שתף קטע נבחר

למה חשוב לשמור דם טבורי לאחר כל לידה

שמירת דם טבורי בלידה הצילה חיים של עשרות אלפי ילדים בשנים האחרונות - כך קובע מסמך חדש של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, שקורא להורים לתרום את הדם לבנקי דם ציבוריים כדי להציל חיים. בישראל קיים בנק דם טבורי ציבורי מזה מספר שנים, אבל רוב הדם הטבורי עודנו נזרק לפח מיד לאחר הלידה - מסיבות תקציביות

תאי גזע מדם טבורי מצילים חיים: כך קובע לראשונה האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, במסמך חדש בו הוא קורא להורים הטריים לתרום את הדם הטבורי של היילוד לבנקי דם ציבוריים. האיגוד מסתמך על נתונים שמראים כי בארצות הברית בוצעו עשרות אלפי השתלות תאי גזע מדם טבורי.

 

שכיחות השתלות תאי גזע מדם טבורי הלכה ועלתה בעשור האחרון, והביאה להצלתם של ילדים הסובלים ממחלות קטלניות. במרבית המקרים, בוצעו ההשתלות בארצות הברית באמצעות שימוש בדם טבורי שנתרם לבנק ציבורי.

 

לתרום דם טבורי בלידה. אפשר להציל חיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לתרום דם טבורי בלידה. אפשר להציל חיים(צילום: shutterstock)
 

במסמך הנחיות חדש, המפורסם בגיליון האחרון של כתב העת לרפואת ילדים Pediatrics, נכתב כי מספר גדל והולך של מדינות כבר החלו לערוך בדיקות סקירה לילודים, לאיתור מוקדם של מחלות בהן ניתן לטפל באמצעות השתלת תאי גזע.

 

"רוב ההורים לעולם לא יזדקקו לדם טבורי, אבל הם יכולים לתרום את המתנה היקרה הזו להצלת חייהם של אחרים", אמר ד"ר ויליאם שירר, המחבר הראשי של מסמך ההנחיות, "אנו מצפים שהצורך בדם טבורי יילך ויגדל, ורוצים שהמשפחות הטריות ידעו זאת".

 

דם טבורי שנלקח מהשליה של תינוקות בריאים בחדר הלידה הושלך בעבר באופן שגרתי, עד שנתגלה כי הוא מקור מצוין להשתלת תאי גזע במחלות מסוימות כמו סוגי סרטן, הפרעות דם, חסרים במערכת החיסונית ומחלות מטבוליות.

 

תרומת דם טבורי לבנק ציבורי נחשבת לבטוחה, ובניגוד לתרומת דם טבורי פרטית (שמאפשרת לשמור את מנת הדם רק עבור התורם ובני משפחתו), אינה מצריכה רישום מראש וכמובן מתבצעת חינם אין כסף, אך איננה מבטיחה שהתורם יוכל להשתמש בה בעתיד והיא נתרמת לטובת הציבור הרחב.

 

בישראל קיים בנק דם טבורי של מרכז שירותי הדם של מד"א בתל השומר. מנת הדם הטבורי נתרמת לבנק הציבורי, ומועברת לחולה שנמצא מתאים מבחינת התאמת רקמות. למרות זאת, הרוב המוחלט של השליות ובהן הדם הטבורי, עדיין נזרקות לפח במרבית הלידות.

 

מקור מצוין להשתלת תאי גזע. דם טבורי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקור מצוין להשתלת תאי גזע. דם טבורי(צילום: shutterstock)

מנגד, תרומת דם טבורי פרטית גובה דמי רישום של כ-700 שקלים, ובנוסף תשלום של כ-8,000 שקלים לשימור המנה למשך כעשרים שנה. עם זאת, מומחים רבים טענו במשך השנים כי במרבית המקרים לא ניתן היה להיעזר במנת הדם הטבורי, הן משום שכמות התאים במנה נמוכה, והן משום החשש שתאי הגזע של הילד החולה אינם תקינים.

 

"מדובר בחדשות מרגשות"

"המחקר מתפתח בתחום זה", הוסיף ד"ר שירר מהאיגוד לרפואת ילדים. "מדובר בחדשות מרגשות עבור חולים שחייהם תלויים בתאי הגזע שיקבלו. אנחנו מקווים שיותר הורים יבינו את יכולתם לעזור לאחרים באמצעות תרומת הדם הטבורי לבנק ציבורי".

 

"הסיכוי למצוא לילד חולה סרטן מח עצם מתאים הוא רק 30%", אומר ל-ynet ד"ר גבריאל הרצל, מנהל היחידה להמאוטונקולוגיית ילדים בביה"ח העמק, "אבל בחלק גדול מהילדים אנחנו לא מצליחים למצוא תורם. מרבית השליות בארץ נזרקות לאחר הלידה, שליות שבהן יש דם טבורי יקר ערך. אנחנו מקווים שיחקק בעתיד חוק שמונע את זריקת הדם הטבורי יקר הערך, ומאפשר להגדיל את מאגר הדם הטבורי בישראל".

 

שליות רבות מושלכות לפח, בגלל סיבות תקציביות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שליות רבות מושלכות לפח, בגלל סיבות תקציביות(צילום: shutterstock)
 

הסיבה המרכזית לכך שרק מעטות מהמנות הפוטנציאליות נשמרות, היא תקציבית: משנת

 2010 מעביר משרד הבריאות 3 מיליון שקלים לבנקי הדם הטבוריים, אולם זה לא מספיק כדי לשמר את כל הדם הטבורי מהלידות בישראל: עלות איסוף והקפאת מנה אחת מגיעה לכ-5,500 שקלים בשנה. הסכום שמעביר משרד הבריאות אינו מספיק גם למנות הקיימות כיום, ומד"א נעזר להשלמת המימון באגודה למלחמה בסרטן ותרומות מאגודות ידידי מד"א בעולם.

 

"בבנק הדם הטבורי הציבורי הפועל בשרותי הדם של מד"א יש כ-6,000 מנות קפואות שנאספו מיולדות בחדרי הלידה של איכילוב, וולפסון ונהריה" אומרת ל-ynet הפרופסור אילת שנער, מנהלת שירותי הדם, "עד היום סופקו 48 מנות להשתלה, כשליש מהן לחולים בישראל והשאר לחולים ברחבי העולם. תאי האב שבדם הטבורי מצילים חיים כטיפול במחלות ממאירות ומולדות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור דם טבורי - ולהציל חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים