שתף קטע נבחר

לעבוד בשבת: מה מותר, מה אסור ומשל הכדורגל

החוק בישראל ברור - העסקת עובדים יהודים ביום המנוחה אסורה, ומצריכה קבלת היתר מיוחד. אך בכל מה שקשור לשבת, החוק בישראל הוא רק נקודת ההתחלה. עתירת הכדורגלנים לאסור משחקי כדורגל בשבת כמשל

החוק בישראל אוסר על העסקת עובדים ביום המנוחה השבועית שלהם - לגבי יהודים, מדובר ביום שבת. קיימת אפשרות למתן היתרים מיוחדים בנושא, אך עם זאת, בעתירות לבג"צ שמוגשות בנושא כמו עתירת "התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית" להפסיק את משחקי הכדורגל בשבת, נראה כי עמדת המדינה היא להחליט שלא להחליט.

 

עוד בערוץ הקריירה

 

"חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951 אוסר על העסקת עובדים במנוחה השבועית שלהם (פרק זמן של לפחות שלושים ושש שעות רצופות לשבוע), אלא אם ניתן לכך היתר. לגבי עובדים יהודים – המנוחה השבועית כוללת את השבת, ולגבי עובדים שאינם יהודים – שישי, שבת או ראשון, לפי המקובל עליהם". מסבירה עו"ד מיכל בלשר, מומחית לדיני עבודה ממשרד טולצ'ינסקי שטרן מרציאנו כהן לויצקי ושות'.

 

לפי אתר משרד העבודה והרווחה, הענפים להם ניתן היתר כללי להעסקת עובדים במנוחה השבועית הם: שמירה, טיפול בבעלי חיים, לולנות, הספקת מים, בתי אירוח, העסקת שמשים בבתי הכנסת, סדרנים במקומות ציבוריים, מצילים וסדרנים על שפת הים, מצילים בבריכות שחייה, כבאות, עבודות קידוח, ייצור והספקת קרח, ועבודות ביוב.

 

למצילים יש היתר חוקי ומסודר (צילום:ירון ברנר) (צילום:ירון ברנר)
למצילים יש היתר חוקי ומסודר(צילום:ירון ברנר)

 

בנוסף, בלשר מציינת כי "לשר העבודה והרווחה סמכות לתת היתר מיוחד להעסקת עובדים ביום המנוחה אם הוא משוכנע שהפסקת העבודה למנוחה השבועית לכולה או לחלק ממנה, עלולה לפגוע בהגנת המדינה או בביטחון הגוף או הרכוש, או לפגוע פגיעה רבה בכלכלה, בתהליך עבודה או בסיפוק צרכים שהם, לדעת שר העבודה, חיוניים לציבור או לחלק ממנו".

 

עובדים המועסקים במנוחה השבועית זכאים ל-150% מהשכר

רשימת העסקים שביקשו וקיבלו היתר מיוחד מופיעה אף היא באתר משרד העבודה והרווחה, ושם ניתן למצוא גופים כמו אוניברסיטת תל אביב, אלקטרה, בזק, בנקים, נמל אשדוד, טבע, משרד האוצר, משרד החוץ, וחברות הגז.

 

עובדים המועסקים במנוחה השבועית (בהתאם להיתר כמובן) זכאים לתשלום שכר בשיעור של 150% מהשכר הרגיל שלהם וכן למנוחת פיצוי – שעות מנוחה "כנגד" השעות בהן עבד במנוחה השבועית וכפי שנקבע בהיתר.

 

בלשר מדגישה כי חשוב להבחין בין פתיחה של עסקים בשבת לבין העסקה של עובדים. "בעיקרון, פתיחה של עסקים בשבת מוסדרת בחוקי העזר העירוניים, ובעניין זה ניתנה לפני מספר חודשים החלטה של בג"ץ ביחס לפתיחת בתי עסק בתל אביב. אבל העובדה שניתן לפתוח עסקים בשבת אינה מכשירה העסקה של עובדים בשעות המנוחה השבועית".

 

"למעשה, ככל שאין לעסק היתר להעסקת עובדים במנוחה השבועית לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, בתי העסק (שפתיחתם הותרה מכוח חוק העזר העירוני) יוכלו להעסיק רק עובדים ששבת לא נכללת במנוחה השבועית שלהם. ככל שיעסיקו עובדים בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה, למעשה יעברו על הוראות החוק ויהיו חשופים לקנסות ובנסיבות מסוימות גם להליכים פליליים".

