שתף קטע נבחר

למרות התנגדות מנדלבליט: שקד מקדמת את חוק היועמ"שים

שרת המשפטים תעלה בשבוע הבא את ההצעה שתעניק לשרים כוח רב בבחירת היועצים המשפטיים למשרדים שלהם. לטענתה הדבר יחזק את המשילות: "התפקיד צבר עוד ועוד כוח. לצערי הכל שפיט ובגיץ". אבל היועמ"ש סבור אחרת: "גם היום השרים שבעי רצון מהיועצים שלהם"

 

היועמ"ש מנדלבליט והשרה שקד  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
היועמ"ש מנדלבליט והשרה שקד (צילום: מוטי קמחי)

העימות הבא בין שרת המשפטים ליועץ המשפטי לממשלה: ביום ראשון תביא איילת שקד לוועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק לשינוי דרך המינוי של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה – הצעה שאביחי מנדלבליט מתנגד לה בעקביות.

 

על פי ההצעה, במקום מינוי באמצעות מכרז, שבו לשר אין יכולת להשפיע על זהות הזוכה, ייבחרו המועמדים על ידי ועדת איתור תוך הסכמה בין השר הרלוונטי לבין היועץ המשפטי לממשלה. שקד רואה בשינוי המוצע חיזוק של המשילות והזיקה בין השר לבין יישום המדיניות שלשמה נבחר. מנדלבליט, מנגד, סבור שמדובר בהצעה לא ראויה.

 

שקד אמרה היום (ג') ב"פורום קהלת" כי "אך טבעי ונכון שגם השר וגם היועץ המשפטי לממשלה יהיו שותפים בבחירתו. רוב היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה הם טובים ומקצועיים. היועץ המשפטי של המשרד צבר יותר ויותר כוח כי לצערי הכול הפך לשפיט ובגיץ. זו משרה שהיא היום מאוד משמעותית והשרים צריכים להיות חלק בהליך הבחירה של משרה שהיא מאוד משמעותית. כמו שמשרות בכירות אחרות ממונות בוועדת איתור, גם זו תהיה כך".

 

גם היועמ"ש מנדלבליט נשא דברים בכנס והדגיש כי הוא מתנגד לשקד. לדבריו, אף שהוא לא רואה קדושה בדרך מינוי כזו או אחרת, הוא לא מסכים שהיועצים למשרדי הממשלה לא מספקים את המצופה מהם, ושהגברת משקל הדרג הפוליטי בבחירתם תהיה בעלת משמעות.

 

"לטענה זו אין כל ביסוס", אמר. "משיחות שאני מקיים בעניין אני יכול לומר שככלל – בקרב מרבית השרים – קיימת שביעות רצון מהיועצים המשפטיים של משרדיהם. השרים זוכים לייעוץ משפטי איכותי, ואנחנו פועלים כל העת כדי לשפר אותו".

 

לדבריו, כאשר קיימות מחלוקות, הן מגיעות אליו להכרעה: "היועצים המשפטיים הללו נבחרו בדרך של מכרז, על פי השיטה הקיימת, והם ממלאים את תפקידם נאמנה. מטבע הדברים ישנם מקרים שבהם היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה מוצאים כי קיימת מניעה משפטית בפעולה שאותה השר מבקש לבצע. כפי שאמרתי מוקדם יותר, זהו חלק מרכזי בתפקידם".

 

כפי שנחשף לראשונה ב"ידיעות אחרונות", שורת בכירים לשעבר במערכת המשפט שיגרו באוגוסט האחרון מכתב מחאה נגד הצעת החוק. המכתב נשלח לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשרה שקד וליועמ"ש מנדלבליט. על המכתב חתומים היועצים המשפטים לשעבר ושופטי עליון בדימוס מאיר שמגר, אהרון ברק, דורית ביניש יצחק זמיר, עדנה ארבל וגבריאל בך.

 

"לדעתנו מינוי היועץ המשפטי על ידי השר הממונה על המשרד ולא על ידי נציבות שירות המדינה כפי שמקובל היום, על פי הצעה של מנכ"ל המשרד ולא באמצעות ועדת מכרזים, לא יחזק את היועץ המשפטי אלא להיפך - יחליש אותו ויפגע בשלטון החוק".

 

הם הפצירו בשרה שקד: "כיוון שתזכיר החוק עלול לגרום נזק כבד לשלטון החוק ולתקינות המינהל, אנו מציעים לשקול את התזכיר מחדש. לדעתנו, מן הראוי להתנגד באופן נחרץ לקידום התזכיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
היועמ"ש מנדלבליט והשרה שקד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים