שתף קטע נבחר

מהחיישנים ועד ה"אחיזה": פריצת הדרך שהובילה לזיהוי מנהרת הטרור

מיליארדי שקלים הושקעו ואינספור פתרונות נגד המנהרות החודרות נוסו, אך בסופו של דבר מערכת ישראלית המשלבת חיישנים חכמים ואלגוריתם שמנתח מידע - עשתה את ההבדל. עם זאת, המערכת לא תוכל להבטיח הצלחה עד להשלמת קיר הבטון שנפרס, והאתגר יהיה בעומק הרצועה, שם חמאס משקיע במנהרות הלחימה

 

אחרי יותר מעשור של ניסויים בארץ ובעולם, השקעות עתק של מיליארדים רבים וניסיונות מקוריים וחשאיים – נראה שישראל מצאה סוף-סוף פתרון לנטרול המנהרות החודרות לשטחה: למנהרת הג'יהאד האיסלאמי שפוּצצה אתמול (ב') על ידי צה"ל כלל לא היה פתח יציאה בשטח הישראלי, וחופריה המשיכו לעמול בשקט-בשקט, עמוק מתחת לגבול, גם בשניות שבהן רעדה האדמה מעוצמת הפיצוץ היזום בצהרי היום.

 

כקילומטר בודד של חפירות, עד לשטח של עשרות מטרים בישראל, ליד הגבול - זה מה שהצליחו החופרים להשלים בחודשים האחרונים, אולי בתקווה שלא יזוהו. הדרילרים הענקיים, בריכות הבטון הנוזלי ועשרות המשאיות שחבריהם מבית להייה ומבית חאנון התרגלו לראות תדיר בחודשים האחרונים, לא נראו לנגד עיני החופרים כשהביטו מזרחה. שם, במרחב שבין מחנות הפליטים של מרכז הרצועה בוכאה חאן יונס לקיבוץ כיסופים, כלל לא נבנה עדיין קיר המכשול האימתני, שכמה קילומטרים ממנו כבר נפרסו, בעיקר באזורים מאוימים יותר בצפון הרצועה.

 

מול חופרי המנהרה שפוצצה אתמול עבדו אומנם מעת לעת כוחות הנדסה צה"ליים, אך בהיקפים קטנים ובתדירות נמוכה בהרבה. ספק אם אותם חופרים, שנהנו מביטחון עצמי גבוה עד שמצאו אתמול את מותם, ידעו מה הסיבה לכך: צה"ל התקין בקטע הגבול האמור טכנולוגיה חדשה, שאותתה לאחרונה לכוחות בגזרה: מנהרת טרור הולכת ונחפרת מתחת לאדמה - וחצתה את הגבול.

מתוך "ידיעות אחרונות" ()
מתוך "ידיעות אחרונות"

מאז שניתן האיתות היה יכול צה"ל לרכז מאמץ מודיעיני, מבצעי והנדסי באזור, ובהגדרה הצה"לית - "לאחוז במנהרה", עוד בטרם פיצוצה אתמול. הטכנולוגיה, פרי פיתוח של חברה ישראלית, מבוססת על חיישנים רגישים מאוד, שמעבירים את הנתונים הנאספים למערכת אלגוריתמית וזאת מנתחת את המידע ומסיקה מסקנה מיידית – אם במקום נחפרת מנהרה ואם לאו.

 

המערכת מצליחה להתגבר על אחת מנקודות התורפה העיקריות שקודמותיה כשלו בהן, בזו אחר זו – אמינות אותות האזהרה. מאחר שאזור הגבול עמוס רכבים כבדים שנעים מדי יום בשטח, מנגמ"שים וטנקים צה"ליים ועד לטרקטורי קומביין של החקלאים, סימנים חשודים זוהו לאורך השנים באמצעות חיישנים שנפרסו, אך בסופו של דבר היו אלה התראות שווא, שנבעו מתנועות קלות באדמה שיצרו הרכבים שנעו במרחב. הדבר גרם לא פעם לסריקות וחיפושי שווא אחר מנהרות. הפעם, כך נראה, המערכת החכמה הוכיחה את יעילותה – היכולת לאסוף מידע במידת הצורך בלבד של מיקום המנהרה.

 

בסיס הטכנולוגיה לא רחוק מהשיטה המופעלת בקב"א, קיר הבטון האינדיקטיבי, שנפרס כאמור כבר בחלקים אחרים בגבול, והעבודות להשלמת פריסתו תוגברו בשבועות האחרונים. ההצלחה של הטכנולוגיה באירוע מאתמול לא צפויה להשפיע על תוכניות פריסת הקב"א, מכרם שלום שבדרום הרצועה ועד לאזור נתיב העשרה, כולל בשובר גלים מול החוף הצפוני של הרצועה.

