שתף קטע נבחר

הזעם החרדי: "בג"ץ מבצע הפיכה, הוא אויב היהדות"

נשיאת העליון הפורשת נאור קבעה כי לא יתקיים דיון נוסף בבג"ץ המרכולים, והחרדים הגיבו בכעס רב. דרעי: "בג"ץ מבצע הפיכה של ממש". גפני: "אגיש הצעת חוק כדי לעקוף זאת". מוביל מאבק המרכולים: "מאות סוחרים ייפגעו"

 

 

ח"כ גפני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ גפני(צילום: מוטי קמחי)
 

החרדים זועמים על הפסיקה האחרונה של נשיאת בית המשפט העליון: בכירי המפלגות החרדיות כינו את ההחלטה להותיר למרכולים בתל אביב לפעול בשבת "ביזיון השבת", טענו כי בית המשפט העליון "מנותק מהעם" ואמרו כי הוא מבצע "הפיכה של ממש".

 

לפסק הדין במלואו לחצו כאן

 

יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, הגיב להחלטה לא לקיים דיון נוסף באומרו: "ברגע עצוב זה אין לי אלא להיתלות באילנות גבוהים, בנשיא ראובן ריבלין, שאמר השבוע - 'לא מהפכה עושה בית המשפט אלא הפיכה'. ומדובר בהפיכה של ממש". לדבריו, "סיכמתי השבוע עם נתניהו על קידומם המהיר של שני חוקים ממשלתיים, שיעניקו לשר הפנים הסמכויות הדרושות לשמור על צביונה של השבת היהודית בפרהסיה הציבורית, כדרישת רוב הציבור בישראל".

 

השר דרעי (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
השר דרעי(צילום: אוהד צויגנברג)

"פסיקת בג"צ מנוגדת לעמדת רוב העם בישראל, הרואה בשבת את יום המנוחה הלאומי ובשבילו שמירת השבת מהווה ערך עליון לאורך הדורות", אמר שר הבריאות יעקב ליצמן. "כמיטב המסורת הבג"צית הנפיקה הנשיאה היוצאת פסיקה אנטי דתית כ'אות פרישה' צפוי ומוכר. זהו ניסיון בוטה של שופטי בג"צ לפגוע בצביונה היהודי של המדינה, תוך גרימת עוול מוסרי ורמיסת זכויות אלפי עובדים שפרנסתם נפגעת כתוצאה מפסיקה זו, ומונעת מהם מנוחה משפחתית כזכות בסיסית לכל אדם.

 

"קיימת תמימות דעים בקרב כל הנציגות החרדית והדתית לסתום את הסכר האנטי דתי שמוביל בג״צ בפסיקותיו אלו ואנו ניאבק לתקן את העוול הזה בחקיקה", הוסיף ליצמן.

 

ח"כ משה גפני מיהדות התורה אמר: "בית המשפט העליון פשוט מנותק מהעם. השופטים פוגעים בדרך קבע בתורה הקדושה ובמסורת העם היהודי, כל פסקיהם מבוססים על עידוד חילול שבת ופגיעה בציבור המסורתי שומר השבת, לפגוע ברגשותיו מצפונו ופרנסתו. על פי ההסכם הקואליציוני נביא ביום ראשון את התיקון לחוק, ומה שבית המשפט קלקל אנחנו נתקן כדי לשמר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אגיש הצעת חוק כדי לעקוף זאת".

 

חבר סיעתו, הרב ישראל אייכלר, כינה את טקס הפרישה "הצגה". לדבריו, "זה כבר הפך למסורת - שופט או שופטת מסיימים את כהונתם והם מחפשים כותרת הגונה שתשאיר אותם בהיכל התהילה המזויף. עלינו לומר לשופטים את האמת בפנים - הדרך הנואשת שבה אתם נתפסים בשארית הכוח בשאריות הרייטיניג שנשלחות לעברכם על ידי התקשורת, אינה מוסיפה לכם כבוד. אלו לא פסיקות, אלו הצגות.

