שתף קטע נבחר

הבית היהודי וכולנו: "להחיל את חוק נתניהו 2 - רק מ-2020"

השותפות הקואליציוניות לא יכולות להטיל וטו על החוק שיאסור על המשטרה להמליץ להגיש כתב אישום, אך גורמים בכירים בשתי המפלגות מציעים לבחון כי הוא יחול רק משנת 2020. בקואליציה הזהירו כי חוק שכזה עשוי דווקא להתנקם בנתניהו

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)

חוק "נתניהו 2" ממשיך להדהד: בקואליציה הודיעו כי יקדמו את החוק שאוסר על המשטרה להמליץ על הגשת כתב אישום בתום חקירה, אולם למרות הסכמה נרחבת על מהות החוק, מעלים היום (ה') גורמים בסיעת הבית היהודי, בסיעת כולנו וגם בליכוד טענה שלפיה יש להגדיר מראש כי החוק יחול רק משנת 2020. זאת כדי למנוע ממנו לעבור כחוק פרסונלי שיאפשר לראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחמוק מהמלצה לאישום בתום החקירות המתנהלות נגדו כעת. 

 

מצד אחד מודעים חברי הקואליציה לעובדה שהחוק המקודם כעת אינו חוק יסוד, ועל כן לא יוכלו להתנגד בהתאם להסכמים הקואליציוניים המחייבים הסכמה רחבה. חוק רגיל אינו דורש הסכמות והשותפות מחויבות לתמוך בו. לפי ההסכמים הקואליציוניים, השותפות יכולות להטיל וטו על חוק יסוד שיקודם. כלומר, בלי הסכמה של כולם, אי אפשר לקדם חוק יסוד. אך כיוון שבמקרה זה מדובר בחוק רגיל, אין לסיעות השותפות בקואליציה זכות להתנגד לו והן מחויבות לתמוך בו במסגרת המשמעת הקואליציונית.

 

יחד עם זאת, מביעים בבית היהודי ובכולנו אי נוחות מנוסח חוק שיחול רטרואקטיבית, וטוענים כי יש להעלות על סדר היום את נושא התחולה המאוחרת שלו - כלומר החל משנת 2020. בכולנו ובבית היהודי תומכים בחוק וחושבים שהוא נכון, אך מדגישים את הבעייתיות בהקשר שלו, כלומר: הוא הגיע כשברקע חקירות ראש הממשלה, והופך למעשה לחלק מהאירוע.

 

"היועץ המשפטי לא אוהב את החוק", אמר גורם פוליטי, "אבל לא יעלה על בריקדות כדי למנוע ממנו להתקדם. יש בעיה בכך שמדובר בחוק רגיל ולא בחוק יסוד, דבר שמקשה על השותפות להתנגד. למרות זאת, כוונותיהם של יוזמי החוק לא ברורות עדיין. לכן בישיבת ראשי הקואליציה הקרובה הנושא יצטרך לעלות".

בקואליציה אומרים כי הפרסונליזציה של החוק עשויה להיות לבסוף חרב פיפיות ולייצר מוטיבציה גדולה יותר במשטרה להמליץ על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה עוד לפני העברת החוק בקריאה שנייה ושלישית. כך למעשה, טוענים הגורמים, ייצא שכרו של ראש הממשלה בהפסדו.

 

לפני עשור כבר עלתה דרישה דומה, אז נהגה המשטרה לפרסם "המלצה" לפרקליטות בתום חקירותיה. המשטרה נעמדה אז על הרגליים האחוריות בטענה כי החוקרים עמלים על החקירות ומבקשים לסכמן בצורת המלצה. לאחר דין ודברים בין משרד היועץ המשפטי לממשלה והמשטרה, סוכם שבמקום המלצה יוגש "סיכום חקירה" ובו יימסר אם נאספו ראיות בתיק או לא. עתה, לאור הצעת החוק, התקיימו התייעצויות חוזרות והוחלט שלא קמה עילה משפטית להתנגד לחוק. עם זאת, יש לציין כי המשטרה כלל אינה מגישה המלצות לכתב אישום אלא מודיעה אם נמצאה תשתית ראייתית או לא בתיק חקירה.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים