שתף קטע נבחר

משרד החקלאות יממן הרחקת שקנאים נודדים

משרד החקלאות הודיע כי הוא חוזר בו מהחלטתו בחודש שעבר ויעביר תקציב מיידי של 300 אלף שקלים להרחקת שקנאים נודדים מבריכות הדגים באמצעות האכלתם - וזאת כדי למנוע פגיעה במגדלי הדגים. הפרויקט המשותף למשרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, חיל האוויר, ארגון מגדלי הדגים והחברה להגנת הטבע נועד לסייע לשקנאים הרעבים להמשיך בנדידתם לאפריקה

בחודש שעבר הודיע משרד החקלאות כי לא יתמוך השנה בפרויקט הרחקת שקנאים מצויים הנודדים לישראל בדרכם לאפריקה. כפי שנחשף לראשונה ב-ynet, בחברה להגנת הטבע ובארגון מגדלי הדגים בישראל הזהירו כי הפסקת המימון בסך של 300 אלף שקל, בניגוד להתחייבות המשרד - עלולים להביא לפגיעה בפעילות הפרויקט, לגרום נזקים כבדים למגדלי הדגים ולסכן את העופות הנודדים.

 

בישראל חולפים מדי שנה בין 45 ל-70 אלף שקנאים מצויים בדרכם למזרח אפריקה. השקנאים עוצרים בארץ כדי לנוח ולאכול, מוצאים מזון זמין בבריכות הדגים של החקלאים וגורמים להם לנזקים כבדים. בענף המדגה מנסים למנוע מהם לנחות בבריכות הדגים, ולשם כך משתמשים בתותחי גז, כדורי נפץ וזיקוקים.

 

 

אחד הפתרונות שהוצע לצמצום החיכוך בין החקלאים לשקנאים הוא פרויקט האכלה יזומה הרחק מאזורי בריכות הדגים, כדי שהעופות יוכלו להמשיך בזריזות בנדידה. לדברי גופי שמירת טבע, האכלת השקנאים מצמצמת את כמות השקנאים שנפגעים מקווי חשמל הסמוכים לבריכות ואת המפגשים המסוכנים בין בעלי הכנף למטוסי ומסוקי חיל האוויר. על פי רשות הטבע והגנים, שקנאי מצוי, שמדי יום גומע כ-250 קילומטרים, זקוק למזון במשקל של כקילוגרם כדי לצבור מלאי שומן מספיק להמשך הנדידה.

 

בפרויקט, שהופעל בשנים האחרונות במימון רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, חיל האוויר וארגון מגדלי הדגים, נרכשו מאות טונות של דגים שאינם מיועדים למאכל. תחנות האכלה הוקמו במאגרי מים ובאזורים שונים, ומוזרמות אליהם טונות של דגים לפי התנועה והגודל של להקות השקנאים, שנצפות מחפשות אחר מזון באזור עמק החולה, עמק יזרעאל ועמק חפר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מימון הפרויקט מוערך בכ-790 אלף שקלים. 300 אלף מהם מתוקצבים על ידי משרד החקלאות, 300 אלף שקלים נוספים על ידי רשות הטבע והגנים בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, 150 אלף שקלים על ידי חיל האוויר וכ-40 אלף שקלים על ידי ארגון מגדלי הדגים, שגם מספקים עשרות טונות של דגים למאכל לשקנאים.

 

ברשות הטבע והגנים מזהירים כי שקנאי מורעב יגרום לנזק גדול יותר משקנאי שבע - הוא יחמוס דגים ויאכל כמות רבה יותר של דגים מאשר שקנאי שהואכל בצורה מסודרת 24 עד 48 שעות קודם לכן. יש לציין כי מדינת ישראל חתומה על אמנות שונות לשמירה והגנה על מינים נודדים, בהם השקנאים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"כמדי שנה, בתקופת האביב והסתיו, עוברים מעל שמי ישראל כחצי מיליארד עופות. אין זה מתפקידו של משרד החקלאות להיות שותף להאכלה של מאות מיליונים של עופות כשם שאין אנו מאכילים את התנים והזאבים אשר טורפים את הבקר והצאן בצפון הארץ", טענו במשרד החקלאות בחודש שעבר וציינו כי "בחלק מן המחקרים עולה, כי האכלת בעלי הכנף גורמת לשהיית יתר של עופות בארצנו ולהגדלת נזקיהם, בעוד שהאכלת זאבים גורמת לנזק גדול יותר. בסדרי העדיפויות של המשרד ובמסגרת התקציב המוגבל, ניתנת קדימות לתקצוב חקלאים ולא להאכלת עופות נודדים".

 

החשש הגדול הוא כי ללא האכלה יזומה - עשרות אלפי השקנאים שעוצרים בישראל ישהו כאן תקופה ארוכה עד שיאכלו דיים, וכך יגרמו נזקים כבדים לחקלאים ואף ייפגעו במהלך ניסיונות הציד שלהם בבריכות הדגים. 

 

שר החקלאות: יועברו 300 אלף שקל באופן מיידי

בימים האחרונים התקיימו פגישות בין אנשי המשרד לנציגי הגופים והיום (ג') פרסם משרד החקלאות הודעה כי שר החקלאות אורי אריאל החליט על העברת תקציב בסך 300 אלף שקל באופן מיידי למטרת הפרויקט.

 

"מטרת הפרויקט היא לבחון, האם האכלת השקנאים העוברים מעל ישראל בעת הנדידה תביא לפתרון הבעיה, אשר נוצרה עקב ייבוש אגמי המים המתוקים על ציר הנדידה לישראל, שכתוצאה מכך מביאה לנחיתתם בבריכות הדגים שבישראל - בהן יש אוכל זמין ובשפע", כך נכתב בהודעת המשרד. "כך מאבדים מגדלי הדגים עשרות טונות של דגים המשמשים לפרנסתם".

 

במשרד הבהירו כי ליוו את הפרויקט במהלך השנה הנוכחית וכי שר החקלאות אורי אריאל, החליט "להמשיך ולהשתתף במימון הפרויקט לאור התחייבות העבר ולמרות ההשגות על נחיצותו. לנוכח השאלה האם הפרויקט אכן עוזר, או גורם בעצמו לנזק בכך שמגדיל את כמות השקנאים ומאריך את משך שהותם בארץ, עם סיום המחקר ולנוכח התוצאות שתתקבלנה, יתקיים דיון שייבחן את הפיילוט על ידי כלל המעורבים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בחברה להגנת הטבע בירכו את השר על ההחלטה וציינו כי "הם מקווים שזה ייעשה גם בשנים הקרובות, על מנת להמשיך לקיים את הפרויקט, גם למען השקנאים וגם לטובת החקלאים".

 

גם בארגון מגדלי הדגים הצטרפו לתמיכה בהודעת משרד החקלאות על המשך תקצוב פרויקט ההאכלה. "הפרויקט, בניהול המשותף של כל הגורמים המעורבים בו, הוכיח את עצמו כמשנה מציאות בשטח והפחית את החיכוך בין המגדלים לבין השקנאים. בארגון הדגישו כי מדובר בהחלטה חשובה של השר אריאל, שהיא חלק מהתמיכה הישירה שמעביר משרד החקלאות לחקלאים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שקנאים מצויים בעמק חפר
צילום: shutterstock
מומלצים