שתף קטע נבחר

יותר מדרום קוריאה: 102 ימים לחיבור עסקים לחשמל בישראל

נתוני סקירת האוצר השבועיים מראים כי הזמן הממוצע הנדרש לעסקים בישראל להתחבר לחשמל עומד על 102 ימים - גבוה בכ-30% מהחציון בקרב מדינות ה-OECD העומד על 73 ימים בלבד

ישראל מדורגת במקום ה-31, מתוך 35 מדינות ה-OECD, בקטגוריית חיבור עסקים לחשמל, וזאת בשל שש פרוצדורות שנדרשות על מנת לקבל חיבור זה, בעוד שבקרב חציון ממדינות הארגון נדרשות חמש פרוצדורות. בנוסף, נדרשים כ-102 ימים עד לחיבור העסק לחשמל בישראל אל מול המספר החציוני של 73 ימים בקרב מדינות ה-OECD.

 

 

בסקירתו השבועית של אגף הכלכלן הראשי באוצר נערכה השוואה בין תהליך חיבור העסקים בישראל לחשמל לעומת התהליך במדינות ה-OECD. הסקירה מתבססת על נתוני דו"ח "עשיית עסקים" שמתפרסם מדי שנה על ידי הבנק העולמי כדי לבחון את הרגולציות שמדינות מפעילות ואת השפעתן על הפעילות העסקית, בדגש על עסקים בינוניים.

 

בין עשרת תחומי הרגולציה אליהם התייחס הדו"ח של הבנק העולמי, המאפיינים את שלבי חייו של עסק, נמדד נושא חיבור העסקים לחשמל. בקטגוריית החיבור לחשמל דורגה ישראל, כאמור, במקום ה-31 מתוך 35 מדינות ה-OECD, ובמקום ה-51 בכל תחומי הרגולציה מתוך 190 הכלכלות שנבחנו בדו"ח.

דירוג המדינות בתחום חיבור העסקים לחשמל מתבסס על חמישה רכיבים: מספר הפרוצדורות הנדרשות לקבלת חיבור לחשמל, הזמן הדרוש להשלמת התהליך, העלויות הנדרשות להשלמת התהליך, מדד אמינות אספקת החשמל ושקיפות מערכת הגבייה ומחיר החשמל שמבוטא בסנטים.

 

בעוד שבישראל נדרשים שישה הליכים לקבלת חיבור לחשמל, החציון בקרב מדינות ה-OECD מתייחס לחמישה הליכים. בישראל השלב הראשון הוא הגשת בקשה ראשונית לחברת החשמל והמתנה עד שחברת החשמל תיתן אומדן מחיר ראשוני. שלב זה נמשך 11 יום, ולאחר קבלת הצעת מחיר נדרשת בשלב השני המתנה של 30 יום לטובת התיאום והתכנון שנעשה בידי חברת החשמל.

 

השלב השלישי הוא עריכת ביקורת על ידי חברת החשמל, שאורכת שלושה ימים. ביקורת זו חריגה ביחס למדינות המובילות שמסתפקות בביקורת רק בשלב סיום העבודה. בשלב הרביעי נערכות עבודות חיצוניות בידי חברת החשמל, שאורכות 60 יום. לאחריהן, בשלב החמישי, נדרשת המתנה של 20 יום עד לקבלת אישור לאספקת חשמל. בשלב השישי נערכת ביקורת הנמשכת יום אחד, במהלכו בודקים את החיווט, מתקינים מונה ומקבלים חיבור סופי לחשמל.

 

הערה: חלק מההליכים מבוצעים במקביל להליכים אחרים, ולכן אינם מעקבים את משך הזמן הכללי ()
הערה: חלק מההליכים מבוצעים במקביל להליכים אחרים, ולכן אינם מעקבים את משך הזמן הכללי

 

בדרום קוריאה, בגרמניה, בשבדיה ובשוויץ, לעומת זאת, קיימים שלושה שלבים בלבד לחיבור העסק לחשמל. אם בישראל אורכו של התהליך 102 יום, לעומת החציון בקרב מדינות ה-OECD, העומד על 73 ימים בלבד, הרי שבדרום קוריאה התהליך נמשך 18 יום, בגרמניה 28 יום, בשבדיה 52 יום ובשוויץ 39 יום.

 

"כדאי לבחון את האפשרות לוותר על חלק מהתהליכים"

בישראל מתקיים שלב של המתנה להשלמת הליך התכנון והתיאום בידי חברת החשמל, שאורכו כאמור 30 יום - שלב שאינו קיים במדינות המובילות במדד של הבנק העולמי. האוצר ממליץ לקבוע קריטריונים אחידים להליך התיאום והתכנון ובכך לבטל או לקצר שלב זה.

 

בנוסף, הפרוצדורה של ביקורת בידי חברת החשמל, שנמשכת, כאמור, שלושה ימים, משולבת במדינות אחרות בתוך פרוצדורה אחרת, או נעשית באמצעות חשמלאי פרטי, ולכן איננה נכללת בחישוב מספר הפרוצדורות.

 

יתר על כן, קבלת האישור לאספקת החשמל שמקובלת בארץ ונמשכת 20 יום, איננה מקובלת במדינות המובילות ב-OECD. באוצר ממליצים לוותר על שלב זה ובכך לצמצם את מספר הפרוצדורות.

 

בעוד שההמתנה בישראל לסיום עבודות חיצוניות של חברת החשמל אורכת 60 יום, במדינות המובילות פרק זמן זה נע בין 12 ל-28 יום. מנגד, עלות ההליך בישראל היא 14.4% מההכנסה לנפש, שהיא נמוכה משמעותית מאשר בגרמניה (40.8%) ובשוויץ (58.9%). באוצר ממליצים לפעול לקיצור משך הזמן הנדרש לביצוע העבודות.

 

"כדאי לבחון את האפשרות לוותר על חלק מההליכים או לאחד אותם במסגרת הליכים אחרים", נכתב בסקירה, "כמו כן, ראוי לבחון את האפשרויות לקיצור הזמן הנדרש להליך התכנון והתיאום ולקיצור הזמן הדרוש לביצוע העבודות החיצוניות של חברת החשמל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים