שתף קטע נבחר

תיקון לחוק: רשות ההגבלים תהפוך ל"רשות התחרות"

שר הכלכלה ורשות ההגבלים העסקיים מקדמיים רפורמה בחוק. בין השינויים המוצעים: מונופול יוגדר כמי שיש לו כוח שוק משמעותי גם אם נתח השוק שלו נמוך מ-50%, תבוטל המגבלה של עד 24.5 מיליון שקל לעיצום מרבי כנגד מפרי החוק, כך שכלל העסקים כולל תאגידים גדולים יהיו כפופים לרף עיצומים עליון של 8% ממחזור מכירותיהם. עוד מוצע: שינוי שמו של החוק ל"חוק התחרות"

שר הכלכלה אלי כהן ורשות ההגבלים העסקיים פרסמו היום (ב') תזכיר חוק המציע לתקן את חוק ההגבלים העסקיים. לטענת יוזמי תיקון החוק, מטרתו העיקרית היא לחזק את ההרתעה והאפקטיביות של רשות הגבלים עסקיים, ובמקביל להסיר מגבלות ביורוקרטיות מגופים שאינם פוגעים בתחרות.

 

לקריאת תזכיר החוק המלא 

 

עיקרי השינוי המוצע:

• הרחבת הגדרת בעל המונופולין הכפוף לחובות והאיסורים בחוק ההגבלים העסקיים, כך שתחול על כל מי שיש לו כוח שוק משמעותי, גם אם נתח השוק שלו נמוך מ-50%. החוק הנוכחי קובע נתח שוק של מעל 50% כמדד היחיד להיותו של גוף בעל מונופולין.

 

• צמצום חובת הדיווח לממונה על מיזוגים קטנים. הצמצום ייעשה על ידי העלאת הרף הכספי המחייב דיווח ממחזור משותף של 150 מיליון שקל למחזור משותף של 360 מיליון שקל. לטענת יוזמי החוק, עלייה זו מתחייבת לאור הצמיחה המשמעותית שעבר המשק הישראלי מאז שנקבע הסכום הנוכחי בחוק בשנת 1999, וכן לאור זאת שבמדינת ישראל ישנו נטל רגולטורי של פיקוח על מיזוגים רב יחסית למדינות ה- OECD. לפי נתוני הOECD ישראל נמצאת גבוה, במקום השלישי מבין מדינות הOECD, במספר מיזוגים המוגשים לאישור, יחסית לגודל האוכלוסייה.

אלי כהן ומיכל הלפרין (צילום: ערוץ הכנסת ויח"צ) (צילום: ערוץ הכנסת ויח
אלי כהן ומיכל הלפרין(צילום: ערוץ הכנסת ויח"צ)
 

• ביטול המגבלה של עד 24.5 מיליון שקל לעיצום מרבי כנגד מפרי החוק, כך שכלל העסקים במשק הישראלי יהיו כפופים לרף עיצומים עליון בשיעור של 8% ממחזור מכירותיהם. המצב הקיים מיטיב באופן לא מוצדק דווקא עם התאגידים הגדולים והחזקים ביותר במשק, אשר להם מחזורי מכירות של מיליארדי שקלים, טוענים יוזמי החוק, והתיקון יביא לחיזוק ההרתעה והאכיפה ביחס לגופים הגדולים ביותר במשק הישראלי.

 

• צמצום הצורך באישורים ביורוקרטיים להסדרים כובלים, ומעבר לאיסור מהותי על הסדרים שפוגעים בתחרות. התיקון ייעשה על ידי מהלך משלים לתיקון חוק ההגבלים העסקיים.

 

• השוואת תקופות הבדיקה של עסקאות מיזוג ושל הסדרים כובלים – קיצור משמעותי של זמן ההחלטה בבקשות פטור להסדרים כובלים, מ-90 ל-30 יום, בדומה לפרק הזמן הקבוע ביחס להחלטה במיזוג. בנוסף, לממונה תהיה סמכות להאריך את תקופת ההחלטה בבקשות פטור ואישור מיזוגים בעוד 120 יום במקרים שבהם הבדיקה מורכבת ודורשת פרק זמן ארוך יותר.

 

• שינוי שמו של חוק ההגבלים העסקיים לחוק התחרות, ותיקונים דומים ביחס לבית הדין להגבלים עסקיים, הממונה על הגבלים עסקיים ורשות הגבלים עסקיים.

 

הערות ותגובות לתזכיר ניתן להעביר לרשות הגבלים עסקיים, לידי עו"ד עידית פרוים, במייל idit@aa.gov.il עד יום 19 בנובמבר 2017.

 

במשרד הכלכלה טוענים, כי התיקונים יעדכנו את החוק כך שיתאים לשינויים המשמעותיים שעברה הכלכלה הישראלית מאז נחקק לפני כ-30 שנה וכן יקרבו את הדין הישראלי למקובל בעולם בתחום ההגבלים העסקיים.

 

שר הכלכלה והתעשייה מסר: " צעד נוסף לצמצום הנטל הרגולטורי והבירוקרטי המיותר, ולהקלה על המסחר ועשיית העסקים במשק. הרפורמה תאפשר לרשות הגבלים עסקיים להגביר את פעילות האכיפה האפקטיבית שלה ולהפנות את משאביה לקידום התחרות, ולחיזוק את ההרתעה כנגד מונופולים וגופים אחרים הפוגעים בתחרות".

 

הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין, מסרה: "החוק במתכונתו החדשה יחייב בעלי עסקים לנהוג באחריות תחרותית בד בבד עם הפחתת הנטל הרגולטורי והקלה על עסקים קטנים. תיקון החוק יאפשר לרשות הגבלים עסקיים להגביר את האכיפה ולנקוט סנקציות משמעותיות ביחס לעסקים שפוגעים בתחרות." 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת ויח"צ
אלי כהן ומיכל הלפרין
צילום: ערוץ הכנסת ויח"צ
מומלצים