שתף קטע נבחר

מפגן הכוח של סין מול המערב: "נאיץ הפיתוח הטכנולוגי"

כשברקע החשש בארה"ב ובאירופה מריגול תעשייתי ומסַחר לא הוגן שמנהלת סין, נפתח הבוקר בבייג'ינג קונגרס מפלגת השלטון - אירוע של פעם ב-5 שנים. הנשיא קרא לבנות "מדינה של חדשנים" ולהרחיב את תעשיית הטכנולוגיה הסינית - השולחת זרועות לכל העולם. באוגוסט הורה טראמפ על חקירה נגד הסינים

נשיא סין, שי ג'ינפינג, פתח הבוקר (יום ד') את הקונגרס של המפלגה הקומוניסטית, מפלגת השלטון הסינית, בהבטחה לבנות "מדינה סוציאליסטית מודרנית" שלעולם לא תעתיק את המערכות הפוליטיות של מדינות אחרות – אבל תישאר פתוחה לעולם. במסר שלפיו סין מתכוון לבצר את מעמדה כמעצמה טכנולוגית עולה – חרף הדאגות של ארה"ב ואירופה מהתנהלותה בתחום הזה – קרא הנשיא הסיני להאיץ את הפיתוח של תעשיית הטכנולוגיה הסינית ולבנות "מדינה של חדשנים".

נשיא סין שי ג'ינפינג נואם הבוקר בקונגרס (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא סין שי ג'ינפינג נואם הבוקר בקונגרס(צילום: AP)

קונגרס המפלגה, שיימשך שבוע, נערך רק פעמיים בעשור, ורובו מתקיים מאחורי דלתיים סגורות. בשיאו של הקונגרס נבחר ההרכב החדש של הפוליטבורו, הגוף שינהל את סין – מדינה בת 1.4 מיליארד תושבים – בחמש השנים הבאות.

 

בנאומו בפני יותר מ-2,000 צירי הקונגרס הציג הנשיא הסיני את חזונו. בין הנוכחים בהיכל הגדול בבייג'ינג היה הנשיא לשעבר ג'יאנג דזה-מין, בן 91.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בנאומו הבוקר קרא שי למפלגה הקומוניסטית להרחיב את הפיתוח של תעשיית הטכנולוגיה הסינית. בתחום זה נתקלת סין לא פעם בהאשמות הנוגעות לסחר לא הוגן ולריגול תעשייתי. שי קרא לבנות "מדינה של חדשנים" וליצור תחרות בתחומי החלל והתעופה, המרחב הקיברנטי, האנרגיה הנקייה ועוד.

 

המתיחות בין סין לבין ארה"ב ואירופה בנוגע לטכנולוגיה הולכת וגוברת בשנים האחרונות, על רקע הפיכתן של חברות סיניות למתחרות רציניות בתחומים כגון טלפונים סלולריים ואנרגיה סולארית. במערב טוענים כי בעוד החברות הסיניות משתלבות בשוק העולמי – סין מקשה על חברות מחוץ לתחומה לקבל גישה לשוק הסיני. מומחי מודיעין טוענים כי ממשלת סין גם מעודדת גניבת ידע טכנולוגי ואינטלקטואלי.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

באוגוסט האחרון הורה נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לפתוח בחקירה סביב השאלה אם סין דורשת באופן בלתי הולם מחברות זרות להעביר לידיה טכנולוגיה כתנאי לקבלת גישה לשוק שלה.

 

"במהלך תקופה ארוכה של עבודה קשה, הסוציאליזם בעל המאפיינים הסיניים נכנס לעידן חדש – זהו כיוון היסטורי חדש לפיתוח של ארצנו", אמר שי הבוקר בנאומו, שהועבר בשידור חי בטלוויזיה הממלכתית. הוא הבטיח הקלות בגישה להשקעות זרות והעמקה של הרפורמות הכלכליות. לדבריו המערכת הפוליטית של סין היא הדרך הטובה והיעילה ביותר להבטיח את האינטרסים הבסיסיים של העם הסיני: "איננו צריכים פשוט להעתיק באופן מכני את המערכות הפוליטיות של מדינות אחרות", אמר.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שי שיבח את "הצלחת" המפלגה כדבריו, בייחוד במבצעים שלה נגד השחיתות. "המלחמה בשחיתות חיזקה את הפיתוח" טען. מאז שהתמנה לנשיא סין לפני חמש שנים הוביל שי פעילות נרחבת נגד השחיתות, ויותר ממיליון פקידי ממשל ועשרות בכירים לשעבר נשלחו לכלא. את נאומו ניצל שי גם כדי להדגיש שסין מתנגדת באופן נחרץ לעצמאות טייוואן וכי בחמש שנות שלטונו היא דאגה למנוע עצמאות שכזו.

 

שי ביצר את שלטונו במהרה מאז שהתמנה לנשיא סין ב-2012. הוא שלח לכלא יריבים פוליטיים באשמת שחיתות, הוביל בנייה מחדש של הצבא וביסס את כוחה של סין כמעצמה עולה בזירה הבינלאומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הכינוס בבייג'ינג, הבוקר. פעמיים בעשור
צילום: EPA
מומלצים