שתף קטע נבחר

המפץ הגדול של הטלוויזיה הישראלית: כל מה שצריך לדעת

למה בעצם הוחלט לפצל את ערוץ 2, כיצד נבחרו האפיקים החדשים, מה יקרה לתכני חברת החדשות עם המעבר לערוצים נפרדים, והאם השוק המקומי באמת מצדיק את קיומם של שלושה ערוצים מסחריים? שאלות ותשובות, רגע לפני שהמהלך המורכב יוצא לדרך

 

למה בעצם הוחלט לפצל את ערוץ 2?

על פי יוזמי החוק - מטרת הפיצול של ערוץ 2 היא לחזק את הפלורליזם בשוק הטלוויזיה המסחרית באמצעות עידוד כניסה של שחקנים חדשים לשוק זה.

 

כיצד נקבע מועד הפיצול?

במקור היה אמור הזיכיון של ערוץ 10 ושל זכייניות ערוץ 2 לפקוע ב-31 אוקטובר 2015. עם זאת, חודשים ספורים לפני המועד המקורי הוחלט להאריך את תנאי הזיכיון בשנתיים - עד לסוף אוקטובר 2017. זהו המועד הסופי שנקבע למעבר השידור המסחרי בישראל מהמודל הקודם, של זיכיונות, לשיטת הרישיונות. במסגרת מעבר זה נדרשו גופי השידור להתפצל ולעבור לאפיקים החדשים.

 

 

מדוע לא נשמרו האפיקים 10 ו-22, וכיצד נבחרו האפיקים החדשים (12, 13 ו-14)?

כדי להקל על כניסת מתחרים חדשים לשוק ולמנוע ככל האפשר מצב שבו לחלק מהשחקנים הוותיקים יהיה יתרון משמעותי על פני שחקנים אחרים בשל הרגלי צפייה קיימים, הציע שר התקשורת דאז, משה כחלון, כי לאחר המעבר משיטה של זיכיונות לשיטה של רישיונות לא יהיה אפשר יותר להשתמש באפיקים 10 ו-22, והם יחזרו לשימוש חברות הכבלים והלוויין. ועדת הכלכלה קיבלה הצעה זו ועיגנה אותה בנוסח הצעת החוק.

 

במקור אפשר החוק לשר התקשורת להורות למועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין שלא להתיר שידורים של ערוץ כלשהו באפיקים 10 ו-22 במשך שלוש שנים. בפועל - שר התקשורת הנוכחי, איוב קרא, ביקש להחשיך את האפיקים הוותיקים לארבעה חודשים בלבד.

 

הבחירה באפיקים 14-12 התגבשה כפשרה בין רצון הזכייניות לשבץ אותן בעשירייה הראשונה של ערוצי השלט (אפיקים 6-2) לבין בקשת הכבלים והלוויין לתת להן מקום גבוה הרבה יותר. את האפיקים הללו בחר שר התקשורת דאז, כחלון, והוא עשה זאת בתיאום עם מועצת הרשות השנייה.

 

למעשה, מספרי האפיקים שנקבעו היו 16-12 (בין היתר כדי לאפשר לשחקנים נוספים להיכנס לשוק) - ועל פי תנאי המכרז, ההצעה הזוכה קבעה את האפיק שממנו תתחיל הספירה (כלומר, כפי שקרה בפועל - ההצעה הזוכה של קשת עבור אפיק 12 קבעה כי אפיקים 12 ואילך ישמשו את בעלי הרישיונות).

 

איך הוחלט איזה אפיק תקבל כל זכיינית?

באפריל 2017 התקיים מכרז שבו כל אחת מהחברות - רשת, קשת וערוץ 10 - הגישה הצעה על אפיק מסוים. המאבק המרכזי התנהל למעשה על אפיק 12 - זאת כיוון שמחקרים קבעו כי הוא יהיה הקליט ביותר (הן בשל שילובה של הספרה 2, המזוהה עם הזכייניות רשת וקשת, והן בשל הקרבה בין שתי הספרות בשלט). קשת שילמה את הסכום הגבוה ביותר - 25 מיליון שקלים - וזכתה באפיק המבוקש. עבור מיקומה באפיק 13 שילמה רשת 7.7 מיליון שקלים, ואילו ערוץ 10 זכה באפיק 14 עבור תשלום של שקל וחצי בלבד - שאפילו אותו גייס באמצעות מימון המונים.

