שתף קטע נבחר

הישראלים מאמינים שפוטין משפיע יותר מטראמפ

הסקר השנתי על מדיניות החוץ הישראלית: רק 17% מהציבור חושבים שמעמד ישראל בעולם טוב. הרוב מאמין שעל מדיניות החוץ להתמקד בקידום קשרים עם מדינות ערב המתונות ו-70% חושבים שהדבר אפשרי - השיעור הגבוה ביותר בשנים האחרונות

 

"יש למנות שר חוץ במשרה מלאה". ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"יש למנות שר חוץ במשרה מלאה". ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)
 
ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו מדבר בכול הזדמנות על כך שישראל נהנית כיום מתמיכה מדינית כבירה וזוכה להערצה והערכה בכל העולם, אך נראה שהוא לא מצליח לשכנע את הישראלים. סקר דעת הקהל השנתי של מכון "מיתווים" בנושא מדיניות החוץ הישראלית שפורסם היום (ד'), ושנערך זו השנה החמישית על ידי מכון סמית ובשיתוף קרן פרידריך אברט, קובע כי רק 17% מהציבור חושבים שמעמד ישראל בעולם הוא טוב.

 

הציבור חושב שמעמדנו בעולם בינוני והוא מרוצה רק במידה בינונית מתפקוד הממשלה בתחום מדיניות-החוץ - 5.05 מתוך 10. רק 20% חושבים שהתפקוד הוא טוב. עם זאת - מדובר בעלייה בדירוג משנת 2015.

 

 (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים) (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)
(צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)

הסקר הציג עוד כי בעיני הישראלים נתניהו הוא לא שר החוץ המועדף. המועמד המועדף לכהן בתפקיד הוא ח"כ יאיר לפיד - 13% מכלל הישראלים ו-14% אחוז מהיהודים, ואחריו ציפי לבני עם 7%. רק 6% מעדיפים את נתניהו כשר חוץ – שיעור דומה לזה שמקבל שר הביטחון אביגדור ליברמן. אחרון ברשימה שר החינוך נפתלי בנט עם 5% אחוזים. ל-39% מהציבור אין דעה בנושא.

 

רק 13% חושבים שמשרד החוץ עובד בצורה טובה, והציבור חושב שכדי לחזק את מעמד משרד החוץ יש לגבש יעדים, מטרות ועקרונות מנחים ברורים למדיניות-החוץ, ולמנות שר חוץ במשרה מלאה.

 

עוד נמצא כי הציבור חושב שמדיניות-החוץ צריכה להתמקד בקידום הקשרים עם מדינות ערב המתונות ובקידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני. 48% חושבים שישראל יכולה להשיג פריצת דרך משמעותית עם מדינות ערב גם ללא התקדמות בתהליך השלום עם הפלסטינים, מול 38% שחושבים שפריצת דרך כזו תתאפשר רק לאחר השגת התקדמות בתהליך השלום. 58% מהציבור מול 10% בלבד חושב שמדיניות ממשלת ישראל הנוכחית מרחיקה את פתרון שתי המדינות בין ישראל לפלסטינים, ולא מקרבת אותו.

 

הציבור חושב שהתחומים שבהם יכולה ישראל להפיק הכי הרבה תועלת משיתוף פעולה עם מדינות המזרח התיכון הם הביטחוני, הכלכלי והתיירותי. התחום הפוליטי-מדיני דורג במקום השלישי, והתחומים הסביבתי והאזרחי דורגו בתחתית הרשימה. לא זאת בלבד שהציבור מייחס לנושא יחסי ישראל עם העולם הערבי חשיבות, הוא גם חושב שיש לכך היתכנות. 70% חושבים ששיתוף פעולה עם מדינות המזרח התיכון הוא אפשרי - השיעור הגבוה ביותר בשנים האחרונות. 

 (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים) (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)
(צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)
עוד על התמקדות במדיניות החוץ - הציבור מיקם את המאבק בתנועת החרם BDS במקום השלישי, ואילו קידום היחסים עם ארה"ב – שדורג במקום הראשון ב-2016 – דורג השנה במקום החמישי. בנוסף, רוב הציבור - 52% - חושב שהסכם הגרעין עם איראן לא השפיע על רמת האיום הגרעיני מצד איראן על ישראל. עם זאת, 28% מהנשאלים חושבים שהאיום התגבר בעקבות ההסכם, לעומת 10% שסוברים כי האיום פחת.

 

הציבור חושב שמצב יחסי ישראל-ארה"ב די טוב - 6.88 מתוך 10 - השיעור הגבוה ביותר מאז 2014, ועלייה של 24% מ-2016. 41% מהנשאלים חושבים שמצב היחסים בין המדינות טוב, לעומת 16% בשנה שעברה - מה שמוסבר ככל הנראה בעלייתו לשלטון של הנשיא דונלד טראמפ לעומת קודמו הנשיא ברק אובמה, שבתקופתו ידעו היחסים משברים ומתחים.

 (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים) (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)
(צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)

 (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים) (צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)
(צילום: נועה שורצון, מכון מיתווים)
מלבד ארה"ב, רוסיה מדורגת כמדינה החשובה ביותר כיום לישראל, בשיעור שהולך ועולה מאז 2014. אחריה מדורגות גרמניה, בריטניה, סין, צרפת ומצרים. חשיבותה של מצרים בעיני הציבור נמצאת במגמת ירידה מאז 2014. 52% מהציבור חושבים שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין משפיע היום על ההתרחשויות במזרח התיכון יותר מאשר נשיא ארה"ב טראמפ. 21% חושבים ששני המנהיגים משפיעים במידה שווה.

 

59% מהנשאלים חושבים שהביקורת בעולם נגד ישראל נובעת בעיקר מעוינות בסיסית כלפי המדינה, ולא מחוסר הסכמה עם מדיניות ממשלת ישראל. 55% חושבים שקידום חוקים בכנסת שנתפסים כמחלישים את הדמוקרטיה פוגע במעמד ישראל בעולם במידה די רבה או רבה מאוד.

 

ראש מכון מיתווים ד"ר נמרוד גורן (צילום: אפרת סער) (צילום: אפרת סער)
ראש מכון מיתווים ד"ר נמרוד גורן(צילום: אפרת סער)

ראש מכון מיתווים, ד"ר נמרוד גורן, אמר על ממצאי הסקר כי "יחסי החוץ של ישראל צריכים לקבל בולטות גבוהה יותר בשיח הציבורי, ושיקולים מדיניים - ולא רק שיקולי ביטחון - צריכים לקבל משקל גדול בתהליכי קבלת החלטות. לאורך השנים האחרונות, נתוני המדד מראים שהציבור מביע באופן עקבי חוסר שביעות רצון ממעמד ישראל בעולם, מתפקוד הממשלה בתחום מדיניות-החוץ, ומיכולתו של משרד החוץ למלא את ייעודו". גורן ציין עוד כי המדד מראה עד כמה חשובים לציבור יחסי ישראל עם העולם הערבי.

 

הסקר של מכון מיתווים בוצע במחצית ספטמבר 2017, בקרב 600 בני אדם, עם טעות דגימה של 4%. הממצאים יוצגו היום בכנס השנתי של מכון מיתווים שייערך בירושלים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו
צילום: מוטי קמחי
מומלצים