שתף קטע נבחר

היום לפני 500 שנה: הרגע שקרע את העולם הנוצרי

הוותיקן והפדרציה הלותרנית פרסמו הצהרה משותפת שבה התנצלו על מלחמות הדת העקובות מדם שפרצו בין קתולים לפרוטסטנטים בעקבות הרפורמציה של הנזיר והמרצה לתיאולוגיה הגרמני מרתין לותר ב-1517

פסלו של מרתין לותר בעיר ויטנברג הגרמנית שבה תלה את חיבורו "95 התזות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פסלו של מרתין לותר בעיר ויטנברג הגרמנית שבה תלה את חיבורו "95 התזות"(צילום: AFP)

הוותיקן והפדרציה הלותרנית העולמית פרסמו היום (יום ג') הצהרה משותפת לרגל יום השנה ה-500 לרפורמציה הפרוטסטנטית שבה התנצלו על מלחמות הדת העקובות מדם שפרצו בעולם הנוצרי מאז אותו רגע מכונן שהוביל ד"ר מרתין לותר, נזיר אוגוסטיני ומרצה גרמני לתיאולוגיה. "אנו מבקשים סליחה על הכישלונות שלנו ועל הדרך שבה הנוצרים פצעו את גופו של האל ופגעו זה בזה לפני 500 שנה", נמסר בהודעה המשותפת של ההנהגה הקתולית וההנהגה הפרוטסטנטית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הרפורמציה הפרוטסטנטית שמה קץ לשליטה הבלעדית של הכנסייה הקתולית, בראשותו של האפיפיור ברומא, על חיי הרוח של תושבי אירופה. הרפורמציה הובילה להתהוותם של זרמים חדשים בנצרות ולסדרה של מלחמות דת בין שליטים ששמרו על נאמנותם לאפיפיור לבין שליטים שתמכו ברפורמציה.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
תחילתה של הרפורמציה ב-31 באוקטובר 1517, בצעד מחאתי של מרטין לותר, שחיבר את המסמך "95 התזות" שבו חלק על דרכו של האפיפיור וקרא לכנסייה הקתולית לעשות שינויים. ניסיונה של הכנסייה הקתולית להעמיד את לותר לדין נתקל בהתנגדות מצד כמה אצילים גרמנים שאף העניקו לו מחסה. עימות בין הכנסייה לבין אותם מנהיגים, שכונו "פרוטסטנטים" משום שמחו על החלטות האפיפיור (פרוטסט=מחאה) הניע תהליך הדרגתי שבסופו התפצלה נאמנותם הדתית של תושבי אירופה לכמה זרמים.

 

מחאת הנזיר נגד שחיתות הכנסייה הקתולית

מחאתו של לותר הייתה נגד השחיתות שפשטה בכנסייה הקתולית לאורך ימי הביניים. שחיתות זו באה לידי ביטוי בכמה תופעות. מסמך "95 התזות" שחיבר לותר יצא נגד מכירת ה"אינדולגנציות" (שטרי מחילה) על ידי נציגי האפיפיור בגרמניה. האינדולגנציות היו מנהג שמקורו בכנסייה הקתולית של ימי הביניים שלפיו כל נוצרי יכול לקנות את השטר כעדות מול האל לפטירתו מעונש על חטא שכבר נסלח לו. לותר יצא גם נגד ריבוי המשרות בכנסייה (Pluralism), שנבע מהרצון לתגמל מקורבים וגרם לקיומן של משרות מיותרות ולהחזקת כמה משרות בידי אדם אחד. הוא מחה גם על היעדרות ממשרה כנסייתית (Absentism), שנבעה מריבוי המשרות והביאה לכך שבעמדות חיוניות היה אדם שהחזיק במשרה אך אדם זה לא ביצע את עבודתו.

 

אולם המאפיין המהותי ביותר לשחיתות שאותה ביקרה הרפורמציה, היה כאמור מכירת האינדולגנציות. מכירת שטרי המחילה הפכה כלי שכיח לגיוס כספים במאה ה-16 ומיקדה את חיצי הביקורת של מרטין לותר ושל אחרים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מרטין לותר, מחולל הרפורמציה, נתמך לאורך כל הדרך על ידי שליטים של נסיכויות גרמניות שונות. לשיקולים פוליטיים של אותם מנהיגים היה משקל רב בקבלת ההחלטה לתמוך ברפורמציה ולהעמיד כוח צבאי שילחם עבור רעיונותיו של לותר. ישנם שליטים שתמכו בלותר כי סלדו מנטייתה של הכנסייה הקתולית להתערב בענייני ממלכתם, היו שתמכו בלותר נגד שליט אחר שתמך באפיפיור ורבים תמכו בלותר מפני שזה קבע כי השלטון הדתי עוסק רק בענייני הרוח ואסור לו להתערב בענייני המדינה. גישה זו הייתה נוחה יותר לשליטים אירופים מגישתה של הכנסייה הקתולית שראתה את המלך ככפוף לכנסייה.

 

רעיונותיו של לותר הביאו לפילוג הולך ומחריף בין שליטי אירופה ולבסוף למלחמת דת שנמשכה עד שנת 1555. בהסכם השלום שנחתם באותה שנה בעיר אוגסבורג נקבע כי כל שליט יקבע את דתם של מאמיניו והאמונה הפרוטסטנטית הפכה לעובדה שהשליטים הקתולים נאלצו להשלים עמה.

 

תרומתה התרבותית הגדולה ביותר של הרפורמציה היא תרגום כתבי הקודש לשפות ורנקולריות. תרגומים אלו העלו את ערכן של שפות הלאום באירופה ותרמו להתפתחותה של ספרות ומערכות חינוך בשפות אלו. יש הרואים ברפורמציה את ראשית התהליך שהוביל להופעת התנועות הלאומיות ולארגון העולם מחדש כמערכת של מדינות לאום ריבוניות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פסל של מרתין לותר בעיר ויטנברג
צילום: AP
מומלצים