 

יונית לוי. בשני ערוצים במקביל, בינתיים (צילום מסך) (צילום מסך)
יונית לוי. בשני ערוצים במקביל, בינתיים(צילום מסך)

 

עד כה החזיקו רשת וקשת במשותף את חברת החדשות - שסיפקה תכנים לשתי הזכייניות. כיצד זה יעבוד עכשיו, כשהן ישדרו בשני ערוצים שונים?

החוק מאפשר לשתי הזכייניות להמשיך להחזיק יחדיו בחברת החדשות לתקופה של שלוש שנים - ואכן, נכון לעכשיו, חלק גדול מהתכנים שמפיקה חברת החדשות של ערוץ 2 ימשיכו להיות משודרים בשני הערוצים: בין היתר ישודרו במקביל באפיקים 12 ו-13 מבזקי הבוקר והתוכניות "מהדורה ראשונה", "שש" עם עודד בן עמי, "המהדורה המרכזית", "אולפן שישי", "מהדורת מוצ"ש" ו"סדר עולמי".

 

סיכום מוקדם בין קשת לרשת הביא לכך שתוכנית חיסכון תשודר רק בקשת, וכמוה גם מהדורה מוקדמת של "אולפן שישי", שאותה תגיש רינה מצליח. במסגרת אותו סיכום קיבלה רשת את "פגוש את העיתונות" עם רינה מצליח ביום שבת ואת "חדשות הלילה" עם דוריה למפל.

 

מה בנוגע לפרסומות בזמן המהדורה המרכזית, איך יחלקו אותן בשני הערוצים?

הפסקות הפרסומות בזמן המהדורה המרכזית נקבעות מראש. למשל, מחליטים על שלוש הפסקות פרסומות במהדורה מרכזית אחת - הפסקה ראשונה בת שש דקות, הפסקה שנייה בת חמש דקות והפסקה שלישית בת שלוש דקות. במצב כזה יצטרכו שתי הזכייניות למלא את דקות הפרסום, כל אחת בנפרד.

 

ומה יקרה אחרי שלוש שנים?

בשלב זה לא יוכלו הזכייניות להחזיק ביחד בחברת החדשות וליהנות שתיהן מתכניה. בסוף התקופה יוכלו שני הערוצים לנסות ולרכוש את חברת החדשות, זאת במסגרת מכרז שתפרסם הרשות השנייה. במסגרת המכרז יתחייב הערוץ שהצעתו תזכה גם לשלם למפסיד עבור שווי המניות שלו בחברה.

 

האם באמת יש מקום לשלושה ערוצים מסחריים בישראל?

זו השאלה הגדולה שניצבת ברקע הפיצול - ואכן, עד היום שוק הטלוויזיה הישראלי לא ממש הוכיח כי היקף הפעילות שלו מצדיק את קיומם של שלושה ערוצים מתחרים. על פי גורמים בתעשייה, הפיצול עלול להוביל את זכייניות ערוץ 2 להפסדים של כ-300 מיליון שקלים בשנה.

 

אז מה יקרה אם החברות לא ישרדו את הפיצול?

למעשה, כבר במהלך התקופה שחלפה מאז אושר חוק הפיצול התקיימו מגעים וגישושים לגבי מיזוג אפשרי בין שניים מהגופים - רשת וערוץ 10, אך אלו לא הבשילו לכדי הסכם. עם זאת, ההשפעה של הפיצול והמחיר הכלכלי שהוא יגבה מהערוצים בהחלט עשויים להוביל למיזוג כזה או אחר, ובסופו שוב יפעלו בארץ שני ערוצים מסחריים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
הפיצול יוצא לדרך. מה זה אומר בעצם?
צילום מסך
לאתר ההטבות
מומלצים