 

"שופטים נכבדים, דעו, הזיכרון היחיד שאתם משאירים הוא גיחוך ומבוכה", אמר אייכלר. "אתם תישאו באחריות לדם הרע שאתם שופכים על מדורת מלחמת התרבות שתשרוף את כל החוטים המקשרים את החברה הישראלית. זיכרונכם יישאר לדיראון עולם, כעריצים שניסו לחסל את תורת ישראל. אתם תיעלמו בתהום הנשיה של אויבי היהדות בכל הדורות, והיהדות הנאמנה תחיה לנצח נצחים".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, צייץ בטוויטר בעקבות הפסיקה: "החלטה ראויה! אין כל סיבה שהמדינה תפגע במרקם העירוני בתל אביב, ותכפה על תושבי העיר, ורוב האזרחים בישראל, אורח חיים שאינו על פי דרכם ורצונם".

 

יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, בירך: "מכבדים את הדת, לא מכבדים כפייה דתית. מברך את נשיאת העליון היוצאת מרים נאור עם פסיקתה האחרונה ומאחל בהצלחה למחליפתה אסתר חיות".

 

רון חולדאי: "המושג 'חיה ותן לחיות' הוא הדבר הנפלא שמאפיין את ת"א" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
רון חולדאי: "המושג 'חיה ותן לחיות' הוא הדבר הנפלא שמאפיין את ת"א"(צילום: אורן אהרוני)

בתל אביב היו מי שחגגו את הפסיקה. ראש העיר רון חולדאי הכריז כי "העיר תל אביב-יפו הייתה חופשית ותישאר חופשית. ההחלטה המאוזנת של בג"צ, בראשות השופטת נאור, שומרת מחד על הערך הסוציאלי של השבת כיום מנוחה, ומאידך מאפשרת מענה ומתן שירותים נדרשים לתושבי העיר במסגרת יום המנוחה והבילוי".

 

חולדאי הוסיף: "כפי שמועצת העיר בבני ברק סוגרת בשבת גם את מה שמותר בכלל המדינה, כך ראוי לכבד את סמכותה של מועצת העיר תל אביב-יפו לקבוע את אופייה של השבת ברחובותיה. המושג 'חיה ותן לחיות', שקיבל ביטוי בפסק הדין, הוא הדבר הנפלא המאפיין את העיר הזאת, בה קהילות שונות ומגוונות חיות יחד בכבוד הדדי. כך גם השוני באופי השבת, המיוחד לכל שכונה. נעמוד גם בעתיד על המשמר – העיר תל אביב-יפו תמשיך להיות עיר המאפשרת לכל תושביה לקיים את אורחות חייהם ברוח מגילת העצמאות".

 

סגן ראש עיריית תל אביב, אסף זמיר, אמר כי "אחרי חמש שנות מאבק, נמנעה פגיעה בצביון החופשי של עירנו. זהו ניצחון בקרב שמאוד לא רצינו לנהל ושעשינו מאמץ גדול להימנע ממנו במשך השנים, על מנת שלא להעמיק עוד את הקרעים שבין קבוצות שונות בחברה שלנו".

 

לעומתו, מנכ"ל קואליציית "שבת שוויון" רועי לחמנוביץ', ממובילי מאבק בעלי המרכולים לסגירתם בשבת, טען כי "כתוצאה מפסיקת העליון ייפגעו מאות סוחרים ברמה המשפחתית וברמה הכלכלית. אנחנו רואים בנזק זה נזק זמני. הפתרון לתיקון העוולה יגיע מהמערכת הפוליטית. הגיעה העת שראשי הקואליציה - מפלגות דתיות, חרדיות ובכלל שעבורן השבת היא בעלת משמעות - לא ייתנו לפסיקה הזאת להתקרר וכבר ביום ראשון הקרוב יביאו חוק שבת שיתקן פסיקה זו ויאפשר למאות בעלי עסקים לנוח בשבת.

אם זה לא יקרה - אזי שותפה הקואליציה לעמדת בג"ץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
השר דרעי
צילום: אביהו שפירא
מומלצים