניות לפני בן ארצו סבסטיאן קינלה.

 

פרודינו על האופניים. אמור לסיים ראשון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פרודינו על האופניים. אמור לסיים ראשון(צילום: gettyimages)

 

בין אם יזכה בתואר בפעם השלישית ברצף ובין אם לא, מקומו של פרודינו בהיסטוריה של הספורט כבר מובטח בזכות הישג חסר תקדים אחר. פרודינו שב-2008 זכה בבייג'ינג במדליית הזהב האולימפית בטריאתלון, הוא הטריאתלט היחיד בהיסטוריה שזכה בכתר המשולש, שלושת מרוצי הטריאתלון היוקרתיים בעולם: אליפות העולם באיש הברזל, אליפות העולם בחצי איש הברזל והטריאתלון האולימפי.

 

הדרך של פרודינו לפסגת הטריאתלון הייתה מפתיעה ולא צפויה. הוא נולד בגרמניה, אבל גדל בדרום אפריקה שם אהב לצאת לים לגלוש. כדי לשפר את יכולות הגלישה שלו הוא החל בגיל 15 להתאמן גם בשחייה. אל הטריאתלון הוא נחשף לראשונה כשהיה כבר כמעט בן 19 וצפה באולימפיאדת סידני 2000. פרודינו כל כך התרשם ממה שראה, שהחליט לחזור לגרמניה, להתאמן שם בטריאתלון ולהצטרף לליגה המקומית. בשביל לממן את כרטיס הטיסה, הוא מכר את אופניו.

 

שמונה שנים אחרי שנחשף לראשונה לענף הטריאתלון, הוא כבר התייצב על קו הזינוק בבייג'ינג כאחד המתחרים בטריאתלון האולימפי. פרודינו שהיה אז בן 27, לא סומן כמועמד למדליה. הישגיו עד אז היו צנועים למדי וכללו מספר מדליות בסבב העולמי ומקום שישי באליפות העולם. למרות נתוני הפתיחה, פרודינו חצה ראשון את קו הסיום תוך שהוא עוקף במטרים האחרונים את סיימון וויטפילד הקנדי והשיג מדליית זהב אולימפית סנסציונית. "נתתי את הכול ופרודינו פשוט לא עצר, זו הייתה פשוט הופעה מדהימה שלו", פירגן וויטפילד למנצח.

 

הדהים את כולם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הדהים את כולם(צילום: gettyimages)

 

יום קודם לכן, בסיום תחרות הטריאתלון האולימפית לנשים עמדה על ראש הפודיום אמה סנואוסיל האוסטרלית, מי שלימים תהיה אשתו של פרודינו. החודש הם הודיעו שהם מצפים לילד השני שלהם, ואתם מוזמנים להפליג בדמיון לגבי המטען הגנטי המטורף שצאצאיהם נושאים.

 

נכנסה בירה - יצאה קללה

ארבע שנים לאחר הזהב בבייג'ינג, פרודינו ניסה להגן על התואר באולימפיאדת לונדון 2012 אך סיים הפעם רק במקום השישי. לאחר מכן הוא הודיע על פרישה מהטריאתלון האולימפי (1.5 ק"מ שחייה, 40 ק"מ אופניים ו-10 ק"מ ריצה) ומעבר למרחקים הארוכים, שם הוא כבר הפך למפלצת של ממש. ב-2015 למרות שסבל מפציעה, הוא הוכתר לאלוף אירופה באיש הברזל, אלוף העולם בחצי איש הברזל והדובדבן שבקצפת - אלוף העולם באיש הברזל. כול זה בשנה מטורפת אחת.

 

גם 2016 הייתה שנה אדירה עבור פרודינו, הוא שיפר את השיא העולמי באיש הברזל ביותר מחמש דקות, 7:35:39 שעות, והגן על תארו באליפות העולם באיש הברזל.

 

הניצחון ההוא לא היה קל. פרודינו הגיע לשלב הריצה האחרון כשהוא צמוד כתף אל כתף לבן ארצו סבסטיאן קינלה. הצופים במרוץ נדהמו לראות את השניים למרות המאמץ הפיזי העצום שהשקיעו והמעמד המחייב, פשוט משוחחים זה עם זה. "ניסיתי לשחק אותה קול, אבל ברור שהייתי מוטרד", הסביר פרודינו לאחר מכן, "דרך השיחה ניסיתי להבין אם סבסטיאן מוטרד כמוני. למדתי הרבה מהמרוץ ההוא וגם צמח לי הרבה שיער אפור בזכותו".

 

פרודינו כאמור הצליח בסופו של דבר לברוח לקינלה וחצה ראשון את קו הסיום. לאחר מכן הוא גם היה מעורב במיני שערורייה, כשהאשים בראיון את הטריאתלט הבריטי הארי ווילטשייר בכך שהפריע לו במכוון בקטע השחייה והוסיף גם קללה עסיסית מול המצלמות. מאוחר יותר, פרודינו התנצל על השפה בה השתמש והסביר ששתה יותר מדי בירות לפני שהתראיין.

 

ווילטשייר קיבל את ההתנצלות: "כשאתה מנצח בפעם השנייה ברציפות באליפות העולם באיירון מן אתה יכול לעשות מה שבא לך. פרודינו לא היה צריך להתנצל באופן פומבי, אבל הוא עשה זאת וזה רק מוכיח שהוא אלוף ראוי".

 

 

הישגיו האדירים העניקו לו גם את פרס לוריוס היוקרתי, מעין טקס אוסקר בינלאומי של הספורט, בקטגוריית ספורטאי האקשן המוענקת לספורטאי מתחום האקסטרים.

 

5,000 ק"מ ריצה בשנה

אז מה הופך את פרודינו לספורטאי האולטימטיבי? זה שמסוגל פעם אחר פעם לא רק להתחרות בתחרויות הקשות ביותר, אלא גם לצאת מהן כשידו על העליונה. התשובה המבאסת והצפויה למדי היא שילוב של כישרון והמון-המון-המון-המון עבודה קשה.

 

פרודינו הוא טריאתלט גבוה במיוחד, הוא מתנשא לגובה של 1.94 מ', אבל שוקל 76 ק"ג בלבד ואחוז השומן שלו נמוך במיוחד - 5. הוא ידוע בענף במוסר העבודה הקשה, על גבול המטורף, שלו. פרודינו נוהג לספר שבעבר היה מתאמן אצל מאמן הונגרי קשוח במיוחד, אחד שהיה חבר בנבחרת הכדורמים האגדית של הונגריה בשנות ה-50 וה-60.

 

שלב החימום אצל אותו מאמן כלל שחייה בסגנון הפרפר הקשה למרחק של 2,000 מ'. פרודינו אמנם כבר לא עובד עם אותו מאמן, אבל אימוניו היו ונותרו קשוחים וקשים. שימו לב לכמויות: פרודינו מתאמן בשבוע ממוצע 45 שעות, שוחה בשנה 1,200 ק"מ, רוכב 15,000 ק"מ בשנה על אופניים ורץ 5,000 ק"מ בשנה. "העבודה כטריאתלט היא כל כך תובענית וברוטלית, שאתה חייב להיות פשוט מאוהב במה שאתה עושה, אם אתה רוצה להגיע לצמרת", הוא אומר.

 

בענף הטריאתלון פרודינו הוא מותג של ממש עם לוגו א-לה RF של פדרר וליין של בגדים וציוד ספורט תחת שם המותג Frodissimo. גם ברשתות החברתיות הוא דמות פופולארית עם 190 אלף עוקבים

 באינסטגרם, 138 אלף בפייסבוק ו-46 אלף בטוויטר.

 

בשנה האחרונה פרודינו צמצם יחסית את כמות התחרויות שלו כדי להתמקד במטרה האולטימטיבית, זכייה שלישית ברציפות באליפות העולם. במקביל, הוא גם עבר לתזונה צמחונית. "העניין המוסרי עם החיות הפריע לי, ניסיתי לאכול צמחוני ואני מרגיש עם זה טוב מאוד", הוא הסביר את המהפך.

 

בהוואי הוא שוהה כבר מספר שבועות כדי להתאמן שם ולהתרגל לתוואי השטח של המרוץ. אך למרות כל רעשי הרקע ודפי ההיסטוריה שמוכנים כבר להיכתב, פרודינו מתעקש להתייחס אל המרוץ הזה כאל מרוץ ספציפי העומד בפני עצמו. "מבחינתי זהו יום אחד של מרוץ וככה אני מסתכל על זה. אם אני אתעסק בכל העניינים מסביב, מה יקרה, וכל הקטע ההיסטורי, אני אצור לעצמי לחץ מזויף. אני מרוכז בדבר אחד בלבד - המרוץ עצמו. זה גם מה שהופך אותי לספורטאי טוב - אני יודע להתמקד בעיקר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים