שתף קטע נבחר

דינוזאור עם "מסכת שודדים" מרתק את החוקרים

חוקרים מצאו כי לסינוזאורופטריקס, שחי לפני כ-130 מיליון שנה בסין, היו דפוסי הסוואה שכללו את "מסכת השודדים", בטן תחתונה בהירה, גב כהה וזנב מפוספס. אחד החוקרים: "הוא ככל הנראה היה נראה כמו גרסה רזה של שילוב בין דביבון לתרנגול הודו"

דינוזאור לבוש נוצות בגודל של דביבון, שחי לפני 130 מיליון שנה בסין, חלק מאפיין ייחודי עם היונק הפרוותי המודרני שאנחנו רגילים לראות מפשפש בפחי זבל בצפון אמריקה: פס שחוצה את קו העיניים - שקצת מזכיר מסכת שודדים.

 

בשבוע שעבר מסרו מדענים מאוניברסיטת בריסטול בבריטניה כי ניתוח הנוצות המאובנות של הדינוזאור, שנקרא סינוזאורופטריקס, חשפו דפוסי הסוואה שכללו את "מסכת השודדים", בטן תחתונה בהירה, גב כהה וזנב מפוספס. צבעיו של הדינוזאור גם מספרים על הסביבה שבה הוא חי – ככל הנראה סוואנה פתוחה ולא יער, כך לפי מחקרם של הפליאונטולוגים שפורסם בכתב העת Current Biology.

 

 (הדמיה: מתוך המחקר) (הדמיה: מתוך המחקר)
(הדמיה: מתוך המחקר)

 

"זו הייתה תגלית מפתיעה למדי", מסר החוקר פיאן סמית'וויק בנוגע ל"מסכת השודדים" על פניו של הדינוזאור העתיק.

 

המאפיין הזה כנראה העניק לסינוזאורופטריקס כמה יתרונות בטבע. בקרב הציפורים – שהן בעצם צאציהן האבולוציוניים של הדינוזאורים – דפוס שנראה כמו מסכה על הפנים לרוב מסתיר את העיניים. לפי סמית'וויק, טורפים ונטרפים כאחד מחפשים אחר עיניים כסימן לנוכחותה של חיה באזור.

 

"כל דפוסי הצבע שמצאנו קשורים לאלמנטים של הסוואה בקרב חיות מודרניות, ולכן סביר כי הסינוזאורופטריקס היה גם כן נתון לאימתם של טורפים, ובו-זמנית היה צריך להתחבא מפני החיות שהוא עצמו רצה לטרוף", הוסיף החוקר. "ככל הנראה מדובר גם בצייד וגם בניצוד".

המאובן שהתגלה בסין (הדמיה: מתוך המחקר) (הדמיה: מתוך המחקר)
המאובן שהתגלה בסין(הדמיה: מתוך המחקר)

 

הסינוזאורופטריקס הגיע לאורך של בערך מטר אחד, היו לו שתי רגליים וזרועות קצרות, אגודלים גדולים וזנב ארוך מאוד, והוא היה מכוסה כולו שורות של נוצות. מחקרים קודמים על הדינוזאור, שמאובניו הראשונים התגלו ב-1996, הצביעו על כך שנוצותיו הכהות היו בגוון חום-אדום. לסינוזאורופטריקס היו גם שיניים קטנות וחדות, והוא אכל בעלי חוליות קטנים כמו לטאות.

 

"הוא ככל הנראה היה נראה כמו גרסה רזה של שילוב בין דביבון לתרנגול הודו", הוסיף חוקר נוסף במחקר, ג'ייקוב וינטר.

 

יכולתם של מדענים בשנים האחרונות לזהות דפוסי צבע במאובנים של נוצות ועור של דינוזאורים הגבירה רבות את ההבנה של אותם יצורים קדומים. דפוס ההסוואה שניתן לראות על צדו של הסינוזאורופטריקס, שבמסגרתו החלק העליון של הגוף כהה יותר, עוזר לחיות להשתלב עם הרקע שבו הן נמצאות. בעלי חיים באזורים פתוחים כמו בסוואנה לרוב מנצלים דפוס צבעוני מסוג זה, כך לפי החוקרים.

 

"אנחנו יודעים שהיו לפחות עוד שני דינוזאורים עם צבע כהה יותר בחלק העליון וצבע בהיר בחלק התחתון, ולאף אחד מהם לא היו נוצות, כך שנראה שמדובר בדפוס צבע נפוץ", סיכם החוקר סמית'וויק. לבוש נוצות בגודל של דביבון, שחי לפני 130 מיליון שנה בסין, חלק מאפיין ייחודי עם היונק הפרוותי המודרני שאנחנו רגילים לראות מפשפש בפחי זבל בצפון אמריקה: פס שחוצה את קו העיניים - שקצת מזכיר מסכת שודדים.

  

למחקר המלא: http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)31197-1

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: מתוך המחקר
סינוזאורופטריקס. בין דביבון לתרנגול הודו
הדמיה: מתוך המחקר
מומלצים