שתף קטע נבחר

בהוראת השליט: המדינה תחליף את הכתב

נשיא קזחסטן נורסולטן נזרבייב החליט שארצו תעבור לכתוב קזחית באותיות לטיניות במקום אותיות קיריליות. אחת הסיבות למהלך: בכתב הקירילי יש 42 סימנים, וקשה להשתמש במקלדת. אבל יש גם מסר לרוסיה

תארו לכם שיום אחד אתם קמים בבוקר – ומגלים שהמדינה שלכם החליפה שפה? נשיא קזחסטן נורסולטן נזרבייב, השולט ביד ברזל בארצו, הודיע היום (ה') כי קזחסטן תשנה את האלפבית שבו היא משתמשת. תהיה זו הפעם השלישית בפחות מ-100 שנה שקזחסטן מחליפה את הכתב הרשמי שלה, ונראה כי מדובר בצעד סמלי שנועד להדגיש את עצמאותה.

נשיא קזחסטן נזרבייב. החלפה שלישית ב-100 שנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא קזחסטן נזרבייב. החלפה שלישית ב-100 שנה(צילום: רויטרס)

נזרבייב הורה היום ללשכתו להיערך למעבר מהכתב הקירילי לכתב לטיני, ובכך ארצו תבדל את עצמה – לפחות בהיבט זה – מרוסיה. קזחסטן, מדינה עשירה בנפט שבה חיים 18 מיליון תושבים, מקיימת קשרים קרובים למדי עם מוסקבה, ורוסיה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. אבל קזחסטן גם הייתה חלק מברית המועצות, והיא מודאגת מהשאיפות של רוסיה לשמר את השפעתה הפוליטית באזור.

 

עד שנות ה-20 נהגו בקזחסטן לכתוב את הקזחית, שהיא שפה טורקית, בכתב ערבי. כשקזחסטן הפכה לחלק מברית המועצות, מוסקבה הנהיגה בה את הכתב הלטיני. ב-1940 הוחלף הכתב הלטיני בכתב קירילי, בהתבסס על האלפבית הרוסי.

 

אחת הסיבות לשינוי האחרון היא הצורך להתאים את הכתב שבו משתמשים הקזחים לטכנולוגיה המודרנית. באלפבית הקירילי שבו משתמשת קזחסטן כעת יש 42 סימנים, והעובדה הזו הופכת את השימוש במכשירים דיגיטליים למסורבל – למשל במקלדת המחשב, שעליה יש מקום מוגבל.

גם מסר לרוסיה. נזרבייב הבטיח שינוי הדרגתי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם מסר לרוסיה. נזרבייב הבטיח שינוי הדרגתי(צילום: רויטרס)

לפי הודעת הנשיא נזרבייב, הוא הורה לראש לשכתו להכין טיוטת צו המורה על הנהגת הכתב החדש. נכתב בה כי המעבר לכתב הזה יהיה הדרגתי.

 

אף שקזחית היא השפה הרשמית במדינה מאז יציאתה לעצמאות ב-1991, אבל רק 62% מתושביה מעידים שהם מסוגלים להשתמש באופן שוטף בשפה הקזחית הכתובה והדבורה. הנתונים האלה התגלו במפקד האוכלוסין שנערך ב-2009. השימוש ברוסית נרחב יותר: 85% מהקזחים העידו אז שהם דוברים רוסית שוטפת. רוסית, אגב, מוכרת אף היא כשפה רשמית בקזחסטן.

 

כמה מדינות נוספות שבהן מדברים שפות טורקיות, בכלל זה טורקיה עצמה, עברו במהלך השנים לשימוש בכתב לטיני. מלבד טורקיה עשו זאת אזרבייג'ן, טורקמניסטן ואוזבקיסטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא נזרבייב. 85% דוברים רוסית
צילום: רויטרס
מומלצים