 

המרכולים עדיין פתוחים בתל אביב בשבת ()
המרכולים עדיין פתוחים בתל אביב בשבת

עד כאן החוק. אך מה קורה בשטח? כיצד מתקבלות (או לא מתקבלות) החלטות בנושא ניתן ללמוד מהשתלשלות העניינים בנושא עתירת הכדורגלנים לבג"ץ אשר הוגשה ב-2015 על ידי "התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית", ובבסיסה הטענה כי לא ניתן לחייב שחקנים שומרי שבת לעבוד בשבת בניגוד לרצונם, כל עוד הענף אינו הוסדר מעולם בהיתר עבודה כללי לעבודה בשבת.

 

כדורגל בשבת - מדיניות של אי אכיפה במשך שנים 

בסוף 2015 קבע היועץ המשפטי לממשלה הקודם, יהודה ויינשטיין, כי אין מקום למנוע את משחקי הכדורגל בשבת. בתגובה למכתב ששלחה לו שרת התרבות והספורט, מירי רגב בנושא, טען וינשטיין כי ניתן להמשיך במדיניות אי האכיפה בתחום היות שהמשחקים מתקיימים מאז ומתמיד ללא הוצאת היתרים מיוחדים. לדברי ויינשטיין, ננקטה מדיניות של אי אכיפה בתחום, והדבר שימר את הסטטוס קוו במשך עשרות שנים. "לא דבר פשוט הוא לשנות מדיניות אכיפה רבת שנים", כתב.

 

בפברואר 2017 השיבה המדינה שוב, לדרישת בג"ץ, בשם היועץ המשפטי לממשלה הנוכחי, אביחי מנדלבליט, וטענה כי אסור כרגע לשנות את הסטטוס קוו הקיים, אלא לשמור עליו ללא שינוי עד לבחינת הנושא באופן מעמיק ומציאת פתרון חלופי הגיוני. בתשובתו כתב היועץ המשפטי: "המדינה סבורה שמדובר בסוגיה מורכבת ורגישה ביותר אשר אין אפשרות לייצר בה פתרונות מיידיים וכוללים.

 

"היועץ המשפטי לממשלה סבור שיש לאפשר, ליישם ולפעול באופן הדרגתי להפחתת משחקי כדורגל בשבת, מחד גיסא, ולמציאת פתרונות לשחקנים הדתיים כל עוד מתקיימים משחקים בשבת, מאידך גיסא. בנוסף, היועץ המשפטי הנוכחי סבר ועודנו סבור, כי הדרך להסדיר את הפעילות בענף הכדורגל היא באמצעות הוצאת היתר כללי".

 

בדיון האחרון שהתקיים בבג"ץ לפני כחודש על רקע חתימות כדורגלנים רבים על עצומה נגד משחקי הכדורגל בשבת, מתח השופט ניל הנדל ביקורת על התנהלות הממשלה: "משום מה אתם מחכים לרגע האחרון? חלפו שנתיים ולא עשיתם כלום".

 

כדורגלן בית"ר ירושלים איתי שכטר. גם הוא חתם על העצומה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
כדורגלן בית"ר ירושלים איתי שכטר. גם הוא חתם על העצומה(צילום: עוז מועלם)

המדינה ביקשה מבג"ץ ארכה של חודשיים נוספים על מנת להסדיר את המשחקים בשבת, אך נציג המדינה לא הצליח להסביר מה התועלת בחודשיים נוספים. השופט הנדל אמר לו: "אתם רוצים חודשיים, מה אתה צופה שיקרה אחר כך?". נציג המדינה השיב בכנות: "אני לא יכול לדעת. הוועדה (ועדת השרים לענייני השבת) תתכנס בנובמבר, זה לא בסמכותי להודיע מה תהיה ההחלטה".

 

מי נפגע יותר? השחקנים או האוהדים?