המחבלים שנהרגו ()
המחבלים שנהרגו

 

אין הבטחה של 100 אחוז

הקב"א הוא מכשול מורכב בהרבה, עלותו היא כ-4 מיליארד שקלים, והוא כולל אלמנטים שונים שעושים למעשה את כל שלבי העבודה: חסימה פיזית ו"טיפשה" של מנהרה באמצעות קיר בטון מזוין ועבה שמוחדר לעומק של עשרות מטרים מתחת לאדמה, זיהוי החפירה בעודה באיבה בבטן האדמה באמצעות חיישנים שבתוך הקיר, והשמדה "עצמית" ומיידית של מנהרה קיימת או עתידית באמצעות הזרמת בטון נוזלי לחללים התת-קרקעיים שהמערכת זיהתה. מערכת זו יודעת להתגבר על תורפה ישראלית נוספת שממנה חששו בעבר בצה"ל: חפירת מנהרה עמוקה במיוחד.

 

השלמת הקב"א לאורך הגבול תסתיים בתוך כשנתיים, ובינתיים צה"ל "קוטף" עוד ועוד מנהרות חודרות במרדף בלתי פוסק נגד ארגוני הטרור ברצועה. למרות התוצאות המרשימות בזיהוי המנהרה שאותרה אתמול, בפיקוד הדרום עדיין לא פתחו בקבוקי שמפניה, ובדומה למערכות ההגנה האווירית כיפת ברזל, יודעים שגם אחרי שהמערכת תוכרז רשמית כמבצעית ואף תשודרג בעתיד - היא לעולם לא תוכל להבטיח הצלחה הרמטית, מוחלטת, נגד מנהרות בטרם יושלם הקב"א.

כוחות צה"ל בעוטף עזה, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות צה"ל בעוטף עזה, אתמול(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שדות הניסויים ברחבי הארץ, שהפכו למגרשי משחקים במירוץ לחסול המנהרות, ממשיכים לפעול כל העת ולבחון ולשפר פתרונות נוספים לאיום המנהרות.

 

יש לזכור כי מרבית המנהרות שהביאו למותם של חיילים ישראלים בצוק איתן, ובעיקר להישג הגדול מבחינת חמאס לאורך המלחמה – חטיפת גופותיהם של הלוחמים הדר גולדין ואורון שאול ז"ל, היו מנהרות לחימה, פנים-עזתיות. מנהרות אלה, שבטעות מכונות כאן "מנהרות הגנתיות", הוכיחו עצמן שוב ושוב, ולכן השקיע חמאס בחודשים האחרונים בהגדלתן ושיפורן.

 

ה"בדיחה" של אנשי ההנדסה בצה"ל, שלפיה משב רוח יכול להקריס את רצועת עזה אל תוך עצמה מריבוי רשת המטרו שמתחתיה, מקבלת בימים אלה משנה תוקף. לצה"ל יש פתרון טכנולוגי טוב, פשוט יחסית ומסווג, שכבר הוכיח עצמו בצוק איתן, לאחר שפותח באחת מחטיבות החי"ר שנחשבות למומחיות לעזה. אמצעי זה מתורגל כבר בשגרה באימוני היחידות שיתמרנו בעזה במלחמה הבאה, אך גם הוא, כמו הפתרונות האחרים למנהרות החודרות, לא מבטיח הצלחה של 100%, בעיקר לאור ההסוואות שחמאס משקיע במנהרות הלחימה.

 

"אין לוחם שלא נוגע בצורה כזו או אחרת באימונים בסוגיית המנהרות, אבל האתגר הגדול, החשוב והראשון הוא קודם לאתר את פתחי המנהרות", הסביר ל-ynet מג"ד באחת מהחטיבות הסדירות בצה"ל, במהלך אימון שנערך ליחידתו בשנה האחרונה. "גם לכך אנו מתרגלים את הכוחות, מתוך הבנה שלא בהכרח יהיה לנו מודיעין על מנהרה", הוסיף.

 

גם כשחשף את הקב"א לפני כתבים לפני כחודשיים וגם בתדרוכים שנערכו אתמול לכתבים בעקבות התקיפה, צה"ל עושה מאמצים כבירים להסתיר את דרכי הפעולה הטכנולוגיות נגד המנהרות. קרבות המוחות עם חמאס בנושא רק מחריפים ככל שחולף הזמן, ובדומה למערכת הביטחון, גם חמאס עורך ניסויים, בדיקות הנדסיות ושיפור של שיטות הבנייה כדי לנסות להתגבר על המערכות הישראליות, לעקוף אותן ולשפר עוד ועוד את מנהרותיו. רמז אפשרי לרמה הגבוה של מנהור חמאס היה ניתן למצוא אתמול בתוצאותיה של תקיפת המנהרה מתוצרת הג'יהאד האיסלאמי: לפחות שבעה מחבלים הרוגים, בהם שני בכירי גא"פ, לא היו בתוכנית של צה"ל. החלקים העזתיים של המנהרה קרסו, ואנשי הג'יהאד מיהרו לרוץ "על עיוור" אל מותם מתחת לאדמה בניסיון לחלץ את החופרים הבודדים שהיו במנהרה בזמן התקיפה. אירועים דומים של תקיפת מנהרות חמאס בעבר הסתיימו בצורה הרבה פחות קשה לצד השני. שר הביטחון אביגדור ליברמן בירך הבוקר את חברת רפאל, ממובילות הפרויקט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים