שתף קטע נבחר

העולם התאהב בקרואסון - ולצרפת נגמרת החמאה

כשברחבי העולם מעדיפים מאפים עם חמאה מולדת הקרואסון בבעיה. הביקוש בשיא וכך גם המחירים, ובמרכולים מתקשים למלא את המדפים. הטבחים מבטיחים לא להידרדר למרגרינה: "לא נשנה מתכון, זה לא מקצועי"

כשהאיחוד האירופי החליט להתערב הסתיימו בצרפת הימים של הרי החמאה על המאפים. ברחבי העולם גברה הדרישה למאפים שגדושים בחמאה, והדבר יצר עומס גדול על המאפיות הצרפתיות - ובהמשך גם למחסור בחמאה במולדת הקרואסון. כעת מתקשות החנויות ברחבי המדינה להמשיך למלא את המדפים.

 

"בגלל מחסור בחלב צרפתי הספקים שלנו לא יכולים לעמוד בדרישות החמאה שלנו", נכתב על שלט בסופרמרקט בשבוע שעבר בעיר רואן בצרפת. בסופרמרקט במרכז פריז אזל אחד ממותגי החמאה האהובים ביותר, שמגיע מאזור בריטני. "הלקוחות אוגרים חמאה, במיוחד בעלי המסעדות המקומיות. כרגע אנחנו מצליחים להסתדר אבל הזהירו אותנו לצפות לחוסרים נוספים", אמר אדריאן, מנהל החנות.

מה יהיה על הקרואסון?  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה יהיה על הקרואסון? (צילום: shutterstock)

המשבר בשוק החמאה בצרפת החל כשהאיחוד האירופי ביטל ב-2015 את מערכת מכסות החלב ביבשת, שאותה הטיל בשנות ה-80 כדי למנוע ייצור יתר. ביטול המכסות הגדיל את מספר ספקי החלב, ריסק את המחירים ברחבי העולם וגרם לחלבנים לקצץ משמעותית בתנובת החלב. הם מתלוננים שאינם מרוויחים מספיק על החלב.

 

הירידה בתנובת החלב הייתה בשעה שהחמאה זכתה במערב לאהדה מחודשת, בעקבות מחקר שהסיק שהשומן הרווי שלה לא מזיק ללב כפי שחשבו. "ה'שיקום' של שומן החיות גרם לפיצוץ בדרישה לחמאה ברחבי העולם", אמר ג'רארד קלברי מאיגוד יצרני החלב בצרפת.

סופמרקט בניס. החמאה אוזלת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סופמרקט בניס. החמאה אוזלת(צילום: רויטרס)
הביקוש גבוה במיוחד בסין ובמזרח התיכון, שם קרואסונים ומאפים אחרים שעשירים בחמאה נמצאים באופנה. העלייה בביקוש גורמת גם לעליית מחירים. מחיר של טון חמאה תעשייתית עלה מ-2,500 אירו באפריל 2016 ל-7,000 אירו כעת.

 

"אם זה ימשיך אנחנו נצטרך להעלות מחירים בגלל שיש לנו משכורת לשלם", אמר חוזה פירס, שמנהל מאפייה במרכז פריז שמקפידה להשתמש רק בחמאה האיכותית ביותר. כמו בעלי מאפיות אחרות ששוחחו עם AFP גם הוא שלל להחליף את החמאה בתחליפים זולים כמו מרגרינה. "אנחנו לא יכולים לשנות את המתכון. זה לא יהיה מקצועי", התחייב.

"לקוחות יקרים, בעקבות היעדר חומרים הספקים שלנו לא יכולים לספק כרגע את כל החמאה שאנחנו דורשים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לקוחות יקרים, בעקבות היעדר חומרים הספקים שלנו לא יכולים לספק כרגע את כל החמאה שאנחנו דורשים"(צילום: רויטרס)
  

תיירי לוקאס, שמנהל מאפייה באזור נורמנדי, אמר שבעקבות המשבר הוא העלה את מחיר הקרואסון, וסיפר שכדי לחסוך הוא התחיל לקנות את החמאה בסופרמרקט שעדיין לא העלה מחירים, וכך חסך יותר מאלף אירו לטון.

 

לא כולם מסוגלים למצוא פתרון לבעיה. באזור שר בצרפת קלוד פרנסואה, אופה, אמרה שהיא קיצצה את מספר השעות של העובדים ב-70% בגלל שהיא לא יכולה להשיג מספיק חמאה. "אנחנו על אספקה קצובה מאמצע אוגוסט. אנחנו מקבלים רק טון לשבוע כשאנחנו צריכים שלושה טון. אנחנו לא יכולים להמשיך כך הרבה זמן", היא אמרה.

 

בחודש יוני הזהירו אופים בצרפת שהעלייה החדה במחירי החמאה פוגעת להם ברווחים ומאיימת על התעשייה כולה. באיגוד יצרני העוגות והעוגיות אמרו שמחיר החמאה זינק תוך שנה ב-92%, מה שגרם ל"לחץ כלכלי בלתי נסבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"לא משנים את המתכון, זה לא מקצועי"
צילום: shutterstock
מומלצים