בעצומה ששלחו הכדורגלנים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, נכתב: "אנו, שחקני הכדורגל בליגת העל ובליגה הלאומית החתומים מטה, פונים אליך בבקשה אישית בשמנו ובשם בני משפחותינו: תפסיק את משחקי הכדורגל בשבת ואל תחתום על היתר כללי או פרטני כלשהו להעסקת שחקני הכדורגל ביום המנוחה השבועי שלנו. אל תפגע בזכות היסוד הבסיסית שלנו כעובדים הזכאים ליום מנוחה שבועי, שהוא הבשורה ההיסטורית הכבירה שהעם היהודי הביא לאומות העולם!".

 

אך מול ההצהרה הדרמטית הזאת של הכדורגלנים שמסתמכת כמובן על החוק, ניצבים חלק גדול מצרכני הכדורגל בישראל אשר את עמדתם מסבירה תנועת ישראל חופשית: "הכדורגל, מלבד היותו משלח היד של השחקנים המקצועיים, הוא בילוי והוא סמל, לכן פגיעה בו - משמעותה פגיעה מהותית בתרבות הפנאי בישראל".

 

"תרבות הכדורגל בישראל, כמו בכל העולם, התעצבה כך שניזונה מקהלי האוהדים שמצליחה לאגד סביבה, כתחביב של משפחות וכמסורת של הורים וילדים שפוקדים את המגרשים או מתכנסים מול הטלוויזיה בכל משחק. ברור לכל שכדורגל מקצועי, הפועל גם בזירה התחרותית הבינלאומית, מבוסס על כמה שיותר צופים באצטדיונים ושההכנסות ממכירת כרטיסים בשבת גדולות פי כמה וכמה מביום חול. לכל זאת יש להוסיף גם את מצוקת התשתיות ומגרשי הכדורגל שנמצאים בחוסר תמידי ולכן מחייבים קבוצות לשחק בשבת".

 

"ככזה, ענף הכדורגל חייב לפעול בשעות הפנאי של הציבור בישראל, בהן ההורים לא עובדים, הילדים לא לומדים, חיילים יכולים להגיע למשחקים והכבישים פנויים, ומטבע הדברים, התנאים האלה מתאפשרים אך ורק ביום שבתון". 

 

אוהדי הפועל תל אביב בכדורגל. מה לגבי הצרכנים?  (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אוהדי הפועל תל אביב בכדורגל. מה לגבי הצרכנים? (צילום: אורן אהרוני)

באשר לתנאי העבודה של השחקנים, נדרשת הסדרה ענפית גורפת. על הממשלה להפסיק לגרור רגליים ולהסדיר היתר עבודה קבוע לפעילות כדורגל בישראל בשבתות, כחלק מהסטטוס קוו בתחומי התרבות והפנאי".

 

"זמן הפציעות של המדינה מתקרב לסיומו"

הסטטוס קוו הוא כמובן עוד עניין שנתון לפרשנות, ואחד כזה שבג"ץ משתדל להמנע מלהתעסק בו. עו"ד בלשר מביעה ספק לגבי שינוי גם בעתיד: "אני לא מאמינה שיהיה שינוי במדיניות. כפי שנפסק לא פעם, איסור ההעסקה בשבת מגשים שתי תכליות – תכלית חברתית-סוציאלית הדואגת לרווחת העובד, ותכלית דתית-לאומית הרואה בשמירת השבת ליהודים משום הגשמה של אחד הערכים החשובים ביותר ליהדות – ערך שהוא גם בעל אופי לאומי".

 

ומה לגבי משחקי הכדורגל בשבת? האם בג"ץ יתערב ויקבע לבסוף שאינם חוקיים? השופט נעם סולברג רמז בדיון האחרון ש"זמן הפציעות של המדינה מתקרב לסיומו", והשופט הנדל הוסיף עוד נזיפה ועקיצה: "אתם שואלים מדוע בית המשפט הוא זה שמחליט. כי אתם לא מחליטים. אתם צריכים ללמוד לקח. בית המשפט בסופו של דבר יחליט". 

 

ניתן לקוות שהוועדה לענייני השבת שתתכנס בעוד כחודש תסיים את הסאגה, אך אם ניתן ללמוד משהו ממשל הכדורגל, כנראה שנכונו לנו עוד הרבה שבתות של חוסר מעש מצד המדינה עד הרגע שבו הכדור הלא חוקי הזה יפסיק להתגלגל.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים